FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Juli 2024

© CPU – Nathan Dobbelaere

De zomer is er dan toch eindelijk gekomen! Nu de temperaturen oplopen tot in de dertig graden komt de festivalzomer volledig tot zijn recht: het is heerlijk vertoeven op de weides, waar de ene na de andere wereldster onze oren en ogen passeert. Omdat we weten dat juli misschien wel iets te vol zat en om zeker te zijn dat je niks gemist hebt, hebben we alles wat deze maand op de site passeerde samengebracht in een opsomming onder de naam “Dansende Beren Maandoverzicht”. Iets korter door de drukte van al de festivals, maar zeker niet minder compleet, waardoor je in een keer weer helemaal bij bent met wat er de afgelopen maand gebeurde en je kan opscheppen tegen je maten op café dat je alle gave, nieuwe muziek van de maand juli kent.

Nieuwe muziek

Draai die subwoofers maar volledig open, want Denzel Curry’s nieuwste plaat King Of The Mischievous South Vol. 2 ligt eindelijk in de schappen! Voor nieuwe fans van de rapper uit Florida lijkt de titel vrij uit de lucht gegrepen, maar de echte diehard fans zullen na het lezen ervan in het katzwijm van nostalgie liggen. Na zijn introspectieve Melt My Eyez See Your Future uit 2022 brengt Denzel nu weer stoere raps zoals in zijn doorbraakjaar 2015 en is het album een frisse mix van throwbacks en hedendaagse SoundCloud-vibes. Hoewel sommige teksten misschien niet al te diepgaand zijn, is de sfeer en de sound van nummers als “SKED” en “WISHLIST” uiterst verslavend en is King Of The Mischievous South Vol. 2 een meer dan prima schijf om de zomer mee door te komen.

Naast Denzel waren er nog genoeg andere artiesten die een nieuwe plaat uitbrachten tenmidden van de zomer. Zo was Soft Play verre van soft op Heavy Jelly, gaf Zach Bryan weer een verzameling fijne countrynummers uit en lanceerde de zwevende Cassandra Jenkins met My Light, My Destroyer een intergalactische parel. Helaas was niet alles een voltreffer. Hoewel we al maanden uitkeken naar het debuutalbum van STONE, sloeg Fear Life For A Lifetime redelijk tegen en was de nieuwste van Cigarettes After Sex eerder een slechte beurt dan een achteroverslaande vrijpartij. En dan hadden we nog de nieuwste plaat van Eminem. Met The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) neemt de Amerikaanse woordkunstenaar afscheid van zijn alter ego, al kunnen we niet echt spreken van een waardig vertrek naar de eeuwige jachtvelden. Ja, de plaat heeft met “Houdini” een hit van formaat voorgebracht, maar voor de rest mist The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) dat sprankje spektakel dat Slim Shady normaal wel brengt.

Ook is er weer een volle lading nieuwe nummers op onze radar gekomen. Rijzende ster Wunderhorse zette zijn goede vorm door met “Silver“, Childish Gambino plaatste zich nogmaals op de kaart met “In The Night” en King Gizzard & The Lizard Wizard kwam niet met één, maar met twee sterke singles op de proppen. Verder was er nog de sterke nieuwe van FIDLAR, zette Halsey opnieuw een stap richting een nieuw album met “Lucky” en brachten Eurovisie-helden Joost en Käärijä samen het chaotische “Trafik” uit, waarbij bij ons de stille hoop rijst dat beide een gezamenlijke comeback gaan maken tijdens de volgende editie van het liedjesfestijn. Eveneens was er nog de nieuwe van het Amerikaanse NAILS. ‘Wie hard wil, kan hard krijgen’, moeten de mannen van hardcoreformatie gedacht hebben, want met “Give Me The Painkiller” brengt de groep een van de zwaarste nieuwe releases van het jaar.

