AlbumsFeatured albumsRecensies

Camila Cabello – C,XOXO (★★): Onnodige vernieuwing

Camila Cabello is al lang geen onbekende meer in de muziekwereld. Ze werd bekend als lid van de meidengroep Fifth Harmony, maar deed het daarna solo ook niet slecht. Met hits als “Havana” en “Señorita” nam ze al snel een vaste plaats in het poplandschap in. C,XOXO luidt, als vierde soloalbum, een totaal nieuw hoofdstuk in voor de carrière van de Cubaans-Amerikaanse zangeres. Na Familia, dat ons niet echt kon bekoren, neemt de ze afstand van de Latijns-Amerikaanse invloeden die haar karakteriseerden en zoekt ze vernieuwing.

Cabello staat bekend om haar vele samenwerkingen. Denk maar aan die met Young Thug, Ed Sheeran, Shawn Mendes, DaBaby, Willow en anderen. Op C,XOXO zet die lijn zich verder. Na singles met Playboi Carti en Lil Nas X, komen ook Drake, JT en Yung Miami voor op de tracklist. De laatste gastbijdrage is een gesproken tussenstuk van BLP KOSHER. De twee al genoemde singles, met titels “I LUV IT” en “HE KNOWS” vielen wel op, maar deden het niet helemaal voor ons. Vorige week bracht Cabello ook nog “Chanel No.5” uit.

Met opener “I LUV IT” gaat de zangeres de richting van hyperpop uit. Dit blijft niet het hele album zo, maar de aanstekelijke deuntjes zijn nooit ver weg. “Chanel No.5” is het eerste van enkele rustigere songs die de plaat bevat. De oprechtheid moet in deze nummers, zoals ook “B.O.A.T.”, wijken voor aanstekelijkheid met onnodige, onwennige effecten. De achtergrondgeluiden op “Chanel No.5” tijdens het laatste refrein zijn eerder storend en zorgen ervoor dat het gezang minder de voorgrond neemt. “B.O.A.T.” bevat dan nog een niet volledig passende sample van “Hotel Room Service” van Pitbull. De ritmes die niet altijd even goed aanvoelen, zorgen ervoor dat de betere stukken van de nummers ook niet overtuigend genoeg uitkomen.

Daartegenover staat bijvoorbeeld “Twentysomethings”, dat wel een goede, rustigere track is. Het gitaartje en de zang passen mooi samen en vormen hier wel een goed geheel: ze doen ons wegdromen. Op sommige momenten doet het ons zelfs denken aan de oude stijl van Cabello. Op sommige liedjes lukt het wel om de aanstekelijkheid, waar zo naar gestreefd wordt, te brengen. Bijvoorbeeld “HOT UPTOWN” en “pretty when i cry” doen dit. Deze laatste geeft de zomersfeer, waar de plaat naar mikt, mooi weer en vormt zo een van de weinige hoogtepunten.

Ondanks de catchy deuntjes, hadden we wat meer verwacht. Met het talent en een stem als die van Cabello die niet altijd uitkomt op wat oppervlakkige nummers als “DREAM-GIRLS”, vragen we ons af of deze verandering een goede zet was. Hoewel het stoerdere imago wel mooi bij Cabello past, geeft het ons in de muziek een gevoel van een te grote zelfverzekerdheid bij deze aanpassing. De veertien nieuwe songs vormen samen een geheel van 32 minuten. Door de vele samenwerkingen, tussenstukken en een lied volledig door Drake gezongen, hebben we het gevoel dat we niet genoeg Camila te horen krijgen en hadden we meer gewild.

We snappen dat Cabello vooruit wil, maar ze verliest volgens ons haar authenticiteit en wordt zo een van de velen in plaats van op te vallen zoals vroeger. Het album geeft ons enkele leuke nummers voor de zomer om even op te relaxen, dat geven we toe. Muzikale hoogstandjes brengt C,XOXO echter niet. Het potentieel van Cabello wordt weer niet genoeg uitgewerkt. Net als Familia bestaat dit album ook uit wat ups en downs, maar nemen vooral de downs de bovenhand.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Twentysomethings”, ons favoriete nummer van C,XOXO, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Camila Cabello - "HE KNOWS" (feat. Lil Nas X)

Nadat Camila Cabello volop samenwerkte met haar vriendinnen van Fifth Harmony kroop ze ook nog in de studio met onder meer Ed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kevin Abstract – "Tennessee" (feat. Lil Nas X)

Kevin Abstract trommelt popster Lil Nas X op voor zijn eerste single van het jaar: “Tennessee”. Na het ontbinden van het hiphopcollectief…
Muzieknieuwtjes

Ruzie tussen Drake en Kendrick Lamar bereikt een kookpunt

Volwassen mannen die elkaar de grond in boren in rijmvorm, vanop een afstand is het bijna te absurd voor woorden. Maar Kendrick…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.