InstagramLiveRecensies

Tiny Habits @ Trix (Club): Klein maar fijn

Hun debuutalbum ligt pas volgende week in de rekken, maar Tiny Habits trekt er al een tijdje op uit om die release in de kijker te zetten. Het Amerikaanse drietal is aan een boerenjaar bezig, want na het afgelopen flink te hebben gezaaid is het nu tijd om te oogsten. Cinya Khan, Maya Rae en Judah Mayowa leerden elkaar kennen in 2021 op de prestigieuze Berklee College Of Music. Sindsdien vormden ze een onafscheidbare vriendengroep. Dat laatste vertalen ze trouwens ook in hun muziek, want met hun verbondenheid weten ze een magische harmonie te creëren. Nadat ze op TikTok hun fanbase opbouwden is het nu tijd om tijdens hun eerste eigen tour hun droom helemaal waar te maken.

Alle banjos eraan toe! Shallow Alcove, een viertal uit New York, leeft momenteel hun droom en gisteren bevonden ze zich in de Trix in Antwerpen. Met drie gitaren en vier microfoons op sleeptouw wilden ze een zo huiselijk mogelijke sfeer creëren. De traanklieren konden in elk geval al opwarmen, want net als Tiny Habits durft het viertal behoorlijk breekbaar te zijn. Ze begonnen met “Wishes on Weed”, een nummer dat meteen veel enthousiasme opwekte bij hun fan Ella. De rest van de Trix luisterde aandachtig mee en hoorde dat het goed was. De meerstemmige zang bereidde ons goed voor op het hoofdprogramma en bovendien bleek Shallow Alcove ook nog eens uiterst sympathiek te zijn. Ze speelden zelfs voor het eerst in lange tijd het nummer “Cicero Mills”, een nummer waar ze zelf heel ontroerd van raakten. Al met al dus een charmante kennismaking!

Er hing een knusse sfeer in de Trix en het werd alleen nog knusser toen Tiny Habits stipt op tijd aan hun show begon. Begeleid door vier muzikanten straalden ze in eerste plaats rust uit op opener “circling”. Een zeker gevoel van sereniteit daalde op ons neer, terwijl de harmonieën ons regelrecht in de zevende hemel schoot. Op de roze wolk was het fijn vertoeven en een uitnodiging om stiekem een beetje te bewegen lieten we niet onbeantwoord op “one more”. Onze dansmoves mogen dan wel niet helemaal op punt zijn, maar gelukkig bleken die van Judah Mayowa om geen haar beter. Genoeg gedanst, tijd om weer een beetje te imponeren. “small enough” werd toepasselijk heel klein gebracht en kroop recht onder de huid.

Wat zo fijn was aan het optreden van Tiny Habits was het gevoel naar vrienden te kijken. In hun bindteksten toonden ze zich van hun meest oprechte kant en lieten ze optekenen dat ze hun grote droom aan het beleven zijn. In essentie iets wat elke band wel eens zegt, maar bij Tiny Habits kwam het zo eerlijk en ongecompliceerd over. Ook hun humoristische kantje viel in de smaak en zorgde voor een zo mogelijk nog losser sfeertje. Het hing in de lucht en daar plukte een zeer goed uitgewerkte “delay” de vruchten van. De vier bandleden speelden met veel gevoel en zonder onnodig te willen opvallen. Het werd zowaar nog beter met de single “mudroom” waar heel veel gevoel en emotie mee gemoeid was.

Je merkte dat Tiny Habits goed omringd zijn en dat ze als songschrijvers voorwaartse stappen hebben kunnen zetten. Het meest prangende voorbeeld daarvan was “flicker”, een van die vele nieuwe nummers van All For Something, waar we gisteren kennis mee mochten maken. Een florerende gitaarlijn nestelde zich in ons oor en maakte de samenzang van Cinya, Maya en Judah nog net iets zoeter. Het hoefde dus niet altijd breekbaar te zijn om indruk te maken, al deden ze dat in hun meest pure vorm wel het allermeeste tijdens “wishes”. De drie stelden zich zo broos op dat je haren er regelrecht van overeind gingen staan. Het gejoel achteraf sprak in elk geval boekdelen. De twee hoogtepunten van de set waren dus goed geplaatst in het midden van de show.

