FeaturesFestivalnieuws

Tien tips voor een geslaagd Les Ardentes 2024!

© CPU – Chris Stessens

In juli stappen hiphopartiesten van overal ter wereld in hun privéjet om aan hun jaarlijkse excursie in Europa te beginnen. De festivalhaltes zijn wat beperkter dit jaar: het voornaamste Europese hiphopfestival Rolling Loud houdt geen halt in Portugal, Nederland of Duitsland. In plaats daarvan komt de hele organisatie samen in één enkele Rolling Loud Europe in Wenen. De hiphopfans die Rolling Loud Rotterdam moeten missen, de vervanger van WOO HAH!, zullen mogelijk toevlucht zoeken bij onze Les Ardentes in Luik. Als enigste volwaardige hiphopfestival in de buurt krijg je van Les Ardentes waar voor je geld met een hoop sterspelers van de rapwereld zoals 21 Savage, Gazo, Nicki Minaj, Don Toliver en Doja Cat. Hier zijn alvast onze tips om een zo breed mogelijk spectrum aan hiphoptalent op te pikken.

11 juli – Gazo & Tiakola 

Kanye West en Ty Dolla $ign, Drake en 21 Savage, … Als twee rappers de krachten bundelen spitst de hiphopwereld haar oren. Zeker als beide artiesten vervolgens samen op tournee trekken. Franse rappers Gazo en Tiakola maakten dit perfecte plaatje waar: vorig jaar brachten ze hun gezamenlijk album LA MELO EST GANGX uit, waar beide rappers ijverig uit hun pijp komen. Gazo kennen we onder andere als de Franse drillreus die hits scoorde met nummers zoals “CELINE 3X”. Tiakola balanceert de donkere sound van Gazo met zijn kenmerkende, melodieuzere stijl. LA MELO EST GANGX toont een evenwichtige Franse hiphopsound, waar twee artiesten op natuurlijke wijze elkaar muzikaal aanvullen. Nu delen de getalenteerde heren het podium voor een veelbelovend trapfestijn.

11 juli – Offset 

Het iconische hiphopcollectief Migos laten we spijtig genoeg in het verleden. Na het tragische overlijden van Takeoff mogen we in de nabije toekomst geen nieuwe Migos-muziek verwachten van Quavo en Offset. Beide resterende heren hebben echter flink hun mouwen opgestroopt laatste jaren. Offsets laatste soloproject SET IT OFF getuigt van een serieuze artistieke vooruitgang vergeleken met zijn voorgaand werk. Op het podium laat hij zich voornamelijk inspireren door Michael Jackson, wat je onder andere kunt afleiden uit zijn outfits. Ja, zelfs de blinkende sokken draagt hij tegenwoordig. Het oog voor detail van de King of Pop heeft Offset ook overgenomen. Met indrukwekkende live vocals en ingestudeerde danspasjes zorgt de rapper voor kleurrijke shows die je niet vaak tegenkomt in de soms toch wel droge hiphopscene. Een entertainende performance met alles erop en eraan mag je wel verwachten van deze geëvolueerde mumblerapper.

11 juli – Gunna

Sinds zijn vrijlating uit de gevangenis in 2022 heeft Gunna zijn zaakjes weer mooi op orde gesteld. De rapper uit Atlanta kwam niet alleen fysiek gespierder terug van de tralies, zijn rapcarrière lijkt ook sterker te zijn geworden. Op zijn laatste twee albums a Gift & a Curse en One of Wun richt hij zich op persoonlijkere materie terwijl hij trouw blijft aan zijn kenmerkende, melodieuze rapstijl. Opvallend zijn Gunna’s liveshows, die kwalitatief gezien met tweehonderd procent zijn gestegen. Meer dan ooit lijkt hij zich effectief te amuseren op zijn shows. Bovendien staat zijn microfoon luid genoeg en rapt hij elk woord mee. Elke festivalganger die eerder langs Les Ardentes is gepasseerd weet hoe pijnlijk zeldzaam dat is onder de Amerikaanse trappers. Dit is het gelegen moment om Gunna’s artistieke piek in levende lijve te ervaren.

12 juli – La Fève

Parijse rapper La Fève is een pareltje tussen de grote namen op de Les Ardentes-affiche. De jonge creatieveling rapt over een breed scala van beats, gaande van verfijnde pianosamples tot hyperagressieve trap. La Fève vindt zich voor elk project opnieuw uit en klinkt geen tweemaal hetzelfde, zoals hij vorig jaar netjes bewees met zijn album 24. Zijn muzikale veelzijdigheid is alvast veelbelovend voor een show met variatie en vlotte dynamiek.

