Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Rex Orange County – “Alexander” & “Guitar Song”

© Clare Shilland

We zouden niet zeggen dat Alexander James O’Connor, de man achter Rex Orange County, nog maar 26 jaar is. Hij maakt al tien jaar muziek, bracht al vier studioalbums uit, en werkte al samen met enkele grote namen zoals Tyler, The Creator en Randy Newman. Fans wisten dat het stilaan tijd werd voor een nieuw album en hun verwachtingen werden ingelost: ruim twee jaar na zijn vorige album kondigt O’Connor de komst van zijn vijfde studioalbum aan, genaamd The Alexander Technique. De titel verwijst naar een behandeling van chronische stressgerelateerde klachten waarbij gefocust wordt op rug- en lichaamshouding. We krijgen alvast een voorproefje met de eerste twee singles “Alexander” en “Guitar Song”.

In “Alexander” begrijpen we meteen waarom O’Connor gekozen heeft voor The Alexander Technique als titel. Na een zachte intro van de piano vertelt hij ons over zijn eigen rugklachten, zijn afspraak met de dokter en het hele proces dat hiermee gepaard ging. “Alexander” voelt hierdoor meer als het eerste hoofdstuk van een autobiografisch boek dan als een single, maar schept een ongelofelijk kwetsbare sfeer voor de rest van het album. We twijfelen er niet aan dat veel luisteraars zich zullen herkennen in O’Connors verhaal en voor sommigen zal het misschien wel een ‘aha’-moment opleveren.

Waar bij “Alexander” de boodschap prioriteert, staat bij “Guitar Song” ook muzikaliteit centraal. Het nummer begint exact zoals we zouden verwachten van een nummer dat de titel “Guitar Song” draagt. Het lijkt een typisch akoestisch nummer te worden waarin O’Connor verder reflecteert over zijn jeugd. Op zich zou dat een mooi lied geweest zijn, maar het werd zoveel beter dan dat. De melancholie van de boodschap sijpelt binnen: we voelen even terug de onzekerheid en twijfels van onze zoekende jeugdjaren. De les die O’Connor aan zijn jongere zelf lijkt te willen meegeven? Je kan jezelf vergelijken met anderen, maar dit zal je weinig vooruithelpen. Halfweg mondt het nummer uit in een muzikale extase die alle hoeken van de kamer opzoekt; van bombastisch naar minimalistisch naar virtuoos. Een creatief staaltje muziek met jazzinvloeden, zoals de heerlijk ritmische drums, blaasinstrumenten en piano, waarmee O’Connor zich van zijn meest veelzijdige kant laat zien in samenwerking met topmuzikanten zoals Rueben James. Kortom: “Guitar Song” is ondanks zijn weinigzeggende titel een nummer dat ons op elk vlak weet te raken.

Het nieuwe album van Rex Orange County The Alexander Technique komt uit op 6 september 2024.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rex Orange County - "THREAT"

Het is nog niet eens een halfjaar geleden dat we voor het laatst nieuwe muziek kregen van Rex Orange County. In maart…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Rex Orange County - WHO CARES? (★★★): Weinig te bieden

Nog voor we uitgedanst waren op het laatste album van Rex Orange County, duikelden we de coronacrisis in. Zijn tour werd genadeloos…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rex Orange County - "OPEN A WINDOW" (feat. Tyler, The Creator)

We hoeven niet lang meer te wachten op het nieuwste album van Rex Orange County. Later deze week komt zijn langverwachte vijfde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.