Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles ORB – “Can’t Do That” & “Morph”

© Jamie Wdziekonski

ORB is een trio uit Australië dat al twee langspeelplaten uitbracht propvol psychedelische rock die lijkt opgenomen te zijn in de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig. In 2017 werd de lp Naturality aan de wereld geschonken en een jaar later werd The Space Between uitgegeven. Sinds 2018 werd het stil rond de band, maar nu staan de Australiërs opnieuw op het voorplan met twee nieuwe singles.

De band tapt nog steeds uit hetzelfde vaatje waarmee bands als Cream en Led Zeppelin wereldvermaard geworden zijn. “Can’t Do That” begint met een heel zwaar gitaargeluid en een machtige solo die de hele song zullen blijven doorgaan. ORB is duidelijk een band die heel goed zijn instrumenten kent en tijdens gitaarsolo’s buiten de lijntjes durft te kleuren. Er wordt een bruggetje in de song gelegd met percussie op de achtergrond, en dat in afwachting van het volgende refrein. De solo is uitgesponnen en de band neemt zijn tijd om de gitaarpartij volledig tot zijn recht te laten komen. Er wordt niets afgehaspeld en gewoon hard doorgespeeld tot het einde van de song zich aandient. De solo wordt nog iets meer opengetrokken naar het einde en een laatste keer wordt het refrein ingezet. Dit nummer zit heel knap in elkaar.

“Morph” begint dan weer met hallucinerende geluiden die wel lijken opgenomen te zijn in de diepzee. Dezelfde ingrediënten worden hier opnieuw gebruikt: gitaar, basgitaar en drums. Op de zang lijkt een echo te zitten die het nummer extra elegantie geeft. Een heel knappe set gitaarakkoorden, zoals rock gewoon bedoeld is. Ook dit nummer gaat vlotjes boven de vijf minuten. Rond de vierde minuut klinkt er een zalige drumroffel uit de boxen en wordt er een wah-wahpedaal geïnstalleerd die alweer voor een diepere laag zorgt in de muziek. ORB denkt duidelijk na hoe de songs moeten evolueren en dat doen ze echt héél goed. Knappe arrangementen, muzikanten die hun instrumenten perfect kunnen spelen en een rijke muziekgeschiedenis in hart en nieren: dat is kortweg ORB.

De nieuwe lp Tailem Blend komt uit op 12 juli.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #45

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ORB - "You Do"

ORB, en dit is niet The Orb die ambient house maakt, is een Australische band die graag teruggrijpt naar de sound van…
InstagramLiveRecensies

King Gizzard & the Lizard Wizard @ Ancienne Belgique (AB): Een eigen universum

Een band als King Gizzard & The Lizard Wizard zorgt voor verrassingen, en dat was in de Ancienne Belgique niet anders. Alleen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.