13 juli – Ayra Starr

© CPU – Sam De Boeck

Het moeten niet altijd benauwde moshpits zijn op een hiphopfestival. Neem wat ademruimte en passeer gerust langs Nigeriaanse zangeres Ayra Starr. Met haar zachte afrobeat- en r&baccenten vormt ze live de perfecte setting om te dansen of gewoon rustig te chillen. Ayra straalt liefde en blijdschap uit op het podium. De meeste nummers uit haar catalogus kan je eenvoudig meezingnen na het eerste refrein, dus een sfeervol publiek is gegarandeerd. Als het weer meezit en het zonnetje komt erdoor, dan is dit zomers schouwspel dé place to be.

13 juli – Furlax

Jazzinvloeden zitten al decennialang verweven in hiphopmuziek. Tijdens de jaren negentig populariseerden artiesten zoals Wu-Tang Clan het gebruik van jazzsamples bij trage boom bapbeats. Het tempo van hedendaagse trapmuziek ligt echter veel hoger. De combinatie van vluchtige trap en stijlvolle jazz blijft daarom een weinig verkend gebied op de hiphopkaart. Franse rapper Furlax verkende de zeldzame ‘jazztrap’ alvast in 2023 met zijn album Nebula. Dit jaar bracht hij Etheria uit, een album dat meer schommelt naar de mainstream kant van trap. Desondanks zorgt Furlax met zijn groovy jazzsfeer voor een aangename variatie in het programma.

13 juli – Norsacce 

Voor grimmige drill moet je bij Frans-Senegalese rapper Norsacce zijn. Hij maakt sinds 2008 deel uit van het hiphopcollectief 667 en bewijst met zijn ervaring dat hij drill van de bovenste plank serveert. Met zijn onheilspellende beats en nijdige flows kan je moeilijk weerstaan aan de oppeppende sfeer die in een drillpubliek leeft. Laat de bassen door je lijf sidderen en neem zeker een kijkje bij deze charismatische rapper. Enkele taaie moshpits zal je wel moeten verdragen aan Norsacce’s front.

13 juli – Urumi

Op de voorlaatste dag raden we toch wel een van de uniekste acts van Les Ardentes aan: Franse artiest Urumi staat niet achter de microfoon, maar danst en springt achter haar draaitafel. In een interview beschreef ze zich als een soort Catwoman die in haar muzikale leefwereld opgaat. Je herkent haar namelijk aan de headset met kattenoortjes die ze draagt tijdens haar dj-sets. Onder meer het nachtleven in Parijs zette haar aan om de kneepjes van het vak te leren. Ondertussen draaide ze haar house- en technosets doorheen Europa. Met haar eigen elektronische muziek en dansbare remixen van hiphopmuziek brengt Urumi een appetijtelijk assortiment mee naar Les Ardentes.

14 juli – Kay The Prodigy 

Franse rapper Kay The Prodigy kan op elke beat een fantastische flow uit haar mouw schudden. Haar voorkeur gaat naar uptempo drill- en trapbeats, waar ze steeds moeiteloos de energie hoog houdt. Het dansbare, opgewekte karakter van haar beats benut ze perfect een zorgeloze rapstijl. Ook op rustgevende, jazzachtige nummers zoals “Hornomes”, en anderzijds hardere songs zoals “Cinq étoiles” huppelt ze met een sterke uitstraling. Kay The Prodigy valt niet onder tafel te rappen. Haar talent bezichtigen op het podium is zeker een bezoekje waard.

14 juli – Yeat

© Chilldays Plakov

In 2020 veranderde Playboi Carti hiphop voor eeuwig met zijn extreem invloedrijke album Whole Lotta Red. Overdadige distorsie, te hoge 808’s en schrille synthesizers werden vaste eigenschappen van de ‘rage’-sound. Als gevolg gaven een heleboel Amerikaanse underground rappers een wending aan de opkomende rage. Een van de belangrijkste stemmen in de omvorming van rage is ongetwijfeld de rapper Yeat. Met een soms onverstaanbaar idiolect en een bivakmuts op zijn hoofd veranderede hij in hét icoon van de underground rond 2021 en 2022. Samen met producer BNYX® beïnvloedt hij vandaag de dag zelf een groot deel van de jonge generatie rappers. Op zijn laatste album 2093 tovert hij de ragestijl nogmaals om tot een duistere, apocalyptische variant. De grensverleggende muziek van Yeat klinkt nog imposanter door reusachtige speakers. Yeats set meepikken is dus de boodschap!

 

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Doechii - Alligator Bites Never Heal (★★★½): Bakkenvol belofte

Net nadat Kendrick Lamar de deur van Top Dawg Entertainment, het label dat hem groot maakte, achter zich toetrok, zette Doechii er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single 't Hof van Commerce - "In De Chalet"

Na een kleine gedaantewisseling is ’t Hof van Commerce weer helemaal terug. De West-Vlaamse hiphopgroep nam een tijdje geleden nog afscheid van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Khalid - Sincere (★★★½): Opgegroeide Khalid is Sincere

Khalid is terug van weggeweest met zijn vijfde studioalbum Sincere. De Amerikaanse singer-songwriter die al eerder te bewonderen was in de AB,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.