InstagramLiveRecensies

Angus & Julia Stone @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Knusse woonkamer

© CPU – Marvin Anthony

Het was inmiddels alweer zeven jaar geleden dat Angus & Julia Stone ons land bezochten voor een eigen show. De broer en zus uit Australië hebben in al die jaren echter niet stilgezeten. Na een succesrijke periode met hun album Snow, maakten ze tijd en ruimte voor hun eigen projecten. Ondanks alles bleef hun muzikale band sterk en werkten ze in de luwte en zonder tijdsdruk aan hun nieuwe album Cape Forestier. Hoewel deze plaat niet uitgroeide tot een hoogvlieger, weerhield dat hun fans er niet van om massaal naar het Koninklijk Circus af te zakken, waar ze twee avonden achter elkaar voor een uitverkochte zaal speelden. Wij tekenden present op de eerste avond en namen plaats in hun gezellige living waar ze ons op een uitgewogen en verfijnd concert trakteerden.

© CPU – Marvin Anthony

Terwijl de mensen hun stoeltje zochten in de verduisterde zaal stond Solann op het podium reeds haar fluweelzachte Franse popmuziek te brengen. De Française heeft nog maar net een nieuwe ep uitgebracht en telt nu wel al tot een van de revelaties van het jaar bij onze buren. In een zich langzaam vullend halfrond balanceerde ze tussen braaf en gewaagd. De keuze om haar rustgevende stem bij sommige liedjes door een stemeffect te laten jagen was op z’n minst een opmerkelijke. Het maakte haar kortstondige toonmoment wel iets interessants. De intimiteit verloor ze nooit uit het oog. Sterker nog; ze bouwde haar nummers op gevoelvolle manier op. Slotnummer “Fondre” oversteeg het geroezemoes en werd terecht op veel applaus onthaald. In de voetsporen van Pomme en Zaho de Sagazan baant ze zich geleidelijk aan een weg en die brengt haar binnenkort nog eens naar België.

© CPU – Marvin Anthony

De rode stoelen hadden inmiddels hun rechtmatige eigenaar voor de avond gevonden en zo konden Angus & Julia Stone met een billijke vertraging van vijf minuten aan hun wederentree op Belgische bodem beginnen. Voor een knusse sfeer zorgde het duo in hoogsteigen persoon door met “Santa Monica Dream” te beginnen. Je kon een speld horen vallen in de zaal, zo stil was het toen Julia voor het eerst haar strottenhoofd opentrok. Door zichzelf heel klein en breekbaar open te stellen bouwden ze op die manier ook meteen een connectie op met het publiek. Voor het daaropvolgende “Losing You” kwam hun band erbij en zorgden de lampjes die boven het podium hingen voor een huiselijke sfeer. En alsof dat nog niet beklijvend genoeg was, vervolledigde “Yellow Brick Road”, eentje uit de oude doos, het openingsdrieluik. De mondharmonica zorgde voor een walm aan melancholie die mede door een knappe gitaarsolo fraai werd overtroffen.

Alhoewel hun driekoppige band er doorgaans van genoot om in de luwte van de twee protagonisten te spelen, was het gitarist Ben Edgar die af en toe zijn moment pakte. In het verlengde van “Nothing Else” schudde hij een kraaknette passage uit zijn pols en daarvoor werd hij terecht gefêteerd door de anderen op het podium. Zijn strafste stoot haalde hij echter later in de set uit. Tijdens “Private Lawns”, een nummer uit de beginjaren van Angus & Julia Stone, speelde hij op de banjo in eerste instantie alleen een begeleidende rol alvorens in tweede instantie volledig in de schijnwerpers de spreekwoordelijke puntjes op de i zette. En zo werd hij stiekem de ster van de avond.

© CPU – Marvin Anthony

Het was ook enigszins verademend dat ze hun tour niet zagen als een promotour van hun nieuwe album. Uiteraard werden er een paar nieuwe nummers gespeeld, maar die pasten dan ook gewoon goed in de stijl van het optreden. Aangevoerd door titeltrack, “Cape Forestier”, zorgden die nieuwe songs voor een gezwinde dynamiek. Hoe dan ook dook het duo nog iets verder terug de tijd in; voor “Just a Boy” ging het bijvoorbeeld terug naar 2007. Angus Stone zag de tijd rijp om het nummer in een nieuwe context te plaatsen en vanonder het stof te halen. Beklijvend als altijd was overigens ook het tien jaar oude “Draw Your Swords”, dat Angus met zeer veel tederheid bracht. Julia keek met trotse ogen naar hun grote broer en vulde hem met haar zachte stem op prachtige wijze aan.