Jammer genoeg waren er ook in singleland wat minpunten te bespeuren. Zo was het nieuwste nummer van Katy Perry niet bepaald het jarenlange wachten waard, was “70% Dead” niet echt een toevoeging aan het wapenarsenaal van WARGASM en maakte Calvin Harris met “Free” even weinig indruk op ons als tijdens zijn vooral saaie passage op Pinkpop. Verder was er nog een poging van mgk om met een countrynummer een hit te scoren, maar “Lonely World” sloeg nog minder raak dan een blinde timmerman. Misschien is het voor Baker een goed idee om in het vervolg meer tijd te steken in zijn muziek in plaats van het zoveelste relletje te veroorzaken.

© CPU – Senne Houben

Gelukkig kunnen we altijd nog rekenen op artiesten van binnen onze landgrenzen, waarbij vooral de gitaarbandjes het goed deden. Zo was de nieuwe single van The Rats allesbehalve van de ratten besnuffeld, ramde Ramkot stevig door met “Claim To Fame” en leverde ‘Grote Beer van Morgen‘ Eosine opnieuw een puik nummer af, waardoor we steeds minder goed kunnen wachten op die langverwachte tweede ep. Iemand die geen gitaren gebruikte, maar wel met een toffe single afkwam, was Amelie Lens. De technoqueen uit Vilvoorde bracht met “Underneath The Strobelights” een song die het waarschijnlijk zeer goed gaat doen op een hard technofeestje, al was die voor ons met momenten net iets te snel om er echt honderd procent van te kunnen genieten. Waar we wel met de volle honderd procent van konden genieten, is “Society’s Fixation Seeker” van het Sint-Niklase LIGHTSPEED. Het nummers schoot met de snelheid van het licht uit de startblokken en gaf een gezonde dosis gierende gitaren waar we amper bij stil konden zitten. LIGHTSPEED lijkt niet te stoppen, ook niet op het nieuwste liedje.

De Vergeten Single

Omdat er iedere dag zoveel singles uitkomen, wordt er hier en daar nog wel eens een nieuw nummer over het hoofd gezien. Om daar toch nog aandacht aan te besteden, hebben we in het maandoverzicht een oplossing voor dit probleem bedacht. Met ‘De Vergeten Single’ wordt aandacht gegeven aan een lied dat eigenlijk een artikel verdiende, maar helaas door de mazen van ons muzikale net zwom. Dit keer blijven we dichter bij huis en trekken we naar Nederland, waar coreband I’ll Get By het nummer “Glimmer” dropte. Nadat de groep ons al enkele keren live wist te verrassen met een uitstekende set, heeft het nu ook in de roos geschoten op de streamingsdiensten en staat “Glimmer” sinds onze ontdekking nog steeds op repeat. Zwevende riffs met zachtaardige vocalen worden moeiteloos afgewisseld met meedogenloze gitaarlijnen en spijkerharde grunts, terwijl het emo-gehalte op een torenhoog niveau blijft. Prima track van de jonge honden uit Utrecht.

Live

Juli is steevast het hoogtepunt van de festivalzomer. Zo goed als iedere week stonden de grootste festivals op het programma en kregen we de fijnste sterren voorgeschoteld. We hadden een ontmoeting met de zon tijdens Cactusfestival, maakten voor het eerst sinds jaren een bezoek aan Les Ardentes voor onder andere Doja Cat en trokken naar Nederland voor opnieuw een geslaagde editie van Down The Rabbit Hole. Ook gingen we dit jaar weer stevig ‘DOUREUH!‘, liepen we de deur plat bij Gent Jazz en gaf headliner Oscar and the Wolf een uitstekende show tijdens Beach Festival Nieuwpoort. Ook was het de maand van het bekendste festival te wereld, wat ervoor zorgde dat er weer bootladingen vol mensen richting Tomorrowland kwamen. Wij waren er ook en zagen onder andere Omdat Het Kan & Average Rob en de eerder genoemde Amelie Lens de Belgische eer hoog houden, terwijl Netsky daar op de eerste dag niet volledig in slaagde.

