FeaturesUitgelicht

Pukkelpop 2024: Deze acts speelden afgelopen jaar al in België en maakten indruk

© CPU – Joost Van Hoey

Met nog minder dan een week te gaan kan het aftellen naar Pukkelpop 2024 nu écht beginnen. En hoewel een festival in geen enkel geval vergeleken kan worden met een concertzaal, kan je in zekere zin toch al een beetje inschatten welke bands op de affiche de moeite zijn. Een aantal van hen speelden dit jaar namelijk al een concert op Belgische bodem. We namen de line-up daarom al eens onder de loep en gingen tegelijkertijd graven in ons geheugen, om zo bij twaalf acts uit te komen die de afgelopen maanden al een diepe indruk op ons nalieten in een concertzaal. Mocht je dus nog met een dilemma of een paar vrije uurtjes zitten in je planning, dan raden wij graag de volgende artiesten aan!

Amenra @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Cultbijeenkomst

© CPU – Mathias Verschueren

Ondanks dat deze lijst alfabetisch werd opgesteld, zou Amenra ook zomaar eens bovenaan de top tien van beste concerten van Pukkelpop 2024 kunnen eindigen. Dat het vijftal daarvoor niet eens de meest toegankelijke muziek hoeft te maken, bewijst het eigenlijk al jaren aan een stuk. Afgelopen april speelde de band zo namelijk een van de weinige concerten op Belgische bodem dit jaar in het Gentse Kunstencentrum VIERNULVIER, en ondanks dat er niet per se nieuwe muziek voor te stellen viel, was dat toch weer gewoon een ongeziene belevenis. Amenra weet namelijk als geen ander een intensiteit en energie te doen oplaaien, waardoor je je achteraf als herboren voelt. De Marquee zal met andere woorden daveren.

Amenra staat op zaterdag 17 augustus in de Marquee, van 19.20 tot 20.15.

Barry Can’t Swim @ Ancienne Belgique (AB Club): Al kan hij wel vliegen

© CPU – Frauke Cludts

In maart stond hij nog in de AB Club, maar komend weekend krijgt hij ongetwijfeld een goed gevulde Dance Hall voor zijn neus. Barry Can’t Swim kan je gerust een van de grootste revelaties van het jaar noemen, want je kan moeilijk ontkennen dat de zalen en menigtes alsmaar groter worden, terwijl er ook steeds meer anticipatie rond nieuwe muziek komt te hangen. Zo staat er voor later dit jaar ook al een uitverkochte Ancienne Belgique op het programma, maar mag de Schotse producer eerst nog zijn kunsten komen tonen in Kiewit. Daar zal hij bewijzen dat hij, in het kielzog van onder meer Fred again.. en Overmono, beter kan feesten dan kan zwemmen!

Barry Can’t Swim staat op zaterdag 17 augustus in de Dance Hall, van 17.20 tot 18.20.

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

© CPU – Kris Kellens

‘We’re ready for the afterglow’ zong Becky Hill zo’n dikke tien jaar geleden op Wilkinsons drum-‘n-basshit, maar de zangeres leende eveneens haar stem aan nummers van onder meer Oliver Heldens, David Guetta of MEDUZA. De kans dat je dus al een nummer van de Britse zangeres voorbij hoorde komen op de radio, is gigantisch groot. Dat ze effectief over een arsenaal aan hits beschikt, bewees Becky Hill eerder dit jaar in een uitverkochte Trix. Daar zagen we hoe de zangeres een pompende set voorschotelde, die afwisselde tussen pop, house en drum-‘n-bass, waardoor we eigenlijk nu al met zekerheid kunnen zeggen dat ze op de slotdag van Pukkelpop de weide nog snel van een laatste adrenalineshotje zal voorzien.

Becky Hill staat op zondag 18 augustus op de Main Stage, van 14.30 tot 15.20.

Brutalismus 3000 @ Ancienne Belgique (AB): Duik in een Berlijnse ravebunker

© CPU – Sam De Boeck

Op de voorlaatste dag van Pukkelpop zal de Dance Hall meer dan ooit omgetoverd worden in een Berlijnse ravebunker. Grote schuldige daarvan is Brutalismus 3000, dat dat trucje eerder dit jaar ook al toepaste in de Ancienne Belgique. Het duo schotelde ons daar toen een loeiend harde technoset voor, inclusief scherpe gabber-, hardstyle-, new wave- en punkrandjes, waardoor het meer dan eens letterlijk en figuurlijk zweten geblazen was in de Brusselse concertzaal. Hard gaan is met andere woorden de boodschap, en laat dat nu net iets zijn dat ze op Pukkelpop goed kunnen. Brutalismus 3000 en de Dance Hall lijken dus al op voorhand voor gemaakt, dus zet die zonnebril al maar op!

