LiveRecensies

Soulfly @ Gebouw-T: Familiebijeenkomst

© Sethpicturesmusic – Seth Abrikoos

Als muzikant lukt het je vaak om gedurende je carrière slechts één succesvolle band uit de grond te stampen. Als je toch meerdere groepen groot kunt laten worden, dan mag je je oprecht een metallegende noemen. Max Cavalera is zo’n legende. Samen met zijn broer Iggor zette hij het inmiddels legendarische Sepultura op de kaart en lieten ze ook Cavalera Conspiracy het levenslicht zien, waarmee hij doorheen de jaren vaste gast is geworden op Graspop Metal Meeting. Ook zonder zijn jongere broer gaat het hem prima af, want met Soulfly laat de gitaarvirtuoos al ruim vijfentwintig jaar menig metalhart sneller kloppen. Ook wij wilden dat wel eens meemaken, waardoor we de grens overstaken richting Gebouw T voor een avondje vol Braziliaans gitaargeweld.

Nog voordat het Braziliaanse gitaargeluid losbarstte, was het eerst tijd voor een talent van dichterbij. Het Nederlandse Man as Plague mocht namelijk aantreden om het publiek van de Bergen op Zoomse popzaal klaar te stomen en het was vooral bij frontman Tim Koole te merken dat de groep die uitdaging maar al te graag wilde aanpakken. De zanger liet al snel het beest in zich los en stuiterde over het gehele podium, maar ondanks zijn volle inzet werd onze concentratie al snel gericht op de twee gitaristen en trokken hun statische poses net iets te veel de aandacht. Pas halverwege het optreden tijdens “Dolus” kwam er wat beweging in het tweetal, maar niet veel verder dan wat headbangen en waggelen zat er niet in. Gelukkig werd dit gebrek volledig gecompenseerd door de strakke riffs die het duo uit hun gitaren perste. Qua sound zat het meer dan goed en de band kreeg het uiteindelijk toch voor elkaar om het hele publiek voor zich te winnen, al hadden we liever net iets meer actie gezien.

© Sethpicturesmusic – Seth Abrikoos

Ondanks dat Man As Plague de zaal al aardig warm had gestookt, hing er voorafgaand aan het optreden van Soulfly een hoge dosis knaldrang in de lucht. Gelukkig voor het publiek kwam de ontlading al snel, want zodra Cavalera zijn bekende ‘Um, dois, três, quatro’ uitriep en de show met “Back to the Primitive” op gang trapte, explodeerde de zaal van enthousiasme en kwam er een schokgolf van energie vrij. De moshpit werd gevormd, kolkte en stond vervolgens geen seconde meer stil. Het gitaarspel van de groep werkte als meedogenloze zweepslagen op de toeschouwers, die op het ritme van de riffs steeds verder uit hun dak gingen. Elke snaaraanslag was een power-up voor de energie in de zaal en de pit werd met de minuut heviger, waardoor het bukken was om maar geen vliegend lichaamsdeel te koppen.

Cavalera had pas vorige week de laatste show van de Cavalera Conspiracy-tour gespeeld, maar van vermoeidheid was er totaal geen sprake. De excentrieke frontman gooide alles in de strijd en was zonder twijfel de baas over zijn publiek. Met tomeloze energie bewoog hij zich over het podium en betrok de volle zaal bij elk nummer, dat vooral tijdens “Tribe” volledig tot zijn recht kwam. Cavalera bracht het publiek in een collectieve razernij, beval de aanwezigen om mee te schreeuwen en slaagde erin om vanuit iedere keel in de zaal de woorden ‘Soulfly, Soulfly’ naar voren te brengen.

© Sethpicturesmusic – Seth Abrikoos

Er stroomt duidelijk muzikaal talent door de aderen van de familie Cavalera, want ook het nageslacht bezit een behoorlijke portie muzikaal talent. Drummer van dienst was namelijk zoon Zyon, die duidelijk in de leer heeft gezeten bij zijn oom Igor. Het drumwerk was tijdens nummers als “Filth Upon Filth” en het alles slopende “Frontlines” van de bovenste plank en vol power gaf hij een aantal stevige poeiers op zijn drumstel, waarna het bij ons nog altijd een raadsel is hoe er gisterenavond geen trommel gesneuveld is. Daar hielden de familiebanden echter niet op, want ook zoon Ritchie mocht zijn opwachten maken en nam tijdens “Bleed” de vocalen voor zijn rekening.

Om de familiebijeenkomst volledig compleet te maken, werd na afloop van de energieke afsluiter “Eye for an Eye” de kleindochter het podium op gelaten en kwam misschien wel het grootste applaus van de avond los. Mocht Max ooit aan stoppen denken, dan zit het met die podiumopvolging meer dan goed, want als een ware podiumdiva in wording liet ze in enkele seconden ieder metalhart volledig smelten. Soulfly was gisterenavond meer dan een metalconcert. Het was het een avond het bestaan van de familie Cavalera te vieren. En die is een familie die we maar al te graag willen koesteren.

Soulfly komt dit familiefeest volgende maand nog eens over doen in ons land, want op 8 augustus staat de groep in de Reflektor te Luik. Het ticketverkoop voor het concert gaat snel, dus enige haast is zeker geboden.

Facebook / Instagram

160 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ego Kill Talent - "We Move As One"

Ego Kill Talent is weer op volle snelheid. Na enkele stille jaren kwam de groep eind vorig jaar sterk terug met de…
InstagramLiveRecensies

Max & Iggor Cavalera @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Jachtseizoen geopend

Sepultura plaatste niet alleen Brazilië op de muzikale kaart, maar ontketende tevens een revolutie in de metalscene. Roots uit 1996 liet zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.