Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deep Purple – “Portable Door”

© CPU – Matthias Engels

Over Deep Purple kunnen tegenwoordig encyclopedieën worden geschreven zonder einde. Na meer dan vijftig jaar trouwe dienst blijft de Britse hardrockgroep het best herinnerd om hun pioniersrol in de heavy metal. Toen dat genre zich als een olievlek verspreidde over meerdere stijlen, bleek Black Sabbath de doom te hebben uitgevonden, Led Zeppelin de prog, en Deep Purple de powermetal. Dit zaadje werd effectief geplant toen de Mark II-bezetting uiteenviel en Ritchie Blackmore Rainbow oprichtte. Sinds het overlijden van Jon Lord in 2012 is het uitgesloten dat Deep Purple ooit nog in zijn beste line-up zou samenkomen. De enige constante is nu nog drummer Ian Paice, maar wat betreft recente studioalbums noemden we Turning To Crime ‘een schim op een pensenkermis’. Deze zomer en herfst keren de Britten terug naar de Europese (festival)podia, dus nieuwe muziek mocht niet ontbreken.

Wat betreft “Portable Door”, zal Deep Purple geen nieuwe deuren openen. Alle elementen die hen ooit groot hebben gemaakt, zijn aanwezig: galmende riffs, profetische teksten en het orgel. We bevinden ons echter in 2024 en niet in 1974, maar dat hoeft muzikaal geen probleem te zijn. Innovatie en recyclage lijken tegenwoordig vaak hetzelfde te zijn. Het is echter pijnlijk om te beseffen dat er op de plaat zelfs niet meer vol gas wordt gegeven. Het siert de band dat Ian Gillan zijn zang niet met vernuftige technieken laat bijwerken. Maar heel soms is een leugen voor bestwil een beter idee dan de waarheid de wereld in te sturen. Ook de solo’s zijn vrij basic voor Deep Purple’s normen. Thematisch lijkt de single het verleden met het heden te verbinden, maar hoe meer we blijven luisteren, des te duidelijker wordt dat het misschien beter was geweest om de gloriejaren gewoon niet te willen herbeleven. Liveshows zijn hiervoor een betere setting, en gelukkig hoeven we daarvoor niet ver in de toekomst te reizen.

Op zondag 23 juni speelt Deep Purple op Graspop Metal Meeting. Er zijn nog reguliere dagkaarten beschikbaar voor die dag en voor vrijdag. Dit najaar wordt het aankomende album =1, dat op 19 juli verschijnt, gepromoot in Vorst Nationaal (28/10) en de Ziggo Dome (29/10). Jefferson Starship is special guest voor beide shows.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Deep Purple - "Lazy Sod"

Enkele weken geleden kon je Deep Purple nog aan het werk zien op Graspop. Voor sommigen zijn het oude rotten die maar…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 4): Dank voor stank

In Dessel was het gisteren een prachtige zomerdag die zorgde voor een opperbeste stemming op de camping en het festivalterrein. Na twee…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.