AlbumsRecensies

Mustard – Faith Of A Mustard Seed (★★★): Klein machtsvertoon uit de westkust

Je zult het ooit al gehoord hebben, de alomtegenwoordige producertag van DJ Mustard. Zijn iconische ‘Mustard on the beat, hoe!’ is inmiddels even herkenbaar als de zwoele West Coast-bounce in zijn beats. Dijon McFarlane werd geboren in Los Angeles en leerde op jonge leeftijd zijn plan trekken achter de draaitafels. Intussen staat Mustard al jarenlang bovenaan de lijst van hedendaagse hiphopproducers. Zoals Metro Boomin voor zuiderse Atlanta trap vervult Mustard zijn rol als toonaangevende beatmaker voor een generatie West Coast-rappers, waaronder YG en Ty Dolla $ign. Dit jaar horen we zijn naam wel vaker vallen nadat hij de productie van Kendrick Lamars virale “Not Like Us” verzorgde. Een beter moment zal Mustard niet snel tegenkomen om nog eens een soloprojectje uit te brengen.

Het raster van artiesten dat Mustard uitnodigt voor Faith Of A Mustard Seed zal zeker niet als een verrassing komen. Rappers zoals Quavo, Future, Young Thug en Roddy Ricch hoorden we eveneens op zijn vorige album Perfect Ten. Ditmaal spaarde Mustard ook een plekje voor Vince Staples en ScHoolboy Q, twee van de meest gerespecteerde en ervaren rapstemmen uit Los Angeles. Hiphopgewijs kan je niet westelijker gaan dan “Pressured Up”, waar deze twee heren zij aan zij door de typisch zonnige Mustard-instrumentatie stuiteren. De beat behoort niet tot de meest bruisende van het album, maar Vince ontgrendelt met zijn sierlijke flow wel de juiste stemming. Het extreme ontspannen “Pressured Up” wordt enkele nummers later toch overschaduwd door het energiekere “Parking Lot” met Travis Scott. Naast Travis’ meeslepend flowtje klinkt ook Mustards beat in dit geval een pak rijker. De tedere sample in de beat roept voldoende sfeer op om ons onder de palmbomen van Los Angeles te wanen.

In feite zijn het minder de gangstarappers, maar eerder de r&b-zangers die in Mustards visie van Faith Of A Mustard Seed passen. In het tweede deel van het album gooit Mustard de productie over een lichtjes andere boeg, met meer ruimte voor zachte jazzinstrumentaties en gedempte bassen. Blxst en A Boogie Wit da Hoodie ontmoeten elkaar op “Worth A Heartbreak”, een ballade die het meest verfijnde productiewerk van het album bevat. De fladderende vioolgeluiden en strelende bassen vormen het perfecte draagvlak voor Blxsts stemgebruik. Ook zangers Ty Dolla $ign en Charlie Wilson vullen elkaar netjes aan op “Mines”, een nummer dat we vooral onthouden door de zorgvuldige instrumentatie. Met verschillende muzikale accenten, zoals een subtiele stemsample en een langzaam drumpatroon, weet Mustard de juiste stijl aan te halen voor zijn gasten. Ook Future levert een soepele bijdrage op dit nummer.

Spijtig genoeg krijgen we wel het gevoel dat er ergens in het album een sleutelelement ontbreekt. Over het algemeen doet iedereen, van Mustard tot de laatste gastartiest, keurig zijn best. Toch mist Faith Of A Mustard Seed een snuifje coherentie en energie waardoor het net niet tipt aan de albums van Metro Boomin, bijvoorbeeld. Hij is eveneens een producer die albums instrumentaal behandelt en vervolgens vult met gastartiesten. Zijn eindproduct resulteert echter in een sensationelere sound en verpakking. Enkele rommeligere nummers van Mustards album, zoals het schelle “One of Them Ones” met Quavo en Rob49, mochten gerust vervangen worden met levendiger materiaal.

Mustard is en blijft een betrouwbare producer, zo blijkt wederom uit zijn geraffineerd productiewerk. Zowel voor broeierige West Coast hiphop als fluwelen r&b weet hij de juiste knoppen om te draaien. Ook zijn team van rappers en zangers ontbreekt niet aan ervaring en talent. Faith Of A Mustard Seed mist net een scheut overtuiging om echt een indruk achter te laten. Mustard mag voor zijn volgende album gerust grootser denken en meer de epische, bijna filmische kant uitgaan die ook Metro Boomin verkent. Het doorgewinterde mosterdzaadje uit de hiphopwereld kan nog steeds een beetje groeien.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Parking Lot”, ons favoriete nummer van Faith Of A Mustard Seed, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Doechii - Alligator Bites Never Heal (★★★½): Bakkenvol belofte

Net nadat Kendrick Lamar de deur van Top Dawg Entertainment, het label dat hem groot maakte, achter zich toetrok, zette Doechii er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single 't Hof van Commerce - "In De Chalet"

Na een kleine gedaantewisseling is ’t Hof van Commerce weer helemaal terug. De West-Vlaamse hiphopgroep nam een tijdje geleden nog afscheid van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Khalid - Sincere (★★★½): Opgegroeide Khalid is Sincere

Khalid is terug van weggeweest met zijn vijfde studioalbum Sincere. De Amerikaanse singer-songwriter die al eerder te bewonderen was in de AB,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.