FeaturesFestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Voorbeschouwing Brakrock 2024

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dit weekend strijken naar ondertussen jaarlijkse gewoonte punkrockbands van alle allooi en alle streken neer in Duffel voor Brakrock. Het festival laat ook dit jaar de tuinen rondom kasteelruïne Ter Elst vollopen en met headliners als Alkaline Trio en Descendents haalt de organisatie dit jaar steviger uit dan ooit. Maar naast dit duo spelen er nog massa’s anderen leuke groepen, verdeeld over de drie podia, aan de Nete, die ieder punkhart sneller doet laten slaan. Om het bos door de bomen nog te kunnen zien, lichten wij alvast enkele bands uit die je deze jaargang zeker niet mag missen. Alles in een kort en handig overzicht, zodat Brakrock 2024 misschien wel je favoriete editie ooit gaat worden.

Headliners

© CPU – Nathan Dobbelaere

Brakrock pakt dit jaar groter uit dan ooit tevoren en slaagt er op de eerste dag in om Alkaline Trio (Riverstage • 23.05 – 00.10) richting Duffel te krijgen. Het Amerikaanse Trio uit de ´Windy City´ Chicago raast al tientallen jaren doorheen de punkscene en bracht afgelopen voorjaar met Blood, Hair, And Eyeballs een plaat uit die ons terugschoot naar de begin jaren van de band. En ondanks dat de groep na enkele decennia hun vaste drummer Derek Grant is kwijtgeraakt, weet het met frontman Matt Skiba nog altijd een meer dan prima feestje te creeëren.

Op de zaterdag van het festival is het dan weer de beurt aan Descendents (Riverstage • 23.05 – 00.05om het festival af te sluiten. De groep rondom Milo Aukerman is zeker geen onbekende van het punkrockfestival. Zo mocht het in 2019 voor het eerst afkomen richting het Duffelse en deed dat zo vol met overtuiging, dat de band in 2022 mocht terugkomen en nog eens alles mocht geven. Nu, twee jaar later, strijkt de groep nog eens neer naast de rivier de Nete om de heerlijke punkhits als “Good Good Things”, “I’m The One” en “Hope” op ons los te laten. Nog een kleine aanrader: Neem Strepsils mee! Want onze voorspelling is dat je vanaf begin tot eind elke letter gaat meeschreeuwen.

De grote namen

© CPU – Jens Cappaert

Buiten de twee headliners is er nog voldoende te beleven op de drie podia die Brakrock telt. Zo staan er op de de eerste dag met Ignite (Woodstage • 18.45 – 19.30) en No Fun At All (Riverstage • 18.00 – 18.40) twee bands die zeker niet onderdoen aan de headliners van dienst. Beide hebben doorheen de jaren al menig punkhart veroverd en weten alle twee door hun jarenlange ervaring hoe je een feestje moet bouwen, dus gaat dat aan het begin van de vrijdagavond helemaal goed komen. Voor wie het liever wat steviger wilt, kan op de eerste festivaldag ook terecht bij groepen als Comeback Kid (Riverstage • 21.15 – 22.10) en Terror (Woodstage • 22.10 – 23.05). De hardcorepunkbands toveren met hun zware gitaarriffs iedere zaal of weide om in slagveld, waarbij het vaker dan eens schuilen is voor de rondvliegende muilperen. Ook tijdens Brakrock staat dit op de planning, want de groepen hebben door de politieke problemen aan de andere kant van de plas meer dan genoeg om boos over te zijn.

