Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Primal Scream – “Love Insurrection”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het is maar weinig muzikanten gegeven om in één carrière met twee cultbands in de geschiedenisboeken te staan. Op een blauwe maandag drumde Bobby Gillespie bij The Jesus and Mary Chain, waarna hij Primal Scream oprichtte. Zonder het goed en wel te beseffen, creëerde de Schot midden jaren tachtig de sound waar later Britpop uit zou ontstaan. Het geheime recept van het iconische album Screamadelica zat ‘m in de inspiratie van de toen populaire acidhouse. Toen de jaren negentif voorbij waren, begon de interesse in Primal Scream geleidelijk aan af te nemen, maar de band bleef geliefd bij het brede indiepubliek. Daardoor vonden ook commerciële popartiesten hun weg naar de band. Dua Lipa noemde Primal Scream bijvoorbeeld begin dit jaar als een inspiratiebron voor Radical Optimism, al zit daar wellicht de hand van producer Kevin Parker tussen. Niettemin blijft het steeds uitkijken naar welke nieuwe geluiden Gillespie de wereld instuurt.

Zelfs na veertig jaar durft Primal Scream nog steeds zwoel uit de hoek te komen. Gillespies nasale stem blijft de zwakste schakel, maar muzikaal is “Love Insurrection” een uitgebreid zomerbuffet. Naast de groovy funkbeat horen we namelijk ook klassieke elementen zoals strijkers en fluiten. In die zin blijft de Schotse indieband trouw aan zijn esthetiek om meerdere genres met elkaar te vermengen. Dit is misschien niet even revolutionair als in de begindagen, maar het blijft indrukwekkend om te zien dat er kosten noch moeite worden gespaard om geen hapklare single te releasen. De volle zes minuten bulken namelijk van fragmentjes waar minutieus aan gewerkt is. De vrouwelijke achtergrondvocals doen harmonieus de zonnestralen schijnen op ons gelaat. Daarna nemen de strijkers weer de bovenhand, gevolgd door Spaanse teksten die gesampled lijken te zijn van een protestspeech. Primal Scream lijkt zo zijn experimentele aard en levenslust niet verleerd te hebben.

Come Ahead, het eerste album in acht jaar, komt uit op 8 november. De pre-order is hier geopend.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Primal Scream - "Deep Dark Waters"

Niks minder dan iconen van het Britse rockcircuit is Primal Scream. Met een carrière die zich uitstrekt over decennia, waarin genres als…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Parquet Courts - Sympathy for Life (★★★★½:): Overvloed aan grooves en ritme

Het heeft even geduurd, maar na lang wachten is het nieuwe album van onze favoriete New Yorkse artrockers Parquet Courts eindelijk beschikbaar….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single A Certain Ratio - "Berlin"

A Certain Ratio is een vroege postpunk band uit Manchester die indertijd het griezelige combineerde met het dansbare. Al snel ontpopten ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.