InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2024 (Festivaldag 1): Hitparade

© CPU – Nathan Dobbelaere

Achter de Tiense Suikerraffinaderij worden dit weekend wederom een hoop festivalgangers ontvangen voor een nieuwe editie van Suikerrock. De eerste dag werd geafficheerd als de ‘popdag’ van het festival. Dit klopt enigszins wel, al is de nodige variatie onder de grote noemer aanwezig. Kleppers van eigen bodem als Pommelien Thijs en headliner Lost Frequencies werden aangevuld met internationaal geweld. Uit Nederland kregen we niemand minder dan Joost en Froukje die de Main Stage betraden. Ook Britse popsensatie Anne-Marie maakte haar opwachting.

DIKKE @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Terwijl de mensen volop begonnen toe te stromen, stond DIKKE al klaar om alles te geven en te entertainen. Deze eerste act toonde nog eens dat we de noemer ‘popdag’ breed mogen opvatten. Met een rapper als DIKKE had Suikerrock zijn opener al meteen goed gekozen, want hij wist hoe hij op het publiek moet inspelen. Wanneer hij vroeg om te springen of de armen in de lucht te gooien, wat hij meerdere malen deed, werd dit volop gedaan. Tussenin werd nog een mooie boodschap over dromen nastreven aan ons meegegeven die recht uit het hart van de rapper kwam. Hij zette zijn beste beentje voor en opende, zoals gewild, het festival met een feestje.

Pommelien Thijs @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

‘Suikerrock wil entertainment.’ Dat Pommelien Thijs een van de populairste namen uit de Vlaamse muziekwereld is geworden, ondervonden we gisteren wederom aan den lijve. Het plein voor de Main Stage stond in amper een halfuur meer dan dubbel zo vol. Met een spannende intro van “Entertainment” begon Thijs aan haar show vol hits. Van springen op “Hypothetisch” tot volop meebrullen met “Zilver”, de energie bij zowel de zangeres als het publiek zat juist. Thijs heeft alles om een publiek in te palmen: een sterke stem, catchy songs en een fantastische band. Hoewel het niet onze beslissing was, vroegen we ons af waarom Suikerrock een troef als deze zo vroeg op de middag al inzette, want Pommelien Thijs kon gerust enkele plekken hoger spelen, maar haar show op Lokerse Feesten later op vrijdag zal daar wel voor iets tussen gezeten hebben. Als de kers op de taart bracht de zangeres samen met Jeanne van WIES, die ook op Suikerrock speelde, het onuitgebrachte “Roekeloos”. Pommelien Thijs charmeert Vlaanderen, en ook wij vielen tijdens haar show voor die charmes.

Compact Disk Dummies @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Met het aangename deuntje van “There’s No Sex Without You” en de vlotte dansmoves van zanger Lennert Coorevits begonnen Compact Disk Dummies aan zijn set voor een al opgewarmd publiek op Suikerrock. Tijdens het tweede nummer haalde de frontman zijn gitaar boven, waardoor de muziek nog sterker binnendrong. Het optreden werd leuk aan elkaar gepraat, maar veel rust werd ons niet gegeven. Het tempo en het energieniveau lagen namelijk erg hoog. Tijdens “Holy Love” zorgde Coorevits voor een opvallend stuntmoment. De zanger begaf zich tussen het publiek richting het VIP-balkon waar hij op de balustrade kroop en het publiek nog meer opjutte. Al zingend, al dansend, aan zijn keyboard en aan zijn percussieset: overal bewees de frontman zijn talent. Met een strakke show toonde heel de band echter wederom zijn kwaliteit.

Jokke @ The Palace

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op Suikerrock valt veel te doen. Denk maar aan het reuzenrad en de botsauto’s, maar vergeet niet dat het festival drie podia bevat. Daarom gingen wij even een kijkje nemen bij Jokke in The Palace. De gezellige tent vormde de perfecte setting voor de show van de Leuvense Jonas Van Langendonck. Jokke is meer dan een zanger, hij is een fenomeen. Hij en het publiek vormden één geheel, want de kelen gingen open en de camera’s omhoog. Als een echt karakter praatte Jokke de nummers aan elkaar. Deze brachten zeker sfeer in de zaal met een sterke band die muzikaal ondersteunde. De zanger hoort bij zijn liedjes en dat maakte de ervaring als toeschouwer ook leuker. The Palace stond overvol en genoot van de show.

Joost @ Main Stage

We gingen terug naar het hoofdpodium voor een nieuwe publiekstrekker. Het Eurovisiefenomeen van dit jaar onder de naam Joost Klein kwam uit Friesland afgezakt om een feest te maken van Suikerrock. Energieker dan ooit sprong Joost over het podium. Door veel interactie naar het publiek toe, deed iedereen nog meer mee en werd het publiek nog luider. Met ‘Open de moshpit’ op de schermen werd de boodschap wel duidelijk, maar springen werd eigenlijk toch heel het door optreden gedaan. Ook zijn herwerking van “Ik Wil Je” van De Kreuners werkte bij het Belgische publiek natuurlijk direct. Wie ondertussen nog niet doorhad dat ze naar Joost Klein aan het kijken waren, kon dat gewoon op zijn broek aflezen. Een nummer dat gisteren niet mocht ontbreken was “Europapa”, al moesten we het doen met de remix in plaats van de originele versie. Niet alleen De Kreuners, maar ook ABBA moest eraan geloven. “The Winner Takes It All” werd in een Joost-jasje gestoken. De nodige portie chaos van de dag werd volop ingevuld en daar leek het publiek blij mee.