Naast het brede scala uit de discografie was het fijn dat ze eveneens uitgebreid de tijd namen om tussendoor iets meer context te geven bij de verschillende nummers. Het maakte dat je als luisteraar en fan net iets aandachtiger ging luisteren en in eenzelfde ruk het gevoel kreeg dat je ze beter leerde kennen. Zo zijn anekdotes zoals voor “The Wedding Song” gewoonweg ook fijne momenten die een optreden nog meer charmes geven. Voor het nummer maakten ze een bijbehorende videoclip waar fans van over de hele wereld aan bijdroegen door filmpjes van hun trouw in te sturen. Uiteindelijk figureerden ook twee gelukkigen uit België in de clip en werden ze tijdens het concert figuurlijke in de bloemetjes gezet. Ook de manier waarop Angus en Julia elkaar bewonderden was meer dan charmant. Voor “Wherever You Are” sprak hij een aantal mooie woorden over zijn zus die gewoon recht uit het hart kwamen.

© CPU – Marvin Anthony

Mindere momenten waren er eigenlijk niet tijdens hun optreden in Brussel. Zelfs “Love Song”, een nummer dat ons an sich weinig doet op plaat, klonk gisteren warm en fijn gelaagd. Het daaropvolgende “For You” startte dan weer heel klein onder leiding van Julia Stone, maar bloeide gestaag en met een solerende Angus op knappe wijze open. Een paar nummers werden zelfs een beetje aangepast zodat ze zouden passen in de set, zoals daar zijnde “Chateau”. De grootse klanken lieten ze deze keer achterwege om met een herschreven compositie toch nog te ontroeren. En dan was daar het onvermijdelijke “Big Jet Plane”. Hun grootste succes tot dusver kreeg niet geheel onverwachts de warmste respons en zette zelfs het duo aan om tot interactie over te gaan. Warm ingeduffeld in een zacht deken genoot iedereen van deze tijdloze klassieker. Een staande ovatie was het onvermijdelijke resultaat. Als bis haalden ze ten goede einde nog een cover boven. Neil Youngs “Harvest Moon” werd quasi volledig akoestisch door heel de band gebracht. De prachtige samenzang van de vijf stuurde ons met een warm en geliefd hart huiswaarts.

Het Koninklijk Circus was zeventien nummers lang de woonkamer waar je gewoon even tot rust kon komen en de nummers van Angus & Julia Stone op een andere manier leerde kennen. Ver weg van de grote arena’s en festivalweides creëerden ze een innemende sfeer waar de oren zich automatisch spitsten en alle schoonheid in zich opnamen. De waardering en de liefde voor elkaar voelde je in elk nummer, in elke minuut en in elke seconde. We kruisen onze vingers dat ze ook in de toekomst hun woonkamer opengooien met een volgende tour, want toegegeven; wij horen Angus & Julia Stone in deze setting en met eenzelfde aura het allerliefst.

Vanavond, dinsdag 4 juni, staan Angus & Julia Stone een tweede keer in het Koninklijk Circus. In Nederland doen ze op dinsdag 11 en woensdag 12 juni het Koninklijk Theater Carré aan.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Santa Monica Dream
Losing You
Yellow Brick Road
Nothing Else
Just a Boy
Flowers (Miley Cyrus-cover)
Draw Your Swords
Down To The Sea
Private Lawns
Cape Forestier
Wherever You Are
The Wedding Song
Love Song
For You
Chateau
Big Jet Plane

Harvest Moon (Neil Young-cover)

2103 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Beth Gibbons @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): IJzig intens

Zeggen dat we jarenlang op het eerste soloalbum van Beth Gibbons hebben moeten wachten, zou een understatement van jewelste zijn. We kennen…
InstagramLiveRecensies

The Robert Cray Band @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): De gladste blues

Het is niet iedereen gegeven, maar Robert Cray is wel zonder meer een van de artiesten die bluesgeoriënteerde muziek tot bij het…
InstagramLiveRecensies

Slowdive @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Briljante bescheidenheid

Vijfendertig jaar nadat het zich vormde in Reading, staat Slowdive op de lijst van shoegaze-iconen vereeuwigd. Die reputatie zou niet doen vermoeden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.