AlbumsRecensies

Asake – Lungu Boy (★★★★): Veruitwendiging van creativiteit, cultuur en lef

Asake heeft zich sinds zijn debuut en doorbraak Mr. Money With The Vibe uit 2022 onvermijdelijk geprofileerd met zijn ritmische en unieke afrobeats. De Nigeriaan, die je kan kennen van hits zoals “Amapiano” en “Bandana“, is in slechts twee jaar tijd uitgegroeid tot een bekende en haast onmisbare artiest binnen de afrowereld. Creatieve duizendpoot zijnde, heeft hij zich in zijn studies bovendien gespecialiseerd in theater, regie en dans, wat zich vertaalt in zijn presence op het podium en de choreografieën in zijn videoclips. Niet alleen zijn eigen talenten plaatsen hem stilaan naast de groten in het genre, zoals Ayra Starr en Rema, want op de vorige twee albums werkte hij ook rechtstreeks samen met gevestigde waarden zoals Russ en Burna Boy. Op het langverwachtte Lungu Boy is het de beurt aan onder andere Central Cee, Travis Scott en Stormzy.

Meteen is het duidelijk dat de 29-jarige een persoonlijke alsook een muzikale groei heeft doorgemaakt. Zijn recentste studioalbum vormt als het ware een combinatie van de ‘klassieke’ Asake en een Asake die geproefd heeft van andere invloeden. Zo bleef hij tot nu toe dicht bij zijn stevige afrobeats, Yoruba pop en rap, met weinig ruimte voor uitbreiding. Eén van deze prominente invloeden in Lungu Boy komt uit de jazzwereld. Zo kennen de nummers “MMS”, “Skating” en “I Swear” subtiele trompetten en groovy synthesisers. Daarnaast is er ook ruimte voor onder andere samba en zelfs house invloeden. Voor dit laatste gebruikt hij elementen uit het Zuid-Afrikaanse subgenre amapiano in “Start” en “Uhh Yeah”. Bovendien kent Lungu Boy ook een Spaans getint kantje door de flamencogitaar in “My Heart”. Het proeven van verschillende genres resulteert in nummers met telkens een subtiele en unieke twist. Doordat Asake zijn eigen grenzen blijft verleggen, creëert hij zijn eigen, unieke afrobeats die nog dansbaarder zijn dan gewoonlijk. 

Naast de variabele muzikale invloeden zijn ook de gehanteerde thema’s divers. Zo staat Asake stil bij de klassiekers rijkdom, liefde en succes, maar laat hij ons ook toe tot diepere thema’s zoals religie. Voor dit laatste hanteert hij een tweeledige aanpak, bestaande uit ietwat voor de hand liggende teksten en de traditionele Nigeriaanse Fujistijl. Enerzijds verwijst de Nigeriaan soms expliciet naar ‘Allah’ of doet hij het subtieler door ‘Hem’ te noemen. Anderzijds helpt fuji, een subgenre van de Nigeriaanse Yoruba folk, om dit thema en de gekoppelde boodschappen in hun volste recht over te brengen. Dit subgenre typeert zich door snelle beats, hiphopinvloeden en Arabische verwijzingen. Oorspronkelijk was het een manier om gelovigen tijdens de Ramadan tot gebed te roepen. Zo maakt de luisteraar indirect kennis met Asakes religieuze kant, finaal geïllustreerd in afsluiter “Fuji Vibe”. Deze vormt weliswaar het authentiekste nummer op Lungu Boy, door de bijna drie minuten durende feestelijke outro.

Ten slotte is Asake ook niet vies om samen te werken met knallers als Central Cee, LUDMILLA, Stormzy en Travis Scott. Hierbij gaat het stuk om stuk om onverwachte, maar haast onmisbare nummers. Zo halen Asake en de overige artiesten elkaar uit hun comfortzone met de nodige appreciatie voor hun respectievelijke genres. Hiernaast samplet hij op “Whine” ook “Real Love” van Mary J. Bliges, zodat hij ook de Amerikaanse soul lijkt te appreciëren. Sommige artiesten kunnen zich soms verliezen in overbodige samenwerkingen, maar hier vormen ze wel een kwalitatieve meerwaarde!

Asakes nieuwste album is opnieuw een innovatief project binnen de afrowereld. De afwisseling tussen house, samba, jazz en fuji zorgen ervoor dat het album tot het einde dynamisch blijft. Door Asakes veelzijdigheid is er dus geen gebrek aan variatie en dat loont. De zorgvuldig afgewisselde ritmische invloeden zorgen ervoor dat Lungu Boy misschien wel het meest diverse en dansbare album in zijn palmares vormt. Afrobeat krijgt soms het label eentonig te zijn. Asake maakt daar echter gehakt van door af te wisselen tussen snelle en tragere tempo’s, serieuze en luchtigere thema’s en door net voldoende met anderen samen te werken. Wie klaar is voor een verrassing van begin tot eind, moet zich dus zeker wagen aan Lungu Boy!

De liefhebbers onder ons kunnen Asake live te werk zien op 24 september in Afas Live te Amsterdam.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Active”, ons favoriete nummer van Lungu Boy, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Central Cee & RAYE - "Moi"

In het Verenigd Koninkrijk zijn Central Cee en RAYE al een tijdje niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Naast het…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 2): Uitgeregend, nog niet uitgedanst

De eerste echte dag van Pukkelpop was er eentje met een diverse line-up en een al even wisselvallig weertje. Het was warm,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chase & Status & Stormzy - "Backbone"

“BADDADAN-BADDADAN-BADDADAN”: het schalde de afgelopen maanden op zowat elk festivalterrein door de speakers. De ‘Producer of the Year’ volgens de BRIT Awards…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.