Ook deze maand gingen we de nodige ‘Rock’-festivals af. Zo zagen we onder anderen Raketkanon en The Afghan Whigs op Rock Herk, was het meer dan prima vertoeven op Rock Olmen en konden we een hoop zotte artiesten spotten op Rock Zottegem. Het grootste ‘Rock’-festival zagen we echter zoals altijd in Werchter, waar we vier dagen lang het beste van de hedendaagse pop en rock voorbij zagen komen. Lenny Kravitz voorzag het festival op de eerste dag van een hoge dosis liefde, terwijl Måneskin en Dua Lipa beiden een solide, maar voorspelbare show gaven. Het hoogtepunt van het festival kwam echter op de laatste dag, toen de mannen van de Foo Fighters richting Vlaams-Brabant afzakten. Ondanks dat de stem van Dave Grohl niet meer is wat het geweest is, gaf de groep een rockshow van formaat en maakte hij zijn status van beste hedendaagse gitarenband meer dan waar.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De zalen waren deze maand eveneens het strijdtoneel voor menig artiest. Zo waren we in Kursaal aanwezig bij een steengoede Joss Stone en gingen we opzoek naar de geheimen van het vroegere Pink Floyd tijdens Nick Mason’s Saucerful Of Secrets. Ook kwam Max Cavalera met zijn familie langs in Gebouw T en kregen we een geweldige show voor onze kiezen tijdens een optreden van Travis Scott in het Sportpaleis. De zomerperiode betekent naast het festivalseizoen ook het stadionseizoen. We staken de grens over richting Amsterdam voor een over-de-top popshow van Taylor Swift en speelden een thuiswedstrijd bij een concert van P!nk in het Koning Boudewijnstadion.

What’s next?

Volgende maand trekken we eveneens richting de festivals en dat start al meteen tijdens het eerst weekend van augustus. Zo gaan we de zolen onder onze schoenen dansen tijdens WECANDANCE, zullen we flink moshen tijdens Brakrock en trekken we naar Suikerrock voor een weekend vol Belgische toppers. Verder geven we in het eerste weekend een start aan een week lang de Lokerse Feesten en gaan we naar het uiteinde van België voor Dranouter. Ook gaan we headbangen op Alcatraz Metal Festival en is het weer Pukkelpop-tijd, waar namen als Charlotte de Witte, Fred again.. en nieuwste toevoeging Royal Blood bovenaan de festivalposter staan. Concerten zijn er eveneens, waar namen als AC/DC op het terrein van Graspop en Justin Timberlake in het Sportpaleis het meest in het oog springen.

© CPU – Leni Sonck

Naast festivals en concerten zijn er ook nog genoeg toffe albums te bespeuren komende maand. King Gizzard & the Lizard Wizard brengt op 9 augustus zijn zesentwintigste(!) album Flight b741 uit, terwijl op dezelfde dag ook And So I Watch You From Afar met een nieuwe plaat aan komt zetten. Ook komt beabadoobee die dag met This Is How Tomorrow Moves af, zien we Post Malone een week later terugkeren met F-1 Trillion en is het op de 23ste de beurt aan Fontaines D.C. om Romance uit te brengen. Op de een-na-laatste dag van de maand ziet het debuutalbum van Wunderhorse eindelijk het levenslicht en gaat The Airborne Toxic Event voor Glory op haar zevende studioalbum. Er valt dus weer genoeg te beleven komende maand en dat alles vind je komende weken terug op onze website.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Augustus 2024

Augustus is weer in een sneltreinvaart aan ons voorbij gegaan. Niet gek ook want de maand zat bomvol muzikale hoogtepunten. De festivals…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Juni 2024

Juni was weer aangenaam druk. Ondanks dat we momenteel midden in het festivalseizoen zitten en we met een drankje in de hand…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht - Mei 2024

Nu de lente langzaam vertrekt en de zomer eindelijk zijn opwachting maakt, lijkt het muzikaal net allemaal iets fleuriger dan in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.