LiveRecensies

Woolvs @ Amor: Rake assemblage van groove en kundigheid

Het is nog maar woensdag, en toch mag deze week in haar geheel alvast muzikaal vervullend verklaard worden. Schuldige is Woolvs, het nog verse, veelkleurige Brusselse rockproject rond ex-conservatoriumstudent Willem Malfliet, dat in vijftact liedjes brengt die Connan Mockasin met Balthazar verenigen – en dan nog een beetje natrappen met een mix van funk, reggae en jazz. Hoe ze met z’n vijven die eclectische zee aan genres bezeilen, en er een fraai stuk uit weten te snijden dat ondanks die rijkheid toch afgelijnd is, is het best straf om te zien. Zeker wanneer dat zomaar, moeiteloos en van dichtbij gebeurt in het knusse kader van AMOR, het zijpoortje van de Roma. Zo’n twee dozijn gelukzakken kwamen er ‘en petit comité’ samen om Woolvs’ nieuwe plaat live te zien verwerkelijkt worden.

Soft & Slow kwam uit in het najaar van 2023. Na het groovy, unheimliche karakter van debuutplaat Evening Planet (2021), is deze nummer twee opvallend melodisch, warm en optimistisch. De opening van het concert toont met “Earth” en “Sigh Sigh Sigh” mooi dat schisma, met quasi-reggae aan de ene kant, en zachte drums en een zekere meezingbaarheid aan de andere kant. Balthazar herkennen we in de warme stem van Malfliet, in de echoënde samenzang (vooral in “Awkward Age”), en in de schrander in elkaar zittende songbouwstijl.

Woolvs is echter op hun best in de stukjes die minder gepolijst zijn dan netgenoemde vergelijking toelaat: het ongelofelijk virtuoze gitaarspel van Vitja Pauwels aan het eind van “Awkward Age”, de gekke songstructuur van “Hot Content”, het nieuwe solonummer van Malfliet waarin hij zich enkel van stem en gitaar bedient. Eind vorig jaar in de Kreun concludeerden we nog dat de frontman in zijn solokostuum absoluut geen potten brak. Gisteren bracht hij in zijn eentje – z’n bandleden zaten hurkend rond hem op het podium – een mooi nummer met simpele akkoorden, dat bewees dat Woolvs het ook best zónder eclectisme redt.

Na dit mooi stukje minimalisme was de band wel zo slim om ritme in de mix te gooien. Met “This Is Water” speelden ze het meest dansbare nummer van de set. Ook in de tweede helft van de show was het een plezier om de muzikanten te beluisteren en zonder glas tussen te kunnen bekijken hoe ze gestalte geven aan de op plaat reeds sterke liedjes. De nieuwe plaat is toegankelijker, gelaagder, meer afgewerkt dan de vorige, maar bevat daarom niet minder gekke hoekjes en blue notes. “Hot Content” begint anekdotisch, minimalistisch en kabbelend, meandert dan allerlei kanten op om sec te worden afgesloten. “Jewel Dance” leunt dan weer op de holle drums zoals op de eerste plaat vaak het geval was. Het oudere “Metadata” in de bis had zelfs niet gehoeven, maar was een leuk memorandum om de avond mee af te sluiten.

De Brusselse smeltkroes aan invloeden en talenten speelde een ontluisterende doch strakke show in AMOR, gevoel en groove werden door de vijf bekwame muzikanten haarscherp uitgetekend. Het select gezelschap aanwezigen kreeg waar voor z’n twaalf euro’s inkomgeld. Wij kijken uit naar waar deze jonge wolven hun warme songs nog zullen neerpoten de komende tijd.

Facebook / Instagram

Setlist

Earth
Sigh Sigh Sigh
The Origin Of The World
Awkward Age
Grapes
Look Back
Willem Malfliet solo | nieuwe song
This Is Water
Jewel Dance
Hot Content
The Weather

Metadata

Related posts
InstagramLiveRecensies

Warren Haynes Band @ De Roma: Van blues naar jazz en alles daartussenin

Binnen de gitaarwereld is Warren Haynes een van de laatste oude rotten die maar blijft gaan. De zanger en gitarist maakte naam…
InstagramLiveRecensies

Bikini Kill @ De Roma: Safe space voor vrouwen in punk

Begin jaren negentig groeide er onder jonge vrouwen een beweging via cassettes en fanzines die ze uitdeelden en doorgaven. Vóór ‘Girl Power’…
InstagramLiveRecensies

St. Vincent @ De Roma: Succesvol terug naar de roots

St. Vincent, het muzikale alter ego van de Amerikaanse Annie Clark, kun je gerust een muzikale kameleon noemen. Na tussenstops bij onder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.