Er werd ook wat plaats voorzien voor covers van andere artiesten, wat ons dan weer terug katapulteerde in de tijd dat ze nog actiever waren op TikTok. “What Was I Made For?” van Billie Eilish werd naar hun hand gezet, maar bleef toch weer dicht bij het origineel. Met “Somewhere Only We Know” van Keane mikten ze dan weer net iets te veel op het snelle succes. Desondanks klonk ook dat weer zeer mooi. Hun zeer populaire cover van Fleetwood Mac’s “Landslide” kon ook niet ontbreken. Gisteren misten we in de uitvoering wel wat de wow-factor, wat misschien te wijten viel aan een kortstondig gebrek aan concencantrie. Uiteindelijk hoorden we hun hoe dan ook nog het liefst met hun eigen werk, want daarmee bleven ze nu eenmaal het dichtste bij hun ziel.

De bandleden kregen voor “some things (i’ve learned)” heel even een rustmoment en mochten het podium verlaten. Dat ze het met z’n drietjes ook konden belopen, wisten we al door hun eerdere optredens in ons land als voorprogramma van Noah Kahan, maar dit werd gisteren nog eens bevestigd. Met de band werd dan weer “hemenway” gebracht, een nummer waar hun thuisbasis Boston een belangrijke rol in speelt. Duizend kilometers van huis en zich toch op hun gemak voelen; het Belgische publiek dompelde hen maar al te graag onder in een bad vol liefde. Ons hart sloeg dan ook iets sneller bij “I Don’t Have the Heart”, ondanks dat de drie gouden stemmen vocaal iets meer moeite leken te hebben. Tiny Habits werd naar ons gevoel net iets te ontspannen en betaalde daarvoor met een paar zelden onzuivere noten.

Als laatste nummer kregen we met “tiny things” nog een van hun populairste nummers te horen. Een zekerheid om de avond op gepaste wijze af te sluiten. Dat geluk in de kleine dingen des levens zit, ondermijnde Tiny Habits in ieder geval niet, met een fijne set die te allen tijde gezellig en oprecht aanvoelde. Als fan had je het gevoel deel uit te maken van een grote vriendengroep waarmee je samen op een emotionele rollercoaster ging. Tegen het einde leek de spanning er wat af te zijn bij Cinya, Maya en Judah, maar dat kunnen we jonge muzikanten bezwaarlijk kwalijk nemen. Tiny Habits mist in elk geval weinig tot niets om door te kunnen groeien naar een breder publiek. En daar zou hun debuutalbum All For Something, dat volgende week verschijnt, wel eens voor kunnen zorgen.

Instagram / Facebook / Website / TikTok

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

circling
one more
small enough
delay
mudroom
flicker
What Was I Made For? (Billie Eilish cover)
wishes
Somewhere Only We Know (Keane cover)
people always change
some things (i’ve learned)
Landslide (Fleetwood Mac cover)
hemenway
I Don’t Have the Heart

pennies
tiny things

2103 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Muzieknieuwtjes

Trix komt naar buiten met programma voor 20-jarig bestaan!

Twintig uur feest om je twintigste verjaardag te vieren? Daar zegt Trix geen neen tegen. Met een resem aan muzikale acts belooft…
LiveRecensies

Justin Timberlake @ Sportpaleis: Nostalgisch verlangen

We waren het bijna alweer vergeten, maar Justin Timberlake bracht in maart zijn zesde studioplaat Everything I Thought It Was uit. Een…
InstagramLiveRecensies

Travis Scott @ Sportpaleis: Temple Run XXL

Ben je nog op zoek naar een verklaring waarom de grond in Antwerpen omstreeks tienen trilde? Wel, ene Travis Scott raasde aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.