InstagramLiveRecensies

Beach Festival Nieuwpoort 2024 (Festivaldag 2): Dansen bij zonsondergang

© CPU – Cédric Depraetere

Vrijdag ging het Beach Festival in Nieuwpoort van start met enkele leuke optredens van Fantastic Negrito, Seasick Steve en Sting. Ook voor de tweede dag had het strandfestival weer een mooie affiche samengesteld, met Oscar and the Wolf, Keane, Dave Stewart Eurythmics en ook de winnaar van het Eurovisiesongfestival van 2023, Loreen. Wie dacht dat het eergisteren al bakken en braden was in het zonnetje, zocht gisteren best een schaduwplekje op, want wij waren heus niet de enige die twintig liter aan zweet verloren zijn.

Attention Attention

© CPU – Cédric Depraetere

Om kwart voor twee werd de tweede festivaldag van Beach Festival Nieuwpoort op gang getrapt door Attention Attention. Bestaande uit leden die uit Nieuwpoort en Koksijde komen, was het vast en zeker wel een thuismatch, al zorgde dat nog niet voor veel volk voor het podium. De band bracht desondanks wel een leuke set ten gehore, waarbij de verzorgde zang van Nick Herweyers de rode draad doorheen de het concert was. Na drie kwartier hadden we het door de niet al te grote muzikale afwisseling ook wel gezien, maar de semicroonerachtige rocksongs van Attention Attention waren meer dan voldoende om de festivaldag op gang te trappen.

Jokke

© CPU – Cédric Depraetere

Dat zon veel positiviteit met zich meebrengt, is algemeen geweten, en daarbovenop deed Jokke ook nog eens zijn duit in het zakje. De Belg is een soort TikTok-sensatie geworden en al sloot dat niet echt nauw aan bij het publiek op het Beach Festival, bracht hij muzikaal op zich nog wel een leuke set. De vele en vooral ook chaotische bindteksten tussendoor deden met vlagen wat denken aan Bart Peeters, al moet gezegd dat ze bij Jokke door een niet al te enthousiast festivalpubliek niet altijd even goed werden onthaald. Wie er voor openstond kreeg wel een leuke show voorgeschoteld waarbij Jokke op het podium uiterst energiek en beweeglijk paradeerde, maar een show en muziek voor muzikale fijnproevers was het allerminst.

Loreen

© CPU – Cédric Depraetere

Toen de deuren van het festival nog maar net geopend waren, stond er al een redelijke groep mensen bij het podium gepositioneerd om daar Loreen om kwart na vier te zien. De tweevoudig Eurovisiesongfestivalwinnaar zal hen gelukkig geen zonneslag bezorgd hebben, want de show voelde in zijn geheel nogal mechanisch aan. De eerste vijf minuten was het op zich nog te doen, maar hoe verder de set vorderde, hoe meer het duidelijk werd dat zowat ieder nummer van Loreen exact hetzelfde klinkt. Ook “Euphoria” werd niet overtuigend gebracht en zonder de panache waarmee ze in 2012 het Eurovisiesongfestival won, bleek ook dat een net zo inwisselbaar lied als al de rest te zijn. Met “Tattoo” als slotnummer kwam er eindelijk wat meer kracht en overtuiging in de set, maar in haar totaliteit was de show van Loreen er dus eentje waarbij ze op het succes van één nummer moest teren.

Dave Stewart Eurythmics

© CPU – Cédric Depraetere

Met Dave Stewart en het repertoire dat hij samen met Annie Lennox opbouwde bij Eurythmics kregen we voor het eerst op zaterdag een show waarvan we achteraf konden stellen dat we erdoor werden weggeblazen. Met zijn volledig vrouwelijke band werd het oeuvre van de iconische Britse band op schitterende wijze gebracht. Zangeres Vanessa Amorisi heeft een stem waar er maar weinig aan kunnen tippen en haalde verschillende keren verschroeiend uit, zo ook tijdens “Here Comes the Rain Again” waarbij ze op het verlengstuk van het podium op de knieën ging en er een wonderlijke noot uitperste. Met het nodige gitaargeweld van Stewart zelf en heel wat leuke saxofoon- en harmonicasolo’s kregen we voortdurend muzikale grootheid voorgeschoteld. De eerste basnoot die weerklonk bij slotnummer “Sweet Dreams (Are Made of This)” kwam zo verschrikkelijk hard binnen dat onze levensverwachting met vijf jaar is verlengd. Vanzelfsprekend was het ook meezingen geblazen met de monsterhit, waarna we met een meer dan tevreden gevoel het concert van Dave Stewart en zijn fantastische band verlieten.

