AlbumsFeatured albumsRecensies

Grace Bowers & The Hodge Podge – Wine On Venus (★★★★): Jonge wervelwind

Wine On Venus

Achttien jaar en al een album uitbrengen, weinigen doen het voor. Van gitaarfilmpjes plaatsen op Reddit tot gastgitariste voor onder andere Dolly Parton, Grace Bowers zet snel grote stappen. Wie al hield van het soulvolle “Tell Me Why U Do That” of het krachtige “Wine on Venus” wordt nu getrakteerd op een volledig album dat dezelfde naam draagt als die laatste. Samen met haar band The Hodge Podge zet Bowers zo de volgende grote stap in de muziekwereld. Steun kon ze al verzamelen bij grote namen zoals Eric Clapton, Derek Trucks en Lainey Wilson. Een aardig rijtje waarbij Grace Bowers hopelijk zelf ooit haar eigen naam ziet verschijnen.

De reeds uitgebrachte singles leerden ons dat The Hodge Podge niet zomaar een begeleidende band is. Ze staan op gelijke voet met Bowers en dat is vanaf het begin duidelijk. “Won No Teg” begint met een leuk drumpartijtje, toch een kleine verrassing bij een – naar verwachting – gitaargedreven album. Met opbouwende vocals, drums en natuurlijk gitaar worden we perfect gelanceerd naar “Get On Now”. Een leuke overgang, wat meerdere keren in het album voorkomt. Zo is het album direct dat stukje aangenamer luisteren en leven we ons vlot in bij deze zwierende mix van blues, soul en rock. In elk nummer is ook dat extraatje te vinden, van rollende bongo percussie bij “Get On Now” tot trompetten bij “Holding On To Something”. The Hodge Podge staat er als een huis waarin Bowers lekker kan vertoeven en vooral haar eigen ding kan doen.

Bowers, als frontvrouw, is geen zangeres en moet de band leiden met een gitaar, ietwat atypisch. Dat hoeft helemaal niet de standaard te zijn, zeker na het beluisteren van Wine On Venus. Met een eigen flair is Bowers in elk stuk aanwezig. Van subtiele gitaarlijntjes in de achtergrond tot grootse solo’s, haar persoonlijke toets is niet weg te slaan en maakt de nummers krachtig en toch easy-going. Zangeres van dienst Esther Okai-Tetteh is dan weer absoluut medeplichtig aan het swingende, groovy dna van de songs. Met attitude en genoeg swag triomfeert ze in elk nummer en dat op een krachtige, maar ook natuurlijke manier. De twee powervrouwen zijn daardoor het gezicht van de band. Live tonen ze ook hun synergie, iets wat altijd dat extra zetje geeft om de schouders mee te schudden.

Of ze nu als fenomeen of wonderkind omschreven wordt, Bowers blijft een jong meisje dat haar ziel in haar muziek steekt. Gewapend met een 1961 Gibson SG levert Bowers op elk nummer een sterk staaltje gitaarwerk. Ze houdt wel vast bij haar unieke toon en bouwt de solo’s vakkundig op. Ze is nog jong en kan naar eigen zeggen nog veel bijleren, maar dit is toch een beloning voor haar harde werk. Van een vleugje Prince bij “Lucy” tot het Hendrixckx’ karakter van “Holding On To Something”, Bowers toont doorheen het album haar invloeden. Haar grootste voorbeeld B.B. King dient dan weer als ruggengraat doorheen haar gitaarsolo’s. Bowers neemt deze jaren zeventig artiesten samen en zet het allemaal om in een eigenwijze mix. Nadat we aan het dansen gezet werden tijdens “Dance To The Music” – een cover van Sly & The Family Stone – genieten we nog eventjes na op het zwoele en volle slotnummer “Wine On Venus”. Elk nummer krijgt zo zijn plaatsje in een overtuigend en samenhorend album.

Het is geen geheim dat rockmuziek een beetje zijn touch met de jeugd verliest. Headliners op rockfestivals durven al eens meer poppy en elektronisch te zijn, terwijl de grote rockgoden dan weer een jaartje ouder worden. Een nieuwe wind is nodig en dat vinden we misschien hier al met Grace Bowers & The Hodge Podge. Funk, blues, soul zijn eventjes van het voorste toneel verdwenen, maar Bowers en co brengt ze terug en hoe. Ook live zit het goed als we enkele video’s bekijken van de altijd opgewekte band. De band heeft in Europa nog niets aangekondigd en moet daarvoor waarschijnlijk eerst Amerika veroveren. Ze zijn nog maar gestart, maar met deze aanstekelijke energie en swingende muziek staat er jongvolwassen band klaar om de deur open te beuken naar het grote toneel.

FacebookInstagram  / Website

Ontdek “Holding On To Something”, ons favoriete nummer van Wine On Venus, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Franc Moody – "Going Through The Motions"

Sinds ze in 2017 met “Dopamine” hun doorbraak forceerden, surft Franc Moody mee op de funkgolf van bands als Jungle en Vulfpeck….
AlbumsRecensies

Channel Tres - Head Rush (★★★½): Alle muren gesloopt

Al een zestal jaar krijgen we het van Channel Tres letterlijk op de heupen. In 2018 scoorde hij met “Topdown” en “Controller”…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Grace Bowers & The Hodge Podge – “Wine on Venus”

Het is altijd fijn als nieuwe artiesten opkomen en wat frisse energie blazen in het muzieklandschap. Een van die artiesten is Grace…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.