Brutalismus 3000 staat op zaterdag 17 augustus in de Dance Hall, van 19.00 tot 20.10.

Dead Poet Society @ Trix (Club): Hoe vettiger, hoe prettiger!

© CPU – Karen Van Lierde

Als het gaat om coole nieuwe gitaarbands, dan heeft Pukkelpop altijd wel de vinger aan de pols. Zo staat er met Dead Poet Society dit jaar een groep op de line-up die internationaal wel al wat indruk wist te maken. Een hype die ze eerder dit jaar al konden waarmaken in een tot de nok gevulde Trix Club, want daar schudden de vier heren toen een uur lang een reeks vettige gitaarriffs uit hun mouw. Dat de band in dat verhaal nooit echt vernieuwend uit de hoek komt, is uiteindelijk zelfs geen probleem. Dead Poet Society brengt zijn muziek namelijk met zoveel goesting en intensiteit, dat het een perfect evenwichtige set kan neerzetten. Ideaal voor op de Backyard!

Dead Poet Society staat op zaterdag 17 augustus op de Backyard, van 17.25 tot 18.15.

Electric Callboy @ Graspop Metal Meeting 2024: Natte voetenwerk

© CPU – Ymke Dirikx

De Tekkno-trein maakt komende zomer alweer een zoveelste tussenstop in ons land, want nadat Electric Callboy slechts een paar weken geleden nog een van de hoofdpodia van Graspop Metal Meeting in vuur en vlam stak, is half augustus Pukkelpop aan de beurt. Dat de Duitse electronicoreband op beide festivals perfect uit de verf kan komen en telkens potentieel heeft om voor minstens evenveel sfeer te zorgen, zegt natuurlijk genoeg. In Kiewit zullen de zes Duitsers in elk geval voor wederom een volgende veroveringstocht staan, want met een stijgende populariteit in het achterhoofd en een plekje op de Main Stage, ziet het er nu al naar uit dat het ook op Pukkelpop een feestje zal worden.

Electric Callboy staat op zondag 18 augustus op de Main Stage, van 18.30 tot 19.30.

English Teacher @ Cactus Muziekcentrum: Een lesje spurten

© CPU – Marvin Anthony

In tijden waarin postpunkbands als paddenstoelen uit de grond schieten, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Gelukkig heeft Pukkelpop zich daar doorheen de jaren heer en meester in getoond door telkens de juiste bands op de affiche te blijven zetten. Dit jaar is English Teacher daar een mooi voorbeeld van, want met een sterke debuutplaat onder de arm en een mature set in Cactus Muziekcentrum eerder dit jaar is dat toch wel een groep om in de gaten te houden. De Ieren toonden zich zo de afgelopen maanden al boordevol pit en grinta, waardoor het ernaar uitziet dat de Club op zaterdag al relatief vroeg een potentieel kookpuntje zal kennen.

English Teacher staat op zaterdag 17 augustus in de Club, van 17.25 tot 18.15.

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

© CPU – Leni Sonck

Het zonder enige twijfel niet toevallig dat Joy Anonymous op dezelfde dag als Fred again.. op Pukkelpop staat. Het duo uit Londen stond namelijk al verschillende keren in het voorprogramma van de headliner op de eerste echte festivaldag en is dus weinig verrassend ook gewoon goed bevriend met de man. Dat de twee in grote lijnen binnen hetzelfde concept muziek maken, helpt daar natuurlijk wel bij. Joy Anonymous bewees in de Rotonde van de Botanique bijvoorbeeld dat het aan de hand van samples uit dansklassiekers een uiterst intense set kan neerzetten, waarbij er met regelmaat van de klok ook nog eens live wordt gezongen. Anthems heropbouwen aan de hand van coole beats, het is iets dat in de Lift perfect tot uiting zou kunnen komen!

Joy Anonymous staat op vrijdag 16 augustus in de Lift, van 23.25 tot 00.20.

