Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Rats – “Disco To Disco”

In de middeleeuwen was Gent, na Parijs, de grootste stad van heel Europa. Op de leien werden dagelijks tonnen graan vervoerd, en dat trok uiteraard ratten aan die in de schuren aan de Leie hun banketten hielden. Vlooien in de pels van die beesten zorgden in de veertiende eeuw voor de Zwarte Dood. Dood aan de ratten, leve The Rats. Vijf hoofden en tien armen komen samen in deze stad en beginnen een band die postpunk speelt en ijverig werkt aan de release van zijn debuut-ep met dezelfde naam als de single die nu uitkomt. De vorige single met de fantastische titel “Last Chance Saloon” was al een geweldig schot in de roos, en nu spant het vijftal uit Gent opnieuw de boog met de nieuwe single “Disco To Disco”.

De verse song begint met een gitaarriff waarbij de haren op de armen direct omhoog gaan staan. Het lijkt wel alsof de apocalyps wordt aangekondigd. En dan gebeurt er iets heel merkwaardig: de drums vallen in en op het eerste zicht klopt het ritme niet. Maar dit patroon is door drummer Gilles Dierickx zo magistraal gedaan dat het de single naar een hoger niveau dirigeert. Zanger Emile Dekeyser stond dan ook nog eens vooraan toen god de vader stembanden uitdeelde, waardoor de band een sound creëert die machtig klinkt. Dit is geen zingen meer, dit is zalig uitschreeuwen met gevoel, met pathos en met groot gelijk! Er wordt nog een coole, korte gitaarsolo tussen gezet, waarna Dekeyser begint aan deel twee. En dan volgt ook nog een meesterlijk bruggetje, of eerder een brug, die de in twee gesneden song weer aan elkaar plakt. We luisteren elke dag naar karrevrachten vol nieuwe noise, garagerock en (post)punk, maar de disco wint en loopt terecht weg met alle eer. Driewerf hoera, leve The Rats! En om te eindigen: dikke proficiat voor het artwork, héél mooi gedaan!

The Rats treedt op als band én curator op Boomtown op 20 juli en gaat de instrumenten ook uitstallen voor een dik feest op Zeverrock op 9 augustus. Op vrijdag 13 september komt de ep Disco To Disco uit. Voor de eerste keer in ons leven kijken we dus uit naar een vrijdag de dertiende.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2024 (Festivaldag 1): Rocken onder een grauwgrijze hemel

Het is de eerste dag op Crammerock in Stekene en het volledig uitverkochte festival wordt overschaduwd door grijze lucht en nattigheid de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Rats - "Old Flames"

Er zijn twee dingen in ons leven die we proberen te mijden als de pest. Ten eerste zijn dat ratten, want we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Rats - "Last Chance Saloon"

Als de magnesiumpillen op zijn en de apothekers willen je niet binnenlaten voor een nieuwe strip omdat je er als een boefje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.