AlbumsFeatured albumsRecensies

Cigarettes After Sex – X’s (★★): Weer hetzelfde, maar dan anders

Wie Cigarettes After Sex zegt, zegt zwoele zomeravonden op het strand of regenachtige zondagen ergens mid-november. De band rond Greg Gonzalez staat niet meteen bekend om de meest verrassende muziek af te leveren, maar richt zich meer op de algemene sfeer. Daarmee lijken ze doorheen de jaren behoorlijk wat zieltjes voor zich gewonnen te hebben, want later dit jaar trekken ze naar de grote zalen. Vooral hun zelfgetitelde debuutplaat werd gesmaakt en alles wat daarna volgde lijkt zowaar een verlengstuk te zijn daarvan. Hun derde worp X’s voegt tien titels – waarvan “Tejano Blue“, “Dark Vacay” en “Baby Blue Movie” – toe aan het repertoire van de band.

Net als op het eerdere werk van Cigarettes After Sex is het een plek die centraal staat. Ditmaal is dat het huis waar Gonzalez woonde met zijn partner, aan de voet van de Hollywood Hills. In de slaapkamer daarvan ontstonden de meeste songs die we op X’s horen. Toch lijkt de sound daardoor niet bijster veel veranderd en dat terwijl de inspiratie nu eerder uit de jaren zeventig en tachtig kwam. De invloed daarvan is heel subtiel, want ware het niet dat de band het zelf aanhaalt in de presentatie van hun nieuwe plaat, dan waren we er waarschijnlijk nooit op gekomen.

Met titeltrack “X’s” wordt meteen duidelijk wat we bedoelen wanneer we zeggen dat we eigenlijk weer hetzelfde voorgeschoteld krijgen. De melancholische compositie kabbelt uiterst traag verder en wekt herinneringen op aan ochtenden waarbij een gitzwarte kop koffie nodig is om te bekomen van de avonturen van de voorbije nacht, terwijl inmiddels de middagzon de kamer binnenvalt doorheen een dun spleetje tussen de gordijnen. Het filmische aspect van de muziek zorgt voor een mooie rode draad, maar heeft eveneens tot gevolg dat onze aandacht af en toe wegdrijft. De Amerikaanse dreampopformatie lijkt eerder te mikken op een sfeervol geheel, dan op losse nummers die de aandacht weten te trekken. Het voelt alsof het allemaal een beetje in elkaar overloopt en we in een roes wegzakken.

We moeten moeite doen om aandachtig te blijven luisteren, want het is heel verleidelijk om onderuit te zakken op de bank en onze ogen te sluiten om zwart-wit beelden op ons netvlies voorbij te zien dansen. Op “Silver Sable” klinkt de zang van Gonzalez nog smachtender dan gewoonlijk en daarmee lijken we op een verandering in de gebruikelijke receptuur te botsen. Het is daardoor nog een stuk makkelijker om heen en weer te wiegen zonder onze aandacht van onze partner los te laten. Cigarettes After Sex mikt er namelijk op zich binnen te dringen in die intieme bubbel, zonder daarbij het evenwicht te verstoren. Het tempo wordt nog wat naar beneden gehaald op het lang uitgesponnen “Hideaway”. De melancholische melodie verzacht de ijzingwekkend stille duisternis samen met de bijna fluisterende zanglijnen vol lucht.

Terwijl de tijd wegglijdt, schuift ook het album van Cigarettes After Sex aan ons voorbij. “Holding You, Holding Me” zou zo van hun debuutplaat kunnen komen en ook “Hot” is een zoveelste variant van hetzelfde recept. Dat de formule van de Amerikanen werkt, is geen geheim. Het geheel klinkt namelijk aangenaam, maar helaas weinig verrassend. In “Ambien Slide” vindt de dreampopformatie een mooie afsluiter die nog een keer samenvat waar ze voor staan. Subtiele veranderingen op de achtergrond brengen nooit genoeg golven teweeg om het evenwicht te verstoren, maar sturen ons luchtmatras waarop we dobberen verder richting de open zee.

Met hun derde studioalbum X’s richt Cigarettes After Sex zich duidelijk op de bestaande schare fans. Het succesrecept wordt voor elke song opnieuw gebruikt en dus hoeft het ook geen verrassing te zijn dat wat we horen nogal voorspelbaar klinkt. Slecht is het daarom niet, maar echt de aandacht trekken doet het evenmin. Tien nummers lang deinen we weg op kalme golven en androgyne zanglijnen en daarmee blijkt X’s vooral gemaakt te zijn om de stilte op de achtergrond te vullen.

Cigarettes After Sex staat op 28 oktober in de Amsterdamse Ziggo Dome en op 29 oktober in een uitverkocht Vorst Nationaal.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Dark Vacay”, ons favoriete nummer van X’s, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

683 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cigarettes After Sex - "Baby Blue Movie"

Cigarettes After Sex staat er niet om bekend de meest verrassende band te zijn. De groep rond Greg Gonzalez maakt intieme en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cigarettes After Sex - "Dark Vacay"

Soms heb je van die artiesten die een nieuwe single aankondigen en waarbij je meteen weet hoe die zal klinken. Cigarettes After…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cigarettes After Sex - "Tejano Blue"

De soundtrack voor zwoele zomeravonden of sensuele nachten wordt al jaar en dag afgeleverd door Greg Gonzalez en zijn kompanen en dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.