Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vundabar – “I Got Cracked”

© Shervin Lainez

De drie heren die we kennen als Vundabar zijn geen eendagsvliegen. In hun discografie zijn weinig hiaten te bespeuren. Al sinds ze in 2012 voor het eerst de handen in elkaar sloegen, slagen ze erin met consistentie het ene na het andere album naar voren te schuiven. Hun faam is vooral te danken aan “Alien Blues” van de plaat Gawk (2015), waarvan ook tracks als “Chop” en “Ash In The Sun” wereldwijd grijsgedraaid worden. Op dit album verkende de Amerikaanse indierockband de mogelijkheden van postpunk, maar zijn integrale stijl wordt ook door invloeden van surfrock en janglepop gekenmerkt. Op Either Light (2020) en Devil for the Fire (2022) werd meer aandacht geschonken aan het gebruik van synthesizers, elektronische drumbeats en piano, terwijl hun voorgangers vooral door gitaar en bas gestuurd werden. In de nieuwe single “I Got Cracked” worden opnieuw een aantal verschillende elementen aan elkaar gelijmd, wat zorgt voor een meeslepende mix.

Het nummer wordt gedragen door een riffje dat misschien wel van The Strokes had kunnen zijn, al doet “I Got Cracked” ons hier en daar ook vaag aan Two Door Cinema Club denken.  Aan het begin klinkt het allemaal nog vrij laid-back. Wanneer frontman Brandon Hagen na iets meer dan een halve minuut zijn refrein begint in te leiden, lijkt die opvatting echter een misvatting te zijn. De song neemt namelijk een scherpe bocht richting rusteloosheid. De emotie in Hagens doordringende, karakteristieke stem keert en getuigt van een bijna tastbare breekbaarheid en venijn. De krop die in zijn keel lijkt te zitten, voelen we bijna zelf. Het instrumentale levert zijn bijdrage door die beroering en malaise te versterken. De oorzaak zijn de gitaren en drums die aan intensiteit winnen. Vundabar creëert een soort emotionele rollercoaster waar we nog net geen verhoogde hartslag van krijgen, door in de ruimtes tussen de refreinen de kalmte in zekere mate terug te laten keren.

Ook tekstueel duikt Vundabar een kolkende diepte in, waarin Hagen bekent even kopje onder te zijn gegaan. De track kwam er na een reeks opeenvolgende gebeurtenissen in diens leven. Zijn relatie liep stuk en zijn vader overleed. Daarbovenop brak hij tijdens Vundabars Europese tournee ook nog eens zijn arm. Dat vermeldt hij dan ook uitdrukkelijk: ‘And I broke my heart / And I broke my arm / And I spread some ashes’. Een meer toepasselijk gezegde dan ‘gekraakt en gebroken’ kunnen we niet bedenken. Het talent van dit drietal lijdt daar daarentegen niet onder. Hoewel “I Got Cracked” misschien wat minder origineel en uniek klinkt dan Vundabars oudere werk, kunnen we niet ontkennen dat het drietal na ruim een decennium donders goed weet hoe het een nummer moet schrijven dat op alle vlakken voldoening geeft aan ons muzikale zintuig.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singles

De vijf van "Den Beir" - 106

Een nieuwe week, een nieuwe round-up van een vijftal liedjes die we verder niet besproken hebben. Een beetje te ontdekken en zeker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.