InstagramLiveRecensies

Doja Cat @ Les Ardentes 2024: Goeie set, mindere setting

Een paar maanden geleden nog headliner op Coachella, gisteren ietwat onder de radar gewoon net over de taalgrens op het Luikse Les Ardentes. Doja Cat was een van de blikvangers van het Waalse festival, dat buiten het Franstalige grondgebied niet echt naam heeft. Nochtans stonden er in het verleden met onder meer Travis Scott, Kendrick Lamar, Placebo en Liam Gallagher al grote namen op de affiche. De laatste jaren is de organisatie zich echter meer en meer beginnen focussen op Franstalige hiphop en rap, waardoor de Luikse jeugd er met gemak zijn gading vindt. Helaas is er in dat geval ook een keerzijde van de medaille, want grote Amerikaanse supersterren moeten het vaak met minder volk doen dan een Franse rapper waar je misschien nog nooit van hoorde.

Ook voor Doja Cat was het terrein niet helemaal volgelopen, maar hadden de afwezigen zoals zo vaak helemaal ongelijk. Er hangt namelijk een soort vulgair aura rond de Amerikaanse superster, eentje waar ze meteen komaf mee maakte. Nadat “Guided by Angels” van, jawel, Amyl and The Sniffers door de speakers weerklonk en de intro van “Skull and Bones” voor wat spanning had gezorgd, stond de zangeres uit het niets op het podium. Omringd door drie muzikanten en vier achtergrondzangeressen voelde je al snel dat er hier wel eens iets heel cools kon gebeuren. Bij “ACKNOWLEDGE ME” kwam haar stem nog niet helemaal boven de drums uit, maar dat veranderde niet veel later.

Dat kwam voor een deel door de gigantische goesting die Doja Cat uitstraalde. De zangeres stond al vrij snel vooraan op de catwalk, terwijl achter haar het vuur(werk) met regelmaat van de klok de lucht inschoot. “WYM Freestyle” was zo, mede door de weinig verhullende outfit, al vrij sexy, “Demons” kopte dankzij een halve koorddans de voorzet binnen. De set zat daarnaast ook gewoon vernuftig en strak geregisseerd in elkaar, al verloor de Amerikaanse nooit haar sympathie. “Tia Tamara” bracht zo niet alleen vuur naar het podium, maar ook in de ogen van Doja Cat.

Het tempo ging daarna echter wat omlaag, maar dat betekende niet dat de set aan coolheid moest inboeten. Bij “Gun” zakten de twee grote lichtbalken subtiel naar beneden, terwijl Doja in split de temperatuur nog wat meer de hoogte in probeerde te krijgen. En daar wrong het schoentje gisteren een beetje, want de sfeer bij het Waalse publiek was niet per se bevorderend. De regen die weer stilletjes aan begon neer te dwarrelen zal daar misschien wel voor iets tussen gezeten hebben, maar ook daar maakte de Amerikaanse korte metten mee. Ze bleef gewoon vooraan op haar catwalk in de regen staan viben, waardoor ze “Get Into It (Yuh)” gewoon ownde.

Terwijl de regen steeds steviger begon te vallen, raakte de sfeer steeds meer in het slop. De achtergrondzangeressen hadden intussen plaatsgenomen bovenop de neergedaalde lichtbalken, tijdens “Need To Know” schotelde de gitarist ons een coole solo voor. De intro van “Streets” kwam er uiteindelijk nog in de vorm van “Mr. Sandman”, waarna de vlammen begonnen te stijgen. Doja Cat zelf kronkelde en wandelde sensueel door de lucht op haar lichtbalk, waardoor de gitaarsolo op het einde van “Rules” nog wat harder binnenkwam. Dat bleek allemaal slechts de start van de eindsprint, die dankzij “Paint The Town Red” met een dikke hit meteen een hoogtepunt kende. De handjes en smartphones gingen in veelvoud de lucht in, waarna afsluiter “Wet Vagina” ons een laatste keer verwarmde met zowel vuur als muzikaal geweld.

Na een epische outro bewees Doja Cat dus dat ze het in zich heeft om een gigantisch strakke en sterke popshow neer te zetten – ja, van niveau Dua Lipa. Voor mensen die niet per se fan zijn van de Amerikaanse was dat ergens verrassend, zeker omdat het allemaal ook iets artistieks had. De Amerikaanse kreeg Les Ardentes echter vrij moeilijk op haar hand, want na een dag vol regen en heel wat modder, was het publiek al redelijk uitgeblust. Jammer dat ze die bepalende factor niet met zich mee kreeg, want dan had de perfectie compleet geweest.

Het verslag van de tweede festivaldag vind je hier.

Setlist:

ACKNOWLEDGE ME
Shutcho
WYM Freestyle
Demons
Tia Tamera
PISS
Gun
OKLOSER
Get Into It (Yuh)
Go Off
Say So
Attention
97
Balut
Need To Know
Streets
Agora Hills
Ain’t Shit
Rules
Paint The Town Red
Wet Vagina

2238 posts

About author
only love <3
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Les Ardentes 2024 (Festivaldag 3): Door het Tolle heen

De ene bui is de andere niet en zo had Les Ardentes gisteren dan toch eens een beetje geluk met het weer….
InstagramLiveRecensies

Les Ardentes 2024 (Festivaldag 2): Aanmodderen

De afgelopen jaren transformeerde Les Ardentes tot een van de grootste hiphopfestivals van Europa. Sinds de verhuis van de Luikse binnenstad naar…
FeaturesFestivalnieuws

Tien tips voor een geslaagd Les Ardentes 2024!

In juli stappen hiphopartiesten van overal ter wereld in hun privéjet om aan hun jaarlijkse excursie in Europa te beginnen. De festivalhaltes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.