Keane

© CPU – Cédric Depraetere

Voor zijn twintigste verjaardag speelde Keane nog twee uitverkochte shows in het Koninklijk Circus. Ook op Beach Festival Nieuwpoort tapten de Britten uit een nostalgisch vaatje en dat viel natuurlijk in de smaak. Al bij de start kregen we met “Silenced By the Night” en “Bend and Break” twee meezingers van formaat, waarbij Tom Chaplin zijn stem die de afgelopen twintig jaar nog niet veranderd is de vrije loop kon laten gaan. De energieke Brit maakte handig gebruik van het verlengstuk voor het podium en liet het publiek van heel dicht meezingen, al moet daarbij ook gezegd worden dat de stembandengymnastiek die hij ons voorschotelde een niveau of twintig te hoog gegrepen was voor gewone stervelingen zoals wij. Naar het einde toe droeg Chaplin nog het wonderschone “Somewhere Only We Know” op aan het publiek, dat hem vocaal doorheen de hele set vaak ondersteund had. Keane heeft de hits om een fantastische festivalset in elkaar te steken en dat was ook op Beach Festival Nieuwpoort niet anders.

Oscar and the Wolf

© CPU – Cédric Depraetere

Oscar and The Wolf was de headliner van de tweede festivaldag van het strandfestival en gezien de affiche voornamelijk uit artiesten bestaat die toch net al een dagje ouder zijn, was dat een beetje atypisch. Het was dan ook afwachten hoe het publiek op de Belgische band zou reageren, maar dat bleek uiteindelijk wel een mooie match te zijn. Oscar and the Wolf had een heel grote show voorzien, met onder meer lasers, stoom, meerdere malen confetti en vooral straffe dansers. Opmerkelijk was de kleine muzikale bezetting, van enkel Max Colombie en slechts twee andere muzikanten, net als de choquerende – van het genre choqueren om te choqueren – beelden van Colombie die om de twintig minuten tussen de nummers door werden getoond. Het lag wat in het verlengde van zijn passage bij het VTM Nieuws, waarin hij het in februari over zijn verslaving kwam spreken, al blijven we ons afvragen of er echt geen betere manieren zijn om die thema’s aan te kaarten.

Ondanks dat was het wel veelal bewegen geblazen bij Oscar and the Wolf, dat het ene dansbare nummer na het andere op het publiek afvuurde. Nummers als “On Fire” en “Fever” werden live net wat steviger gebracht, en mede doordat de zon inmiddels volledig was ondergegaan, durfden mensen wat meer te bewegen en te dansen. Het optreden van Oscar and the Wolf op Beach Festival Nieuwpoort was er vooral eentje dat we zullen onthouden omwille van de grote show, die op maat gemaakt lijkt voor het headlinen van festivals.

De tweede dag van het Beach Festival Nieuwpoort opende maar gestaagjes met het lokale Attention Attention, Jokke in wiens wereld we net niet genoeg werden meegezogen en een teleurstellende Loreen. Gelukkig was het tweede deel van de dag een pak beter, met wel heel sterke sets van Dave Stewart Eurythmics en Keane, terwijl Oscar and the Wolf als afsluiter een feestje mocht bouwen.

Onze recensie van de eerste festivaldag lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

478 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2024 (Festivaldag 1): Hitparade

Achter de Tiense Suikerraffinaderij worden dit weekend wederom een hoop festivalgangers ontvangen voor een nieuwe editie van Suikerrock. De eerste dag werd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oscar and the Wolf - "Oh Boy"

Oscar and the Wolf maakte eerder dit jaar met “Angel Face” een aardige comeback. De betoverende, dromerige indiepopmuziek waarmee de muzikant jaren…
LiveRecensies

Dour (Festivaldag 5): Op de DOUREUH buiten

Dag vijf van Dour en dan is het niet onlogisch dat de tank van het gros van de bezoekers leeg is. Tienduizenden…

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.