Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Body Count – “Fuck What You Heard”

© CPU – Marvin Anthony

Even terug in de tijd. In 1992 bracht Body Count een gelijknamige debuutplaat uit. In 1994 volgde de lp Born Dead. Het was muzikaal en tekstueel echt een revolutie. In 1995 stond de band, verkleed als goalies voor ijshockey, op Rock Werchter. Tienduizenden Belgen, geboren in dorpjes en gehuchten van een zakdoek groot, zongen massaal mee met “Cop Killer“. We dachten de hele tijd aan wijkagent Rik met zijn te grote kepie en zijn verhakkelde fiets en voelden ons een beetje belachelijk. Maar we snapten wel waarom de band van de West Coast dit nummer uitbracht. Het waren middenvingers recht in het gezicht van het ‘gezag’ dat in Los Angeles schoot op iedereen die was geboren met een andere huidskleur. Het momentum werd volledig gepakt door Body Count, maar nadien deemsterde de band een beetje weg. Het reusachtige succes van de eerste twee lp’s is dan ook quasi onmogelijk te evenaren.

Psychopath” was de vorige single die de nieuwe plaat Merciless mag inleiden. Nu komt daar “Fuck What You Heard” nog bij. Het recept is hetzelfde gebleven: een mengeling van metal en rap en de kritische lyrics van Ice-T. Body Count speelt snoeiharde drums, pompende bas, snijdende gitaren en eigenlijk werkt de formule nog steeds. Is het origineel? In de jaren negentig wel, maar nu uiteraard veel minder. Body Count blijft wel een groep pioniers en dat neemt niemand de band weer af. We kunnen ons de vraag stellen of het wel ‘origineel’ moet zijn. Tuurlijk niet, Body Count doet gewoon waar het een patent op heeft: keiharde muziek uitbrengen met heel kritische teksten. In deze song wordt het Amerikaanse kiessysteem op de korrel genomen en is het voor Body Count kiezen tussen de pest en de cholera. En dit kan perfect inwisselbaar Republikeins of Democratisch zijn. Eigenlijk zijn we dan toch blij met onze Vlaamse dorpjes en gehuchtjes waar heel lang geleden “Cop Killer” uit de boxen schalde.

Merciless wordt in 2024 nog uitgegeven. Een exacte datum zal later meegedeeld worden.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Jera on Air 2024 (Festivaldag 1): Wie jarig is trakteert

Hiep, hiep, hoera, Jera on Air is jarig! Het Limburgse festival voor liefhebber van punk, hardcore en metalcore mag dit jaar dertig…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 4): Dank voor stank

In Dessel was het gisteren een prachtige zomerdag die zorgde voor een opperbeste stemming op de camping en het festivalterrein. Na twee…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Body Count - "Psychopath" (feat. Joe Bad)

Ooit beschouwde de conservatieve Amerikaanse maatschappij hiphop en metal als gevaarlijk. In de jaren ’90 was Ice-T een van de vaste doelwitten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.