Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & The Bad Seeds – “Long Dark Night”

© CPU – Jan Van Hecke

Nick Cave & The Bad Seeds behoeft geen voorstelling in de wereld van duistere, poëtische muziek. De band laveert moeiteloos tussen genres, waarbij ze telkens weer de donkere kant van het menselijke bestaan exploreert. De muziek is doordrenkt van emotie en complexiteit, en Caves baritonstem klinkt als een echo van een verloren ziel die zijn weg probeert te vinden in de chaos van het leven. Cave houdt er een strak werkritme op na zodat de fans nooit echt lang moeten wachten op muziek. We kregen eerder de titeltrack “Wild God” en “Frogs” uit het aankomende album Wild god voor de kiezen. Tussendoor verscheen “Song for Amy”, een samenwerking met zijn muzikale partner in crime Warren Ellis. “Long Dark Night” sluit naadloos aan in dit rijtje.

Op de derde single uit het aankomende album Wild God, “Long Dark Night”, grijpt Nick Cave & The Bad Seeds terug naar de roots van de countrymuziek die Cave als jongeman inspireerde. Het opent met Caves melancholische stem, begeleid door een intieme akoestische gitaar en een minimalistische piano. Het refrein, met subtiele brush drums, versterkt de contemplatieve sfeer zonder het kalme ritme te verstoren. De eenvoud van de muzikale begeleiding schept ruimte voor de diepgang van de tekst, die een spiritueel verhaal van bekering en verlossing vertelt. De inspiratie voor deze tekst komt van één van de meest krachtige gedichten over bekering ooit geschreven, “Dark Night of the Soul” van de Spaanse 16de-eeuwse dichter St. John of the Cross. De song kabbelt als een rustig beekje, ogenschijnlijk zonder veel hoogtepunten, maar juist die eenvoud maakt “Long Dark Night” zo krachtig. Cave heeft niet veel nodig om diepe emoties op te roepen; zijn stem en de sobere muzikale omlijsting volstaan om de luisteraar mee te slepen in een wereld van introspectie en hoop.

Wild God verschijnt op 30 augustus en Nick Cave & The Bad Seeds staat op 30 en 31 oktober in het Sportpaleis. De eerste show is intussen al uitverkocht.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God (★★★★½): Een zilveren beek die van de rotsen klatert

Nick Cave en zijn Bad Seeds voorstellen is overbodig, en dat er met Wild God een nieuw album uitkomt, was je vast…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & The Bad Seeds - "Frogs"

Twee jaar terug gaf Nick Cave & The Bad Seeds een onvergetelijk concert in de gietende regen op TW Classic en later…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & The Bad Seeds - "Wild God"

Misschien was je er ook bij toen Nick Cave in het gezelschap van Warren Ellis en de andere Bad Seeds enkele jaren…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.