Ook op de tweede festivaldag zijn er genoeg toffe bands te vinden in de kasteeltuinen van Ter Elst. Zo vliegen de vleermuismannen van Cancer Bats (Riverstage • 16.20 – 17.05) op het einde van de middag doorheen de geluidsbarrière, stelt Strung Out (Riverstage • 17.50 – 18.35) hun nieuwste album Dead Rebellion voor aan ons landje voor en gooien we onze dansbenen los op de vrolijke ska van Less Than Jake (Riverstage • 21.05 – 22.05). Voor wie op de tweede festivaldag na Descendents nog niet klaar is met feest vieren, kan op de andere stage terecht bij Zebrahead (Woodstage • 00.05 – 01.00). De groep wisselde een aantal jaar terug van wacht en ruilde frontman Matty Lewis in voor Adrian Estrella, maar de feestgarantie staat ondanks die wisseling nog altijd op honderd procent.

The ones to watch

© CPU – Peter Verstraeten

Ook deze editie brengt het festival een hoge dosis aan nieuw talent onder de aandacht, waarbij op de vrijdag vooral bands uit België in de spotlight staan. Zo vinden we prijzenpakker Maria Iskariot (Lakestage • 22.45 – 23.30) terug. Het Gentse viertal doet dit jaar werkelijk alles goed wat het goed kan doen en pakt de ene na de andere hoofdprijs in het talentencircuit. Ook in Duffel gaat het kwartet voor de volle winst, al staat er dit keer de volle aandacht van alle festivalbezoekers op het spel. Verder mag late toevoeging Campus (Lakestage • 22.45 – 23.30) tegen het einde van de avond op de Lakestage plat spelen. Ondanks dat de groep al zeker een gekende naam is binnen de scene, is de band na een stilte van tien jaar bezig aan een tweede jeugd en staat het te poppelen om haar kunsten alsnog op het festival te laten zien.

Ook op de laatste dag is er nog genoeg te beleven als je van talent houdt. Zo maakt het Amerikaanse School Drugs (Lakestage • 12.55 – 13.30) de oversteek richting Europa en maakt het tijdens Brakrock hun livedebuut in België, terwijl Verval (Woodstage • 11.45 – 12.20) het festival op de zaterdag mag opstarten. Door de fusie van black- en deathmetal die de groep brengt, lijkt het op het eerste zicht niet een band die we op het punkfestival zouden verwachten, maar als we de organisatie moeten geloven is het een must-see voor iedereen die van gitaargeweld houdt. Ook mag het Nederlandse Tusky (Lakestage • 15.15 – 15.50) richting het Antwerpse festival komen. De Utrechtse band is de afgelopen jaren aan een heuze opmars in ons land bezig en bracht enkele maanden terug een fijne nederpunkplaat uit, waardoor die opmars ook dit jaar nog een stapje verder zet.

© CPU – Jan Van Hecke

Kortom, er valt genoeg te zien dit weekend in de kasteeltuinen van Duffel. Doordat het festival tot de nok gevuld is, is het met momenten goed zoeken om niks over het hoofd te zien. Maar wees gerust, aan de hand van dit overzicht ben je er zeker van dat je voorbereid op pad gaat en ga je geen enkel hoogtepunt missen. Sla het artikel op, print het uit en neem het mee onder de arm richting het terrein, want dan wordt Brakrock 2024 misschien wel de beste editie tot nu toe.

Brakrock vindt dit jaar plaats op vrijdag 2 augustus en zaterdag 3 augustus. Voor meer informatie, de volledige timetable en de laatste tickets kan je terecht op de website van het festival.

Deze voorbeschouwing werd geschreven door Bryan Boomaars en Ivo Goossens.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tusky - "Freedom For The Wolves"

We wisten het al een paar weken: Tusky komt binnenkort alweer met een nieuwe plaat aan. Hoewel de band begin maart nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Alkaline Trio - "The Sacrifice" & "At Sickness"

Begin dit jaar bracht Alkaline Trio zijn tiende album, Blood, Hair, And Eyeballs, uit. Het was de terugkeer van Matt Skiba naar…
InstagramLiveRecensies

Absolutely Free Festival (Festivaldag 2): Wervelwind bij de mijnen

In de schaduw van de oude Genkse mijnschachten ontplooide zich gisteren de tweede festivaldag van het jaarlijkse Absolutely Free Festival. Opgeladen na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.