Pommelien Thijs @ Ancienne Belgique (AB): Erop en erover

© CPU – Nathan Dobbelaere

Pukkelpop zou zichzelf niet zijn als het het grootste fenomeen van de Lage Landen van de afgelopen jaren niet op de affiche had staan. Voor Pommelien Thijs aan haar reeks van negen(!) uitverkochte AB’s begint, strijkt de massahysterie neer op het hoofdpodium van het Limburgse festival. Dat dat een dik uur lang knallen wordt, bevestigde de zangeres eerder dit jaar al in diezelfde zaal, toen ze daar naast debuutplaat Per Ongeluk ook al een aantal onuitgebrachte nummers voorstelde. En zelfs die zijn geschikt om een weide in vuur en vlam te zetten. Pukkelpop en Pommelien Thijs zijn eigenlijk al op voorhand een match made in heaven, want je kan er nu al donder op zeggen dat het op de slotdag van het festival nooit drukker zal zijn voor de Main Stage dan tijdens haar set.

Pommelien Thijs staat op zondag 18 augustus op de Main Stage, van 12.30 tot 13.30.

Soulwax @ Ancienne Belgique (AB): Schijnbaar Deewheelend

© CPU – Joost Van Hoey

Geen Belgen die zo hoog op de affiche staan als Stephen en David Dewaele. Sinds Soulwax terug op het grote podium staat, is het vooral uitkijken naar de nieuwe muziek die we al te horen kregen tijdens die comebackshows. Het duo toverde de Ancienne Belgique eerder dit jaar, samen met onder meer drie drummers, om tot een DEEWEE-paleis, waarin stilstaan vanaf seconde één niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Dat daarin een aantal nieuwe streepjes muziek een belangrijke rol speelden, doet natuurlijk alleen maar het beste vermoeden. Dat Soulwax op Pukkelpop de Marquee deelt met onder meer Jorja Smith en The Streets, bevestigt eigenlijk alleen maar meer dat ze er in Kiewit van uitgaan dat het een stijlvolle avond wordt in de tent, met de Dewaele-gebroeders op kop.

Soulwax staat op vrijdag 16 augustus in de Marquee, van 21.20 tot 22.20.

The Kills @ Ancienne Belgique (AB): Rauw

© CPU – Marvin Anthony

The Kills is na jaren afwezigheid weer terug van weggeweest en daar kunnen we eigenlijk alleen maar blij om zijn. Ondanks dat de rock van het duo misschien niet de meest toegankelijke is, bewees het afgelopen jaar wel dat het daarmee simpelweg een ijzersterke en retestrakke set kan neerzetten. Met recentste plaat God Games onder de arm toverden Jamie Hince en Alison Mosshart de Ancienne Belgique eerder dit jaar zo bijvoorbeeld om in een zweterige broeihaard van aanstekelijke riffs en hoekige beats, met daarin vanzelfsprekend als belangrijkste ingrediënt de fantastische présence van de Brit en Amerikaanse. Een trucje dat ze op het eerste zicht makkelijk zullen overdoen in de Club op Pukkelpop!

The Kills staat op vrijdag 16 augustus in de Club, van 00.25 tot 01.25.

The Reytons @ Trix: Hongerig naar meer

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na Rock Werchter vorig jaar, passeert The Reytons nu ook op dat andere grote festival dat ons land rijk is. Het viertal uit Sheffield zijn met andere woorden graag geziene gasten in België, want ook Gent en Antwerpen stonden in de tussentijd nog op het programma. De indierockers ontpopten zich tijdens hun set in die laatste zaal vooral tot meer dan een dertiende in een dozijn. Sterker nog, de heren bewezen dat ze klaar zijn voor een stapje hogerop. En de Club van Pukkelpop is in dat verhaal misschien wel het ideale finale duwtje in de rug!

The Reytons staat op zaterdag 17 augustus in de Club, van 20.15 tot 21.15.

Pukkelpop 2024 vindt plaats van donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus. Er zijn weliswaar enkel nog dagtickets voor zondag beschikbaar. Voor meer info verwijzen we je graag door naar de website van het festival

2242 posts

About author
only love <3
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fred again.. - ten days (★★★½): Ik neem je mee

Wat moet er nog gezegd worden over Fred again..? Dat het een fenomeen is, is een understatement. Dat de man groot werd…
FeaturesUitgelicht

‘Het is wel 'ROCK' Werchter, hè!’ Nee: tijden veranderen, en festivals ook

Maandag 13 november 2023. Dua Lipa wordt aangekondigd als headliner voor Rock Werchter. Misschien wel de relevantste popartiest die je anno 2024…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2024: Niet te stoppen

In Kiewit kan de rust na vier dagen Pukkelpop-extase weer neerdalen. Een compleet uitverkochte editie toont nog maar eens dat het festival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.