Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mercury Rev – “Ancient Love”

Mercury Rev is best een ongewone, maar unieke band. Frontman Jonathan Donahue en gitarist Grasshopper zijn de enige constante bandleden in de groep uit New York die steeds opnieuw wordt aangevuld met muzikanten die hun instrumenten perfect beheersen. Tussen 1998 en 2005 kende Mercury Rev veel bijval door het succes van zijn drie opeenvolgende lp’s, Deserter’s Songs, All Is Dream en The Secret MigrationDe bekendste song van de band blijft “Goddess On A Hiway“, dat dikwijls als laatste toegift wordt gespeeld. Het is nochtans een lied dat de meeste doorwinterde fans maar zus en zo vinden omdat de band zoveel meer heeft te bieden. De nummers van Mercury Rev zijn epische verhalen die heel metafysisch en esoterisch klinken.

Die laatste zin in de vorige alinea gaat zeker op voor de nieuwe single “Ancient Love”, dat ook op het aankomende album Born Horses zal staan. De band vertrekt met een kort pianostuk en enkele noten op de saxofoon. Er wordt direct een gitaarpartij bij gegooid en Donahue vertelt weer meer een verhaal dan dat hij zingt. Aan deze compositie moeten we opnieuw wennen. Het is bij Mercury Rev zelden mogelijk om een nieuw lied van de eerste keer mooi te vinden. De Amerikanen eisen van hun publiek dat het zijn weg tracht te zoeken in de muziek. “Ancient Love” duurt bijna zes minuten en muzikaal mocht het misschien een minuut minder zijn. Feit blijft dan wel dat Donahue niet de tijd zou krijgen om zijn verhaal over oude liefde helemaal af te maken. Dit is geen nummer geworden dat netjes strofe en refrein afhaspelt. Mercury Rev laat ons een reis maken naar de antieke oudheid, een tijd waarin de eerste filosofen hun oordeel over mens en wereld ten berde brachten. Rev zet deze eeuwenoude traditie graag verder en de band doet dat opnieuw heel mooi, mystiek en magistraal. Piano, saxofoon, gitaar en de stem van Donahue, meer is er voor een formidabele compositie niet nodig!

Op 6 september wordt de nieuwe plaat Born Horses uitgebracht. Op 11 november staat Mercury Rev in de Paradiso in Amsterdam. Op 12 november komt de band naar België in Het Depot in Leuven.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mercury Rev - "Patterns"

Mercury Rev is een unieke band. De Amerikanen uit Catskill Mountains, New York, hebben een schare van hevige en hondstrouwe fans over…
AlbumsRecensies

Mercury Rev - The Delta Sweete Revisited (★★★★½): Wonderlijke tribute aan een countryster

Mercury Rev is altijd wel zo’n band die onverwachte wegen durft in te slaan. In navolging van een korte tournee om hun…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Good Water - "See Your Light"

Begin 2015 besloten Rob Clements en Tom Fisher om een muziekgroep te starten. Niet veel later kregen ze in thuisstad Birmingham al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.