AlbumsRecensies

Gunna – One of Wun (★★): Klemvast in zijn muzikale bubbel

Het imperium van de Amerikaanse rapper Young Thug brokkelt af. In 2022 werden bijna alle artiesten onder zijn label YSL (Young Stoner Life) aangeklaagd voor meer dan 180 gevallen van misdrijf, met uitzondering van enkelen. De meeste aanklachten hebben betrekking op bendevorming en bijbehorende criminele activiteiten. Young Thug, het brein achter YSL en een van de meest invloedrijke rappers in de hedendaagse hiphopscene, zit nog steeds achter de tralies. Een van zijn populairste artiesten, Gunna, is inmiddels weer op vrije voeten. Zijn onverwachte vrijlating leidde tot kritiek vanuit de hiphopwereld, die hem nu bestempelt als een ‘snitch’. De rapper ontkent echter dat hij informatie over zijn medeplichtigen heeft geruild voor zijn vrijheid.

Met maar weinig vrienden over in de hiphopindustrie probeert Gunna zich opnieuw te concentreren op zijn eigen muziek. Vorig jaar verzegelde hij zijn comeback met het verfrissende album A Gift & a Curse. Ook de kwaliteit van zijn optredens steeg aanzienlijk: van klungelige playbacks in de jaren voor zijn arrestatie, keerde hij in 2023 terug naar het podium met ongekende energie en toewijding. Gunna laat zijn beats draaien en rapt elk woord mee, wat tegenwoordig zeldzaam is, gezien rappers zoals Kanye West en Playboi Carti slechts een paar woorden in de microfoon roepen en wat rondhuppelen tijdens hun shows. De verrassend professionele houding van Gunna gaf ons alvast een positief voorgevoel voor zijn nieuwste album One of Wun.

One of Wun telt maar liefst twintig nummers, maar laat ons toch wat op onze honger zitten. Gunna’s kracht ligt in hypnotiserende flows op elegante trapbeats, kenmerkend voor zijn zachte, dansbare stijl. Op “one of wun” hypnotiseert Gunna echter iets te stevig, waardoor het eerder slaapverwekkend wordt. Nummers zoals “let it breathe” met Roddy Ricch en “the time” worden gedreven door eenvoudige pianobeats, het soort dat je al honderden keren hebt gehoord op zijn vorige projecten. Op dit soort tracks heeft Gunna maar weinig te bieden. Vooral in het tweede deel van het album verdrinken de kleurloze refreinen en strofes in een zee van flauwe trapbeats. Bovendien recyclet Gunna te vaak zijn flow: de melodie van “back in the a” is bijna identiek aan die van “rodeo dr”. Ook “prada dem” vertoont verdacht veel gelijkenissen met “whatsApp (wassam)”. De melodische trapsound waar Gunna al jaren op teruggrijpt, begint langzaam te vervallen.

Er zijn enkele momenten waarop Gunna zijn rapkwaliteiten goed benut. Op “neck on a yacht” en “collage” surft Gunna met veel meer levenslust op de beat. Ook “treesh” springt eruit, dankzij het ludieke, nonchalante refrein dat naadloos verweven zit in de gracieuze instrumentatie. De glanzende beat van “treesh”, versierd met subtiele vioolklanken, is zonder twijfel de meest prikkelende beat van het hele album. Het is jammer dat Gunna niet vaker een uitdaging aangaat met zijn producers, zoals hij eerder wel deed op het veelzijdige album DS4EVER. Op muzikaal vlak lijkt Gunna nog geen stap verder te zijn dan aan het begin van zijn carrière.

De inspiratie lijkt op te drogen bij het YSL-wonderkind. Gunna toont een onverschillige beatkeuze en een gebrek aan variatie en uitdaging. Gedurende het album dwalen we af in een waas van lusteloosheid, waardoor onze aandacht snel verslapt. Hopelijk brengt de rapper meer energie in zijn liveshow op 9 juli in 013 Poppodium in Tilburg.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “treesh”, ons favoriete nummer van One of Wun, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FeaturesFestivalnieuws

Tien tips voor een geslaagd Les Ardentes 2024!

In juli stappen hiphopartiesten van overal ter wereld in hun privéjet om aan hun jaarlijkse excursie in Europa te beginnen. De festivalhaltes…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IDK – “TiFFANY” (feat. Gunna)

IDK heeft zichzelf intussen voldoende bewezen om zich op het hoogste schap van de rapgame te plaatsen. De doorgewinterde rapper uit Maryland…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Machine Gun Kelly - mainstream sellout (★★★): Succesvol vasthouden aan zijn poppunkstatus

Van Machine Gun Kelly kan je zeggen wat je wil, maar dat hij een omstreden figuur is, is een open deur intrappen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.