2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Dua Lipa – “Houdini”

Dua Lipa huldigde een nieuw tijdperk in en daar ging naast een andere haarkleur ook een nieuwe single mee gepaard. “Houdini” groeide al snel uit tot een monsterhit en dat door de toevoeging van enkele psychedelische gitaarlijntjes van Kevin Parker (Tame Impala). Hoewel de song niet meteen de grootste verrassing is na Future Nostalgia, weet het aanstekelijke deuntje zelfs de meest kritische zielen te overtuigen en zo is ze toch maar weer geslaagd in haar opzet.

English Teacher – “The World’s Biggest Paving Slab”

Een van de grootste beloftes voor 2024 is toch wel English Teacher als je het ons vraagt. Met “The World’s Biggsest Paving Slab” bracht de band begin augustus ook een hele fijn single uit die de deuren alvast opende naar succesvolle toekomst. Het rommelige doch zeer strakke geluid van de groep maakt indruk en van de geweldige stem van zangeres Lily kunnen we telkens weer genieten.

Fall Out Boy – “Love From The Other Side”

Fall Out Boy had na zijn flater van een album Mania behoorlijk wat goed te maken. Gelukkig deed de band dat en werden we getrakteerd op So Much (For) Stardust, dat met “Love From The Other Side” een knalhit van jewelste met zich meebracht. Catchy, lekkere gitaren en fijn slagwerk, “Love From The Other Side” is poppunk zoals poppunk hoort te klinken.

Fat Dog – “King of the Slugs”

Overrompelen met je debuutsingle, laat dat maar aan de Ieren van Fat Dog over. Met een dik zeven minuten tellend epos in de vorm van “King of the Slugs” ramt de band alles kapot. Met de dreigende drums en een schreeuwende stem imponeert het nummer permanent, ook wanneer het in het middenstuk even wat tempo terugneemt. We kunnen niet wachten op de tweede single van Fat Dog!

Feist – “Hiding Out In The Open”

Feist is een ongekend talent, zo werd nog maar eens duidelijk tijdens haar liveshow in de Ancienne Belgique afgelopen jaar. Een single uit haar recentste plaat Multitudes die ook toen opviel, was “Hiding Out In The Open”. Breekbare vocals, subtiele instrumentatie en een bepaalde magie zorgen voor een hartverwarmende song.

FIDLAR – “Nudge”

Soms mag je al eens een klets in je gezicht krijgen en dat is iets waar FIDLAR heel goed in is. Dit jaar bracht de groep enkele knallers van nummers uit en “Nudge” bleef daarvan het meest hangen door de plotse agressiestoot die je krijgt wanneer de gitaren exploderen.

Fred again.. & Obongjayar – “adore u”

Tot voor kort hadden vele muziekliefhebbers nog nooit gehoord van de naam Obongjayar, maar een zekere Fred Gibson besloot afgelopen jaar om daar verandering in te brengen dankzij “adore u“. Met de schattige en vredige vocals, en de dromerige melodie die gecounterd wordt met de opzwepende ‘I will not stop’- en ‘Stick em’-vocals, is dat opzet zeker geslaagd.

Froukje – “Als Ik God Was”

God mag ze dan misschien niet zijn, maar de popsensatie uit de Lage Landen kan wel heel wat successen op haar naam schrijven. Een catchy, dansbare beat vormt de basis voor “Als Ik God Was” waardoor stilzitten niet langer tot de mogelijkheden behoort. Toch is het naar goede gewoonte de sterke tekst die ervoor zorgt dat de song zo’n indruk maakt.

The Gaslight Anthem – “History Books” (feat. Bruce Springsteen)

Bijna tien jaar hebben de fans moeten wachten op nieuwe muziek van The Gaslight Anthem. De terugkeer was er eentje die door de grote poort passeerde. Fallon opent op “History Books” met een prachtig doorleefd stemgeluid, begeleid door opbouwende instrumentatie en een versnelling van het tempo. Toch is het wanneer grote held Bruce Springsteen zijn strofe inzet, en het refrein samen zingt met Fallon, dat de song echt zijn hoogtepunt bereikt. Dit resulteert in een krachtige finale die aantoont dat The Gaslight Anthem en Springsteen een geslaagd muzikaal huwelijk hebben gevormd, die de terugkeer nog wat indrukwekkender maakt.

Giant Rooks – “Somebody Like You”

De Duitsers van Giant Rooks braken dit jaar bij het grote publiek door op TikTok met hun eigen interpretatie van “Tom’s Diner”, maar het meeste indruk maakten ze hoe dan ook met hun eigen single “Somebody Like You“. Als volleerde indieartiesten fabriceerde het vijftal een organisch en opbeurend nummer dat gemaakt is om festivalweides mee plat te spelen. En of ze dat deden op Pukkelpop.

Gotu Jim – “Ketaverse”

We willen geen drugs promoten op deze muziekblog. De Nederlandse Gotu Jim doet dat wel, al groeide zijn studentenmuziek mee op en bezingt hij nu ook de schaamte, eenzaamheid en risico’s die met drugs gepaard gaan. Dit alles toch in een soort feestelijke stemming, getuige “Ketaverse”, een maximalistisch poppunknummer over ketamine.