Froukje @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nog één keer deden we het in het Nederlands met de populaire zangeres Froukje. Onlangs vulde ze nog The Barn op Rock Werchter, maar nu was ook Suikerrock klaar voor haar show. Een eerste hoogtepunt kwam er met meezingers “Kwijt” en “Zonder Liedjes”. Daarna tijdens “Licht en Donker” vierde Froukje de liefde en het samenzijn met een mooie boodschap. Rustigere momenten vonden ook plaats in de wervelende show. Bijvoorbeeld alleen aan de piano kwam de stem van Froukje enorm binnen. De energie barstte dan weer volledig los tijdens “Als Ik God Was”. Springen en meezingen zijn de twee taken van een festivalganger. Tijdens het optreden van Froukje hielden de fans zich hieraan. Opgewekt kon je de zangeres ook zeker wel noemen, maar dit nam zeker niets weg van de oprechtheid die ze in haar nummers legde. Froukje is dus een sensatie en dat voelde Suikerrock ook.

Anne-Marie @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Anne-Marie houdt van België en die liefde is wederzijds. Twee jaar geleden stond ze op Rock Werchter, vorig jaar op Pukkelpop en dit jaar stond de Britse op Suikerrock. Anne-Marie staat voor popspektakel en dat bracht ze ook. Met een reeks aan hits op haar naam is dat ook mogelijk. Opener “Alarm” was meteen een schot in de roos. Met een groep dansers die alles gaf, lag het feestje nooit stil. Maar ook Anne-Marie smeet zich als geen ander. Matrassen om op te zitten, een ‘dance break’ tijdens het country-getinte nummer “Unhealthy” (met essentiële cowboyhoed) en een leuke inleiding naar “Birthday” waarbij ze het nummer opdroeg aan iedereen die dit jaar jarig was.

Anne-Maries show had alles én zelfs meer. “Cry Baby” komt vrijdag pas uit, maar de zangeres besloot het nummer al te performen, met een leuke choreografie als toevoeging. Zelfs met dat alles bleef de stem van de zangeres nog altijd een van de hoogtepunten van de show. Voordat de muziek voor “Rockabye” zelfs begon, liet Anne-Marie de hele weide alleen het nummer zingen. Dit zorgde voor een mooi moment waarbij de Britse mocht vaststellen dat ze al enorm veel bereikt heeft. De verwachtingen bij popshows worden alsmaar hoger, maar Anne-Marie vervult nog steeds iedere wens die je als fan maar kan hebben.

Lost Frequencies @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op de tonen van “No Limit” betrad Felix De Laet alias Lost Frequencies het podium. Achter een abstracte, witte dj-tafel ontstond de magie. Dankzij vlotte overgangen en goede beatdrops weerklonk hit na hit door de boxen. De relaxte beats van de Lost Frequencies-nummers kregen de nodige upgrade en konden op z’n minst opzwepend genoemd worden. Van “Head Down” over “Where Are You Now” tot “Reality”: De Laet heeft ondertussen al een resem aan bekende nummers die de revue konden passeren en dat maakte het nog beter wanneer dat daadwerkelijk gebeurde.

Publiek opjutten? Voor Lost Frequencies is dat geen probleem. Met aanmoedigingen (onder andere vanop de dj-tafel), vuur en rook bij de vleet en natuurlijk een ongelooflijk talent als dj, gebeurde dat automatisch. Ook de nieuwste hits “Black Friday (pretty like the sun)” en “In My Bones” waren te horen en werden goed onthaald. Het tempo zette zich meerdere malen in stroomversnelling waardoor niemand meer stil kon blijven staan. Lost Frequencies is een Belg om trots op te zijn en heeft dus zijn headlinepositie meer dan verdiend. Hij zorgde ervoor dat de eerste dag van Suikerrock alvast met een feestje eindigde.

Eén ding is zeker, we hebben nummers te horen gekregen die ons al heel bekend in de oren klonken. Hoe kan dat ook anders met hitkanonnen als deze in de line-up. Stevige stemmen en aanstekelijke beats, een perfecte combo voor een geslaagde ‘popdag’. Suikerrock is er nog het hele weekend met vandaag een andere Belg van kaliber; Oscar and the Wolf is de headliner.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2024 (Festivaldag 1): Rocken onder een grauwgrijze hemel

Het is de eerste dag op Crammerock in Stekene en het volledig uitverkochte festival wordt overschaduwd door grijze lucht en nattigheid de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Froukje & S10 - "Ik Haat Hem Voor Jou"

S10 en Froukje kronen zich de laatste tijd eigenhandig tot de koninginnen van de Nederlandstalige pop. Zowel in eigen land als in…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 4): Van Kidibul tot whiskey

De slotdag van Pukkelpop werd in de aanloop ernaartoe redelijk onthoofd door annuleringen van onder meer Queens of the Stone Age, The…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.