LiveRecensies

Lil Yachty @ Ancienne Belgique (AB): Van dromerige trip tot trapravage

© Gunner Stahl

Lil Yachty rijpt als een fles rode wijn. De Amerikaanse rapper begon zijn muzikaal avontuur in 2015 met de monsterhit “One Night”, die voornamelijk op SoundCloud viraal ging. Net als andere pioniers uit de SoundCloud-generatie, zoals Lil Uzi Vert en Trippie Redd, werd Yachty tijdens zijn beginjaren in een hokje gestoken: De SoundCloud-rappers met gekleurde dreadlocks werden al snel synoniem voor laagdrempelige mumble rap. De muren van zijn hokje heeft de man intussen meer dan gebroken. In 2023 nam zijn artistieke koers een onverwachte wending nadat hij hiphop omroerde tot progressieve rock en indie met zijn album Let’s Start Here.. Ook dit jaar is Yachty druk aan het werk. In april verscheen It’s Us Vol. 1, een album in samenwerking met Concrete Boys, een rapcollectief onder zijn label. Na een halfjaar uitstel besloot hij ook om eindelijk op tournee te trekken door Europa. Natuurlijk stonden ook de Belgische fans te popelen om hem aan het werk te zien in de AB.

Het voorprogramma werd verzorgd door de experimentele pop- en hiphopartiest Jean Dawson. Hij kwam meteen sterk uit zijn pijp met enkele punkschijven, zoals het energieke nummer “MENTHOL*”. Na twee nummers sloeg hij de sfeer om met enkele zachtere ballades, zoals het zweverige “NO SZNS”. Met zijn soulvolle stem zette hij een duistere, magische toon die verder zou ontplooien tot Yachty’s performance. Door zijn uitzonderlijk zangtalent, in combinatie met de zware instrumentatie, leek hij wel een ruwere versie van Frank Ocean. De aandacht van het publiek had hij alvast stevig in zijn greep, want iedereen leek zich op een eigen manier te verliezen in de muzikale trance.

© Femke Vervaeke

Vervolgens waren de fans klaar om Yachty te ontvangen. Er stond echter nog een verrassing te wachten backstage: de jonge rapper Camo!, uit zijn Concrete Boys-collectief. Hij schudde het publiek los met enkele nieuwe nummers uit zijn catalogus. Met de gladde beat van “POINT ME TO IT” gaf Camo! heel het leger van Yachty-fans het signaal om te springen en dansen. Ook met “UP YO STANDARS” ging iedereen uit zijn bol. Met een dubbele opwarming kreeg Lil Yachty zijn publiek succesvol verhit voor zijn eigen show.

Zelf startte Yachty zijn optreden met een reeks zwoele nummers van zijn album Let’s Start Here.. Een mystieke instrumentale introductie barstte na enkele minuten los in het joviale hitnummer “drive ME crazy!”, dat meteen het publiek in de juiste stemming dreef. Zoals te verwachten hechtte de rapper veel belang aan de psychedelische sfeer tijdens de uitvoering van deze songs. De Pink Floyd-achtige sound werd passend vertaald in kleurrijke beelden. Veel rappers vullen hun show graag met druggy beelden van hallucinaties en chaos, gewoon omdat ze ervan houden. Bij Lil Yachty strookten de epileptische beelden weldegelijk met de aangrijpende muziek, wat de gehele ervaring amplificeerde.

© Femke Vervaeke

Niet alleen in de studio, maar ook op het podium bewees Lil Yachty dat hij de grenzen van hiphop kan overschrijden. Tijdens de dromerige zangstukken op “the ride-” en “WE SAW THE SUN!” plakten zijn lippen tegen de microfoon. Hij mocht dan wel rekenen op de hulp van een dun laagje autotune, als een ex-trapper moet je het nog steeds durven om met volle overtuiging te zingen. Bovendien zorgden zijn achtergrondzangeressen en liveband voor een stabiele rode draad die Yachty moeiteloos volgde. Ook op het sensuele “pRETTY” beklom hij vastberaden de toonladder, met indrukwekkend hoge noten als gevolg.

Diep vanbinnen zit natuurlijk nog een groot stuk Soundcloud-rap in Lil Yachty’s hart. Hij moest de trapfans tevreden houden, en dat heeft hij ook zorgvuldig gedaan. Hij jaagde de ene na de andere SoundCloud-klassieker door de speakers. Bij de hyperagressieve nummers zoals “Flex Up” en “NBAYOUNGBOAT” vielen de moshpits dan ook onmogelijk te beteugelen. De zaal sleurde zich keer op keer helemaal open om ruimte te maken voor een zweterig groepsgevecht tussen tieners in bloot bovenlijf. Het is in het oog van de storm, ingesloten door de springende jongeren, waar je het best stond tijdens zulke nummers. De hoge dosissen energie en adrenaline die Yachty uit deze trapbangers perste, stroomden het hardste in de pits.

© Femke Vervaeke

Geen fan van Yachty’s trapfase of zijn laatste experimentele rockalbum? Geen probleem, zelfs de mensen die gewoon meegingen om hun vrienden te plezieren, zullen stiekem genoten hebben. Met de hits “iSpy” en “Broccoli” gaf de rapper elk individu ongetwijfeld een portie nostalgie. De zaal brulde woord voor woord de nummers mee. Het overheersende geluid van het publiek dempte de microfoon van Yachty, die met glinsterende ogen de liefde en energie van zijn wilde fans omarmde. Ook met zijn iconische “One Night” bekoorde hij een groot deel van de zaal.

Zonder remmingen fladderde de veelzijdige Lil Yachty tussen verschillende genres. Doorheen het concert slaagde hij erin om de dynamiek van het publiek perfect aan te voelen en in zijn voordeel te gebruiken. Van intieme nummers slingerde Yachty tot een absolute trapravage, waarmee hij een rollercoaster van emoties in gang zette. Hoe dan ook, iedereen reed met de rollercoaster mee tot de laatste minuut. Trap, rock of indie; Lil Yachty kan je met elke stijl betoveren.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
LiveRecensies

Earl Sweatshirt @ Ancienne Belgique (AB): Minimalisme in het groot

Abstracte hiphopmuziek kan je je haast niet meer inbeelden zonder de input van Earl Sweatshirt. Elk album van de rapper en producer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lil Yachty – “Lets Get On Dey Ass”

Lil Yachty krijg je dit jaar niet weg te slaan uit de studio. Nog geen maand geleden bracht de rapper met de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YG – “STUPID” (feat. Lil Yachty & Babyface Ray)

De kenmerkende bounce van West Coast hiphop maakt duidelijk een comeback in 2024. Met de razend populaire disstrack “Not Like Us”, die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.