Green Day – “The American Dream Is Killing Me”

Er ligt voor het eerst sinds lang nog eens een nieuwe plaat van Green Day in het verschiet, waaruit we met “The American Dream Is Killing Me” al een eerste voorsmaakje te horen kregen. In die single krijgen we uiteindelijk niet heel veel verrassends te horen, daar de heren wel weten hoe ze een cool poppunknummer moeten maken. Dat maakt echter ook niet zo heel veel uit, want het moet gewoon gezegd dat het drietal opnieuw een hitje te pakken heeft.

Hot Face – “dura dura”

Een lijst met beste singles bij Dansende Beren kan niet zonder een Speedy Wunderground-single, en dit jaar is die eer weggelegd voor “dura dura” van Hot Face. Tot nu toe nog steeds de enige song van de Britten, maar wel eentje die alles bevat wat je van een postpunksong kan verwachten. Donkere vocals, snedige gitaren en vooral een epische explosie op het eind.

Hozier – “Eat Your Young”

De Ierse Hozier heeft er een druk jaar op zitten met een internationale tournee, een ep én een album. “Eat Your Young” circuleerde voor de release al op sociale mediaplatformen als TikTok, en al gauw blijkt waarom. Een aanstekelijke introductie neemt ons in enkele seconden helemaal mee in de wereld van de artiest en wanneer zijn intrigerende stem weerklinkt, lijkt de beste man een thuismatch te spelen. De song profileert zich als een bijzonder verslavend geheel en dat terwijl de volwassenheid overal doorheen sijpelt.

IDLES – “Dancer” (feat. LCD Soundsystem)

Tussen al dat touren door vond IDLES klaarblijkelijk toch nog de tijd om een nieuwe plaat te maken, waarvan “Dancer” niet zo lang geleden de toon zette. De single werd meteen ook een samenwerking met LCD Soundsystem, wat de nog coolere groove verklaart. Het gaat er allemaal iets gepolijster en toegankelijker aan toe, maar dat zorgt er langs de andere kant ook weer voor dat de Britten nog meer fans zullen krijgen om hun liefde aan te verspreiden in 2024!

Inhaler – “If You’re Gonna Break My Heart”

Het gaat er iets trager aan toe op “If You’re Gonna Break My Heart“, maar zo voegt Inhaler wel een soort Bruce Springsteen-achtige groovy opbouw toe aan de single. Een cool nummer dat per luisterbeurt een tikkeltje grootser binnenkomt!

Issey Cross – “Bittersweet Goodbye”

Samples bleven ook in 2023 een belangrijke rol spelen in de muziekindustrie, maar zelden pakten herwerkte versies van oude klassiekers zo goed uit als op “Bittersweet Goodbye”, waarvoor nieuwkomer Issey Cross “Bitter Sweet Symphony” van The Verve onder handen nam. Het resultaat werd een onweerstaanbare poptrack, die enerzijds het tijdloze karakter van het origineel onderstreept, maar ook aantoont dat Issey Cross over genoeg eigenheid beschikt om het naar haar hand te zetten.

Jeff Rosenstock – “LIKED U BETTER”

De simpele poppunk van Jeff Rosenstock is er eentje die altijd aanslaat. “LIKED U BETTER” is een aanstekelijk rockliedje met een refrein dat iedere bar in het land meteen zou kunnen meebrullen, en alleen al daarvoor druk je de repeatknop in. Een nummer dat samenhorigheid in melodie omzet.

Joost, Ski Aggu & Otto Waalkes – “Friesenjung”

‘Mhh, ich finde Wein lecker’. En dat is niet het enige smakelijke, want ook de catchy oorwurm van Joost en zijn Duitse tegenhanger Ski Aggu gaat er vlot in. Wat begon als ludieke grap, muteerde in een handomdraai tot een van de hits van de zomer waarmee de twee niet alleen in Duitsland hoge ogen wisten te gooien. “Friesenjung” is dan ook een brok levensvreugde die je instant gelukkig maakt.

Joy Anonymous – “JOY (Head To The Sky)”

Het Londense pop-up raveduo Joy Anonymous deed zijn naam afgelopen zomer alle eer aan met het nummer “JOY (Head To The Sky)”. Het feelgoodgehalte van het nummer ligt zodanig hoog dat je zelfs uren na de luisterbeurt nog vrolijk zit mee te fluiten. De onuitputtelijk uitstoot van serotonine kan daarom niet ontbreken in deze lijst, zeker in deze niet altijd even rooskleurige tijden.

Ontdek meer op de volgende pagina!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2024 (Festivaldag 1): Rocken onder een grauwgrijze hemel

Het is de eerste dag op Crammerock in Stekene en het volledig uitverkochte festival wordt overschaduwd door grijze lucht en nattigheid de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fred again.. - ten days (★★★½): Ik neem je mee

Wat moet er nog gezegd worden over Fred again..? Dat het een fenomeen is, is een understatement. Dat de man groot werd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Linkin Park - "The Emptiness Machine"

Voor Linkin Park markeert vandaag een nieuw begin. Lange tijd leek dat het jammerlijke einde van Chester Bennington ook meteen het lot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.