FeaturesUitgelicht

Veertien tips voor een geslaagd Pukkelpop 2024!

© CPU – Ymke Dirikx

Op Pukkelpop kan je je niet alleen vergapen bij de grote namen, maar kan je ook kennis maken met de sterren van morgen. Verspreid over de acht podia staan over de vier dagen heen om en bij de tweehonderd artiesten. Om je te helpen met de keuzestress geven wij alvast veertien tips waarvan jij later kan zeggen: ‘Ik heb die nog in een kleine tent op Pukkelpop gezien.’

Vrijdag 16 augustus

Nieve Ella | Lift • 12:50 –  13:35

© CPU – Senne Houben

Nieve Ella starte haar festivalzomer onder de Spaanse zon op Primavera Sound en kwam en passant ook nog voorbij op andere grote festivals zoals Pinkpop en British Summer Time. Een datum op Belgische bodem prijkte lange tijd niet op het lijstje, tot ze afgelopen week in het laatste dropje namen van Pukkelpop opdook. De Britse maakt indierock van en voor Gen Z en doet dat met een naturel die je niet meer vaak tegenkomt. Op Pukkelpop mag blijken of dat ook op het podium werkt, maar daar twijfelen we gezien haar drukke zomer niet aan.

Dasha | Marquee • 14:40 – 15:30

© Jessica Calleiro

Haal je cowboylaarzen al maar boven en geef ze nog wat extra glans, want bij Dasha kan je linedancen à volonté. De Amerikaanse komt eigenlijk nog maar net piepen, maar is desondanks een van de meest gestreamde artiesten van het moment. “Austin (Boots Stop Workin’)” nestelde zich weken aan een stuk in de hoofden van menig tiener en speelde perfect in op de countryhype die momenteel de muziekwereld aan het overnemen is. Benieuwd wat dat live zal geven in de Marquee!

Lola Young | Club • 15:45 – 16:35

Bij de BBC zijn ze helemaal weg van het talent van Lola Young en dat beloonde ze begin dit jaar met een selectie voor de prestigieuze Sound Of 2024-lijst. Er was dus wel wat druk om die plek eer aan te doen, maar ze maakte het vooralsnog wel waar met haar debuutalbum This Wasn’t Meant For You Anyway. Lola’s innemende en karaktervolle stemgeluid barst van de authenticiteit en zal ongetwijfeld voor grote ogen zorgen op Pukkelpop.

Artemas | Club • 17:55 – 18:50

‘I Like the way you kiss me’. Weinig artiesten die TikTok zo hard hebben gedomineerd met een liedje als Artemas. Ondertussen is de Amerikaan op weg om de sticker van ‘sensatie’ om te ruilen naar dat van ‘vaste waarde’ en daarbij kunnen optredens op festivals als Pukkelpop best goed bij helpen. Zijn tweede mixtape van het jaar yustyna toont alvast dat hij als liedjesmaker sprongen heeft kunnen maken.

Zaterdag 17 augustus

Wisp | Lift • 12:15 – 12:55

Wie het over shoegaze heeft, die komt meestal uit bij de titanen in het vak zoals Slowdive en Ride, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe generatie in de maak is. Wisp, amper negentien jaar jong, zou zomaar even de nieuwe ster in de dromerige genrehemel kunnen worden. Het draait bij haar niet zozeer om haar imago, maar wel puur om de muziek en dat levert spannende nummers op. Haar meest geliefde single “Your face” is een tergend en meeslepend nummer dat even fris als tijdloos klinkt. Op Pukkelpop mag Wisp alvast de Lift openen en we hopen dat ze dat mag doen voor een aandachtig publiek.

New West | Lift • 15:30 – 16:20

Bekendste single “Those Eyes” gaat gestaag richting een miljard streams op Spotify, maar New West komt op Pukkelpop maar al te graag bewijzen dat het veel meer is dan dat ene virale TikTok-succes. Hun cinematografische indie is de ideale kost om je hart mee te verwarmen en je melancholische zelve de vrije loop te laten gaan. Het wordt tevens de allereerste keer dat de heren de oversteek naar Europa maken en dus raden we des te meer aan om diep in hun ogen te gaan kijken.

Wunderhorse | Club • 16:25 – 17:15

© Polocho

Als er een opkomende gitaarband is die je dit jaar zeker gezien moet hebben, dan is het wel Wunderhorse. De Britse band staat op het punt om zijn tweede album Midas uit te brengen en lonkt daarmee eindelijk naar de grote doorbraak. Aan het roer van deze ongeremde gitaarrockband staat de innemende Jacob Slater, die live nog dat tikkeltje extra weet te brengen. Het grote publiek lonkt voor Wunderhorse, al mag het eerst nog de Club op haar grondvesten laten daveren.

