AlbumsFeatured albumsRecensies

Buffalo Tom – Jump Rope (★★★): Reisje met de teletijdmachine

Buffalo Tom_Jump Rope album cover

Telkens als we het tiende album van de alternatieve rockformatie Buffalo Tom door onze speakers loodsen, wanen we ons in een Jommekestrip. Als we Jump Rope opleggen, lijkt het alsof Professor Barabas ons met zijn teletijdmachine naar het begin van de jaren negentig katapulteert. Op zonnige dagen in de woonwijk rondjes draaien met je BMX, bij je vriendjes uit de buurt aankloppen en vragen of ze ook buiten willen chillen, … We hebben het over die zorgeloze periode waarin spelen overgaat in rondhangen, en doorgaans ook je muzieksmaak zich aftekent. Muziekliefhebbers voor wie die periode zich in het begin van de nineties situeert, zullen het zich herinneren: Nirvana was razend populair. Dinosaur Jr. en Soundgarden ook. Naast dat gitaargeweld waren er ook stromingen die meer soul (Afghan Whigs) of pop (The Lemonheads), of folk en country (The Jayhawks, Cake) omarmden. Buffalo Tom schipperde een decennium lang succesvol tussen alledrie de paden. Jump Rope brengt ons dus moeiteloos terug naar die periode. Verrassen doen de heren ons een dik halfuur lang geenszins, maar laat dat nu net een pluspunt zijn.

Het album opent met “Helmet”, dat reeds vooraf als single verscheen en wat tijd nodig had om onder onze huid te kruipen. Zanger/gitarist Bill Janovitz telt af, waarna zanger/bassist Chris Colbourn en drummer Tom Maginnis een oerdegelijk collegerockfundament neerleggen. Met de ogen dicht lijk je een vlieg op de muur in de tot repetitieruimte omgebouwde garage, en wanneer de licht zeurende stem van Janovitz eroverheen gedrapeerd wordt, ontstaat meteen het soort melodie waarmee Buffalo Tom al ruim dertig jaar grijnzen op gezichten tovert. Het meest van die geijkte formule afwijken doen ze in de tweede helft van Jump Rope. “In The Summertime” doet denken aan de betere folky singer-songwriters uit de jaren zeventig. 

Nog een tijdloze poppy song die we iets moeilijker thuis kunnen brengen, is “New Girl Singing”. Zo’n catchy oorwurm schreef het trio nog niet al te vaak. Ze bezingen hun liefde voor hun favoriete vrouwenstemmen: zangeres Mavis Staples, dichter Grace Paley, actrices Ruth Gordon en Anna Magnani, romanschrijvers Elena Ferrante en Janet Frame, en Georgia-politicus Stacey Abrams. De bijhorende clip is geïnspireerd op de film Vagabond van Agnès Varda, en illustreert de moeilijke reis van een compromisloos leven.

Daarmee is het spannendste over Jump Rope wel gezegd. Buffalo Tom kiest duidelijk voor de veilige weg en cultiveert zijn eigen traditie: de trouwe fans kunnen blindelings tot een aanschaf van hun nieuwste worp overgaan. Die schare volgelingen mag zeker weten dat de midtempo alternatieve country de boventoon voert, en dat de echt scherpe gitaren gedurende de volledige opnamesessie onaangeroerd aan de zijkant van de ruimte lijken te hebben gestaan. Dat levert oerdegelijk – alweer dat woord – materiaal als “Autumn Letter” en “Pine For You” op. Prima songs, maar wij hebben na een tiental keer proberen nog steeds geen aha erlebnis wanneer ze passeren. Dat gebeurt wél wanneer het door Chris Colbourn gezongen en naar vroege Wilco ruikende “Recipes” langskomt. De veelvuldig en door de band zo graag ingezette close harmony komt hier het best van pas.

Buffalo Tom en de vreselijke term dad rock zijn met de tijd meer en meer naar elkaar toegegroeid. Wij denken niet dat ze dat zelf erg vinden, al zouden wij de sound liever omschrijven als een festival van herkenning. Met inbegrip van Jump Rope heeft Buffalo Tom nu tien albums op de teller staan, en tussen die discografie staan geen stinkers. Hoeveel zo lang samenspelende groepen kunnen dat zeggen?

Check zeker ook eens wat beeldmateriaal op YouTube, en je zal merken dat het bij deze band erom draait hun publiek een fijne tijd te bezorgen: het spelplezier druipt van je scherm! Wie naar een show van Buffalo Tom komt, mag zich anderhalf uur lang opnieuw zeventien jaar voelen. Wij denken dat er toch drie à vier songs uit deze Jump Rope de eeuwige setlist kunnen halen. 

Op 3 oktober staan ze in De Roma in Antwerpen: benieuwd of onze pronostiek uitkomt.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “In The Summertime”, ons favoriete nummer van Jump Rope, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Buffalo Tom - "Autumn Letter"

Buffalo Tom bestaat ondertussen bijna veertig jaar. In het begin van de jaren negentig maakte de band rond Bill Janovitz veel furore…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Buffalo Tom - "Helmet"

Buffalo Tom wordt gestaag opgebouwd sinds 1986 door Bill Janovitz, Chris Colbourn en Tom Maginnis. Het pleit volledig voor deze band uit…
LiveRecensies

Cactusfestival 2018: Festivaldag 1

Eén van de gezelligste festivals die ons land rijk is, ligt toch wel in het prachtig Minnewaterpark te Brugge. Cactusfestival weet elk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.