AlbumsFeatured albumsRecensies

Khalid – Sincere (★★★½): Opgegroeide Khalid is Sincere

Khalid is terug van weggeweest met zijn vijfde studioalbum Sincere. De Amerikaanse singer-songwriter die al eerder te bewonderen was in de AB, Rock Werchter en als voorprogramma van Ed Sheeran, bracht over de loop van vier jaar maar liefst vier studioalbums uit. Met zijn debuutalbum American Teen (met onder andere nummers als “American Teen” en “Young, Dumb and broke“) zette hij zichzelf door zijn popgecentreerde aanpak op de kaart als artiest. Khalids popstijl werd doorgetrokken in zijn opvolgende albums Suncity, Free Spirit en Scenic Drive. Tussentijds bracht hij ook enkele samenwerkingen uit met onder andere Billie Eilish, Normani en Tems. Sincere vormt hierbij zijn recentste album waarbij hij teruggrijpt naar zijn ware r&b-identiteit en afstapt van zijn commerciëlere voorgaande muziek. Dit doet hij door thema’s zoals mentale kwetsbaarheid en liefde in te kleden in een vernieuwd Khalid-jasje. Het is dus overduidelijk dat de Amerikaan niet heeft stilgezeten en zich constant verder bleef ontplooien als artiest.

Sincere vormt een veelzijdig project doordat ze is opgesteld uit verschillende genres. Zo is er sprake van een catchy r&b-sound afwisselend met emotionele hiphop en soul die Khalids melancholische verlangens helpen te vertalen. Ondanks deze eenvoudige beats, opgebouwd uit hi-hats, bassen, claps en backingvocals, dienen ze als uitstekende ondersteuning voor zijn uniek stemgeluid. Dit is onder andere op te merken in de opener “Adore U” dat de luisteraar een voorproefje geeft van zijn kwaliteiten als r&b-artiest. Deze r&b-aanpak wordt gedeeltelijk doorgetrokken in de rest van Sincere, zo is deze invloed duidelijk voelbaar in de nummers “Everything We See” en “Please Don’t Fall In Love With Me”. In dit laatste verwijst hij, zoals in Scenic Drive, naar de Amerikaanse r&b-artiest Alicia Keys door een sample van “Un-thinkable (I’m Ready)” te hanteren.

Bovendien staat Sincere ook helemaal in het teken van gevoelens. Doordat Khalid in zijn gebroken kaarten laat kijken, wordt al snel duidelijk dat hij emotioneel pijn heeft geleden. Dit werkt hij uit door mentale kwetsbaarheid en eenzaamheid, die worden nagebootst door geïsoleerde beats, als overkoepelende thema’s te hanteren. Door deze kwetsbaarheid, zoals zijn angst voor negatieve gedachten en het verlies van zichzelf, brengt hij ons dus als het ware terug naar de klassieke Khalid. Ook ervaart hij een mate van hulpeloosheid die hij overbrengt met behulp van een onderscheidende atypische sound die ons kippenvel bezorgt. Hiervoor kan “Breathe” als typevoorbeeld worden gehanteerd. Zo maakt hij gebruik van een uniek recept, overgoten in een Arlo Parks-sausje. Opmerkelijk is dat “Breathe” de enige samenwerking op Sincere vormt. Op deze manier loopt het dus in lijn met zijn vorige albums waar er zelden tot niet wordt samengewerkt met andere artiesten. De enige uitzondering hierop vormt Scenic Drive, dat wordt gekenmerkt door samenwerkingen met onder andere Alicia Keys, Kiana Ledé en 6LACK.

Ten slotte komt in de emotionele rollercoaster Sincere overduidelijk naar voren dat Khalid een hopeloze romanticus is. Zo vormen de thema’s hartpijn, afwijzing, het halsoverkop uiteen gaan met een geliefde en het gemis dat hiermee gepaard gaat al snel de rode draad. Om deze pijn uiteen te zetten, maakt hij enerzijds gebruik van allesomvattende lyrics en anderzijds instrumenten die zijn emotionele boodschap versterken. Zo wordt er beroep gedaan op een out of tune piano in “Broken” en emotionele gitaarmelodieën in “Decline” die de melancholische Khalid op hun beurt dan weer introduceren. Het strategisch gebruik van instrumenten toont ook hier de veelzijdigheid van Khalids recentste album aan. Dit kan worden geïllustreerd door “Decline” waarbij de hoopvolle outro doet vermoeden dat hij vrede heeft genomen met zijn huidige gebroken situatie. Het is dus overduidelijk dat wie luistert naar Sincere een inzage zal krijgen in Khalids dagboek.

In het nieuwe hoofdstuk Sincere verdiept een haast onherkenbare Khalid zich met behulp van zestien nummers in zijn talent, mentale kwetsbaarheid, melancholie, liefde, melancholie en hartpijn. Het album vormt een innovatief en experimenteel project waarbij hij zichzelf heeft heruitgevonden. Hierdoor vormt Sincere een album dat ons van het begin tot het einde blijft prikkelen doordat hij ruimte laat om te experimenteren. Ondanks het label ‘popartiest’ door zijn eerdere projecten, kan hij ook gezien worden als een waardige r&b-artiest. Het lijkt als het ware dat hij de typerende Khalid-sound combineert met zijn nieuwe, serieuze, sound. Hieruit kan worden afgeleid dat Khalid gegroeid is als persoon, maar ook als artiest en misschien is dat wat het album onderscheidt van zijn eerder uitgebrachte muziek.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Breathe”, ons favoriete nummer van Sincere, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Doechii - Alligator Bites Never Heal (★★★½): Bakkenvol belofte

Net nadat Kendrick Lamar de deur van Top Dawg Entertainment, het label dat hem groot maakte, achter zich toetrok, zette Doechii er…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe single JAZMYN - "U"

Maak kennis met JAZMYN, een Brusselse artieste die nog maar een handjevol singles op haar naam heeft staan. De zangeres combineert soul,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rag’n’Bone man - “Rush Of Blood”

Rag’n’Bone man is een Britse singer-songwriter die in zijn kindertijd is opgeroeid met muziek. In 2016 werd zijn levenslange droom werkelijkheid: namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.