FeaturesInterviews

Interview Used: ‘Mijn derde festivalzomer gaat vollenbak zijn!’

© CPU – Nathan Dobbelaere

In de Lage Landen mogen we onze ‘pollekes’ kussen wat betreft het aanbod aan muziekfestivals: elk weekend in de zomermaanden weerklinkt er wel op enkele weilanden, provinciale domeinen of bossen muziek. Sommige mensen spreken van een overaanbod, maar wij worden er toch vooral enthousiast van; zeker van diegene die het touw trekken binnen hun specifieke genre. Rampage Open Air is er zo eentje: het drum-‘n-bass- en dubstepconcept spreidde vier jaar geleden zijn vleugels en waagde zich naast de indooreditie in het Sportpaleis ook aan een outdoorvariant in juli.

Het cijfermateriaal van dit jaar? 350 artiesten, vier dagen en zes stages met de beste drum-‘n-bass en dubstep en hier en daar een vleugje hard techno, UK bassline en UK garage. Met zo’n overload aan dj’s is het moeilijk om door het bos de bomen te blijven zien, en dus plukten enkele studenten journalistiek van de PXL Hogeschool in Hasselt enkele interessante namen uit de namenchaos. Finne Stiers tipt Used.

Jo Eelen, beter bekend onder zijn artiestennaam Used, heeft de Belgische drum-‘n-bass-scene stormenderhand veroverd. Van bescheiden begin in zijn slaapkamer tot het draaien op grote festivals drukt hij zijn stempel op het drum-‘n-basslandschap. Net twee dagen terug van zijn tournee in Nieuw-Zeeland was de man alweer druk bezig in ons Belgenlandje. ‘Het eerstvolgende wat er nu op de planning staat, is mijn liveshow. Die is voor eind dit jaar in de AB’, vertelt hij. ‘Een grote eer natuurlijk om in deze fantastische zaal te mogen optreden.’ De dj-producer vindt het belangrijk om een nieuwe uitdaging te zoeken en voor hem is dat een solo liveshow doen. Het was dan ook een echt bucketlistitem sinds hij begon met draaien. Daarnaast is Used zijn eerste album aan het afwerken. De release is voorzien voor het einde van het jaar.

Eerst heeft hij nog een festivalzomer voor de boeg; zijn derde al ondertussen. ‘Pukkelpop 2023 was de vetste show die ik tot nu toe gespeeld heb. Dat was niet normaal’, herinnert de Kempenaar zich nog. ‘Het was ongezien dat de Boiler Room van halfleeg naar ramvol ging op een kwartier tijd, allemaal om mij te komen checken… By far het beste publiek dat ik ooit gehad heb.’ Op 5 juli speelt Used op Rampage Open Air. ‘De voorbije jaren hebben ze het festival zodanig geüpgraded dat het voor mij echt een van de hoogtepunten van de zomer is’, deelt Used. ‘Wat we nu doen met alle jongens van de Belgische drum-‘n-bassscene, is samen een chalet huren vlakbij het festival. Het is om de een of andere reden ook altijd goed weer en dat is gewoon megaleuk.’

‘Een drum-‘n-bassevenement had vroeger altijd een headliner uit Engeland nodig om tickets te kunnen verkopen. De afgelopen drie jaar is dat veranderd’, weet de producer. “We zijn eindelijk op het punt gekomen dat Belgen in hun eigen land gewoon headlineshows kunnen spelen. Dat vind ik fantastisch.’ Netsky even buiten beschouwing gelaten, is dit inderdaad heel lang ongezien geweest.

Van zijn eigen producties is Used het meest trots op “Mistakes”. Het nummer is gemaakt met zijn eerste cracky laptop bij zijn ouders thuis. ‘Ik heb die vocal opgenomen in het midden van de nacht, met een USB-microfoon met een skisok over in het waskot’, vertelt hij. ‘Ondanks dat dat allemaal zo onprofessioneel gedaan is, bewijst het dat je vanuit je slaapkamer een wereldhit kan maken.’ Desondanks merkt de Kempenaar een duidelijke evolutie in de aanpak van zijn nummers. Voorheen focuste hij vooral op het produceren van tracks die geschikt waren voor livesets of snelle optredens. ‘Als ik nu nummers maak, ben ik echt bezig met songstructuren, met een heel goede vocal te vinden en met te proberen live instrumenten erin te steken’, vertelt hij. ‘Het is niet per se volwassen worden, maar wel bewuster bezig zijn met.’

Met zijn grenzeloze enthousiasme en vastberadenheid zal Used ongetwijfeld nog veel bereiken binnen en buiten de drum-‘n-basswereld. Optredens in Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Japan staan nog op zijn verlanglijstje. ‘Het feit dat ik nu heel veel plekken van de wereld voor de eerste keer kan zien terwijl ik daar ben met mijn muziek, is fantastisch. Enkel de jetlags zijn iets minder, maar dat neem ik er graag bij’, lacht hij.

Used speelt op de vrijdag van Rampage Open Air. Het festival vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 7 juli in het Kristalpark in Lommel. De camping gaat al open op donderdag 4 juli.

Facebook / Instagram / SoundCloud

Met dank aan Finne Stiers van de opleiding journalistiek aan de PXL Hogeschool.

Related posts
FeaturesInterviews

Interview Finningham: 'Ik vind het leuk om eindelijk eigen muziek te maken en niet meer te spelen wat men verwacht'

In de Lage Landen mogen we onze ‘pollekes’ kussen wat betreft het aanbod aan muziekfestivals: elk weekend in de zomermaanden weerklinkt er…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle ANDRO!DZ - "Cosmic Desire"

Opkomende bands; je komt ze wel vaker tegen op onze website. In dat opzicht is ANDRO!DZ dus geen uitzondering. Dat is wél…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tiësto & Hedex & Basslayerz - "Click Click Click"

Dat drum-‘n-bass de laatste maanden steeds meer de mainstream binnendringt, moeten we niet meer vertellen. Bewijzen zijn daar genoeg voor: Fred again…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.