Model/Actriz | Lift • 19:20 – 20:10

© Gregory Vlieghe

Op het lijstje van de muzieksnobs mag één naam absoluut niet ontbreken, en dat is die van Model/Actriz. De veelzijdige fusie van heel wat verschillende genres valt moeilijk in een hokje te steken en dat hoeft ook helemaal niet. Het Amerikaanse viertal toont op debuutalbum Dogsbody dat over muzikale fronten heen gaan bevrijdend kan werken en dat succes geleidelijk aan kan rijpen. Het is dansbaar en duister tegelijk, en die synergie zal live des te meer naar voor komen. 

Zondag 18 augustus

Jesus Piece | BackYard • 15:25 – 16:15

Wie zondag de mis niet meer haalt, die hoeft niet te vrezen. Op de Backyard krijg je immers je portie Jesus dankzij Jesus Piece. We willen de heilige boontjes alvast waarschuwen; de muziek van het Amerikaanse hardcorevijftal is niet voor dovemansoren. Ruw, loeihard en met de nodige breakdowns, Jesus Piece zal er alles aan doen om de nagels uit de vloerplanken te kloppen. Maak je klaar voor een optreden dat letterlijk bloed, zweet en tranen kan opleveren.

Chalk | Lift • 15:30 – 16:15

Chalk

© Sienna-Lillie Munn

Fans van het iets donkerder werk? Dan moet je bij Chalk zijn! Het drietal uit Belfast maakt sinistere postpunk die werkelijk door merg en been gaat. De sombere sfeer van hun thuisstad voel je in elke noot die ze aanslaan. Nieuwe ep Condition II is overigens de voorbode voor een debuutalbum dat er stilaan aan zit te komen. Voor de koude harten een absolute must-see.

Rachel Chinouriri | Club • 16:20 – 17:20

© CPU – Leni Sonck

Volgend jaar mag Rachel Chinouriri mee als special guest op de tour van Sabrina Carpenter, maar eerst en vooral mag ze zieltjes komen veroveren op Pukkelpop. De jonge Britse bracht dit jaar What A Devestating Turn of Events uit en werd daarmee prompt genomineerd voor een prestigieuze Mercury Prize. Op een podium brengt ze haar schattige en biografische liedjes met veel flair en persoonlijkheid. De popliefhebbers mogen alvast plaatsnemen op de eerste rij.

Odymel | Boiler • 16:30 – 18:00

De Brusselaar Odymel heeft momenteel een echt momentum te pakken. Zijn sets op onder meer Paradise City en Dour zorgden voor extatische taferelen en het heeft er alle schijn van dat Pukkelpop zijn volgende slachtoffer lijkt te worden. In zijn dj-sets maakt hij plaats voor house, trance en Eurodance; een combinatie die hij overigens zelf omschrijft als ‘nostalgic trance Italo hard techno’. Een mond vol en op de laatste dag van Pukkelpop een hoop verzuurde benen.

Fat Dog | Lift • 17:30 – 18:20

© Dylan Coates

Honden zijn niet toegelaten op het festivalterrein van Pukkelpop, al knijpen ze voor Fat Dog wel een oogje dicht. Ze kunnen ook moeilijk anders, want de band is nu al een van de onbetwiste sensaties van het jaar. De debuutplaat verschijnt pas eind augustus en daar krijgen we in avant-première op Pukkelpop al heel wat uit te horen. Hun uitstekende livereputatie hebben ze afgelopen jaar op Sonic City reeds kunnen onderstrepen en daar komen ze in de Lift graag nog een schepje bovenop doen.

Glass Beams | Lift • 19:30 – 20:30

© CPU – Nathan Dobbelaere

Wie zit er achter de maskers van Glass Beams? Het is een geheim dat sinds de doorbraak nog altijd niet onthuld is. Echt noodzakelijk is dat gelukkig niet, want net dat draagt bij aan de mythische sfeer die er rond het drietal hangt. Hun instrumentale nummers doordrenken ze met oriëntale elementen en dat doet vooral een ding: mensen goesting geven om te dansen. Spaar dus al maar wat energie, want het zal een zweterig dansfeestje worden in de Lift.

2112 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single New West - "HAPPIER!"

De vloek van de TikTok-hit houdt (voorlopig) het Canadese collectief New West in een ferme wurggreep. De volledige top vijf van hun…
InstagramLiveRecensies

girl in red @ Vorst Nationaal: Ze doet het opnieuw!

‘Do you listen to girl in red?’ was enkele jaren geleden een voorzichtige manier om iemand te vragen of diegene tot de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fat Dog - WOOF. (★★★★★): Hypersonische hogesnelheidstrein

It’s fucking Fat Dog, baby! Als donderslag bij heldere hemel en even elektrisch geladen als een bliksemschicht verscheen Fat Dog plotseling ten…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.