Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Jónsi – “Cherry Blossom” & “Flicker”

© CPU – Bert Savels

Jón Þór Birgisson, ofwel Jónsi, kennen we het best als zanger en multi-instrumentalist van Sigur Rós, al doet hij het solo ook prima. De IJslander bracht al drie studioalbums uit, met als laatste Obisidian uit 2021, en schreef ook soundtracks voor films zoals Tom Clancy’s Without Remorse. De zanger staat gekend om zijn bijna engelenstem en dat is een enorme meerwaarde in zijn muziek. Volgende maand brengt Jónsi First Light uit, zijn vierde album ondertussen. Oorspronkelijk was die plaat bedoeld als soundtrack voor een videogame, maar nu brengt hij het gewoon op zich uit. Om ons alvast warm te maken, krijgen we nu twee singles daarvan te horen en hoewel hij zijn prachtige stem niet laat horen, laat Jónsi ons niet onberoerd achter.

Eerste single “Cherry Blossom” is een zacht en hoopvol lied. Subtiele pianotoetsen creëren een sfeer van bloei, alsof we op het punt staan om iets moois mee te maken. Jónsi maakt gebruik van pauzes in het nummer die nieuwe delen inleiden, waarna er iets meer instrumenten aan te pas komen, al blijft het zeer minimalistisch. We kunnen het zelfs geen instrumenten noemen, maar eerder geluiden die zich af en toe aan het geheel toevoegen. Het zorgt voor een gevoel van vrede, alsof we ons om niks zorgen moeten maken. “Cherry Blossom” is mooi in haar minimalisme en trekt ons van begin tot eind mee in haar verhaal.

“Flicker” bevat dan weer een andere sound, al blijft dat hoopvolle aanwezig. We begrijpen hier vooral het videogame-gedeelte, want de zachte synths zorgen voor een futuristisch gevoel waarbij de planeet groen is en iedereen in vrede met elkaar leeft. Het bevat ook iets meer opbouw dan “Cherry Blossom”, in de zin dat de song steeds intenser klinkt en zowaar richting een climax gaat. Die komt er niet echt, want wat volgt is een mooi intermezzo van strijkers, alsof we een utopie bereikt hebben. Jónsi heeft alvast twee parels van singles te pakken en we zijn dan ook benieuwd naar de rest van het album.

First Light komt uit op 30 augustus.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Laura Palmer - Exploding Head Syndrome (★★★★): Ontregelend gebeuk

Over Laura Palmer kunnen twee verhalen verteld worden. Het eerste verhaal speelt zich af in Twin Peaks en handelt over de moord…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 3): Geen huis zonder kruis

De derde dag van Rock Werchter was er eentje met zowel regen als zonneschijn en zowel goeie als iets minder goeie optredens….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.