InstagramLiveRecensies

Big Thief @ OLT Rivierenhof: De piek nog niet bereikt

© CPU – Ine Van Baelen

Het kwam als een verrassing om Big Thief op de zomerprogrammatie van OLT Rivierenhof te zien staan. Een dikke twee maanden geleden stond frontvrouw Adrienne Lenker nog in het Koninklijk Circus om haar mooie, laatste soloplaat Bright Future voor te stellen. Daarenboven verliet bassist Max Oleartchik onlangs de groep voor wat dan ‘interpersoonlijke redenen’ heet. Het is ook maar een manier om niet publiekelijk gezegd te hebben dat er wrevel in de keet was. Met Dragon New Warm Mountain I Believe In You is de meest recente plaat van Big Thief al een dikke twee jaar oud. Het concert in Deurne vanavond moest dan ook vooral opgevat worden als een manier om onuitgebracht materiaal te testen op een publiek van trouwe fans.

Met zijn 83 jaar zal Tucker Zimmerman een van de oudste voorprogramma’s zijn die we ooit aan het werk zagen. Decennia geleden zou David Bowie zijn album Ten Songs by Tucker Zimmerman uit 1969 nog als een persoonlijke favoriet bestempeld hebben, maar vandaag was de bard in de eerste plaats als vriend van Big Thief aanwezig. Zo droeg hij vroeg in zijn set een troostend nummer op aan frontvrouw Adrienne Lenker, die net als hij last heeft kwellende dromen. Niet veel later vergezelden bandleden Buck Meek en James Krivchenia hem voor “Backdoor Troubadour”. ‘It starts with words, it ends with words, I’ll give the sign’, meer aanwijzingen had het tweetal niet nodig van de ancien. Het kon eigenlijk niet uitblijven en uiteindelijk verscheen ook Lenker voor drie nummers op het podium, waarvan “Slowin’ Down Love” het mooiste was. