AlbumsRecensies

Dull Boy Johnny – Tropical Swing Club (★★★½): Zomers cadeau voor Tarantino

Wie vanavond beslist een zweterig, Kempens jeugdhuis binnen te stappen, zal al snel heel wat scheurend gitaarwerk naar zich toegegooid krijgen. Punk stroomt door de aderen van elke muzikale Kempenzoon en dat is al lang geen geheim meer. Dull Boy Johnny besloot het over een andere boeg te gooien toen ze hun zwoele debuutsingle “Room Service” de wereld instuurden in het kader van hun deelname aan Humo’s Rock Rally. Met een lekkere baslijn, de lage stem van Rik De Bal en een refrein dat met de woorden ‘Boom boom, service in your room, let’s see what wishes you got’ tegelijk zwoel en catchy is, was de toon meteen gezet. Hun eerste ep verscheen een dikke twee jaar geleden en kopte Fictional Love Scenes, Vol. 1, een zomerse ode aan de western.

Die lijn wordt grotendeels doorgetrokken op een nieuwe verzameling van vijf nummers, getiteld Tropical Swing Club. “Mexican Sun” is meteen een rustige, instrumentale opener die qua filmgehalte kan tellen. Het is een soundtrack voor slowmotion shots op het strand, tot het op het einde toch verrassend nog even openbreekt en er een kleine spanning in de muziek kruipt. Gigantisch baanbrekend is het niet, maar het werkt wel.

De aanstekelijke hoge vocals in contrast met de sensuele baritonstem van Dull Boy Johnny’s eerdere nummers, die ons hier en daar aan Balthazar of Jaguar Jaguar doen denken, krijgen we dan op de andere vier te horen. Hun tweede ep werd gecreëerd tijdens een schrijfvakantie op het idyllische eiland Ponza voor de kust van Italië. Een onweerstaanbaar nummer als “Excuse Me?” doet ons vermoeden dat het daar veertig graden was en de palmbomen voor nodige schaduw moesten zorgen. Het lied is dan niet het nodige frisse briesje, maar wel een nummer dat het kwik nog extra de hoogte injaagt. Alle vakjes van zomerse muziek worden afgevinkt.

Afkoelen doet Dull Boy Johnny nooit, ook niet tijdens hun overige nummers “Bitter Affection”, “Salty Lips” en “She & Elvis”. Die eerste twee kregen we al te horen als singles en pasten telkens weer perfect in diezelfde sfeer. De traagheid van een zomerse middag wordt perfect vertaald in broeierige melodieën. ‘She made me shy’, zingen we al snel mee na een eerste luisterbeurt van “Bitter Affection”. Aan het einde van “She & Elvis”, dat eerst nog een zwoel verhaal vertelt, blijven we in de outro hangen in een instrumentale hangmat, die alleen maar kleurrijker wordt door onverwachte blazers.

Het is zweten geblazen op deze filmische ep. Volgens onze kalender start de zomer pas op 21 juni, maar als Dull Boy Johnny bij deze het officiële startschot beweert te geven, geloven we ze graag. Dat Quentin Tarantino maar eens omkijkt naar deze band als hij een soundtrack zoekt voor zijn tiende prent. Als hij dit cadeautje beluistert, zal hij versteld staan dat de Kempen niet één groot, bloedheet, tropisch strand is.

Op 26 mei viert Dull Boy Johnny zijn release in Café Cabron in Antwerpen, op 28 mei brengen ze het goede weer naar BarBroos in Gent.

Facebook / Instagram

Ontdek “Excuse Me?”, ons favoriete nummer van Tropical Swing Club in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dull Boy Johnny - "Salty Lips"

Wie beweert dat je muziek niet kan zien, heeft duidelijk nog nooit van Dull Boy Johnny gehoord. Sinds 2022 maakt de Antwerpse…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Selectieronde 29/09 @ Het Bos (Antwerpen)

De Sound Track-machine is weer volop in gang geschoten, want vanaf deze maand vinden in heel het land de regionale voorrondes van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Dull Boy Johnny - "Mad Affair"

Na hun hete, met zwoele ritmes overgoten, festivalzomer richt Dull Boy Johnny, een band waarvoor seks en muziek haast synoniemen van elkaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.