AlbumsRecensies

Sara Della Santa – Lost In Translation (★★★): Vervreemding levert op

De Italiaanse singer-songwriter Sara Della Santa settelde zich een tijdje geleden in Antwerpen, waar ze in 2019 de Mara Moja Sessions uit de grond stampte, een muziekproject dat open mics voor singer-songwriters en een wereldmuziekfestival organiseert. Ze staat daar zelf trouwens ook geregeld op het podium, vergezeld van haar trouwe Fender-gitaar. Voor haar debuutrelease – een ep van vijf nummers – tapt de muzikante uit een ander vaatje en laat ze zich voor het eerst door een volledige band omringen.

Is de Italiaanse een filmfanate, of herkent ze zich gewoon in het gevoel van vervreemding dat de rode draad vormt in Lost in Translation van Sofia Coppola? In die film dwalen twee Amerikaanse hoofdpersonages, gespeeld door Scarlett Johansson en Bill Murray, met een identiteitscrisis door een afstandelijk Tokio terwijl ze op zoek gaan naar zichzelf. Eenzaam in de drukte. De verschillen tussen België en Italië zijn wellicht kleiner, maar we kunnen ons inbeelden dat de heimwee naar Zuid-Europa af en toe groot kan zijn.

‘I feel lost in translation, don’t know what I’m doing here’, zingt Della Santa op het titelnummer. Of in “Lost Identity”: ‘Nothing is at a right place’. Beide melancholische liedjes hebben een goeie drive dankzij de subtiele syncopatie tussen gitaar- en bas, en blazersarrangementen voegen een goeie toets toe aan het titelnummer. In het laatste liedje mag de gitaar dan weer ietsje meer schuren.

Dat is een goeie zaak, want wij ontwaren twee minpuntjes aan deze ep. Enerzijds zijn de liedjes soms iets te braaf en anderzijds is de productie soms te afgelikt, waardoor de kleine scherpe muzikale randjes bijna helemaal weggevijld worden. Opener “Children”, het minste nummer, wordt bijna bedolven onder de grote hoeveelheden shimmer reverb, net als “4 AM”, dat echter muzikaal sterk genoeg is om daar niet te veel onder te lijden. Wij denken dat de stem van Della Santa trouwens iets beter tot haar recht zou komen met een kalere productie. Maar ach, afgezien van die kleine kanttekeningen een geslaagd debuut.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Lost In Translation”, ons favoriete nummer van Lost In Translation, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.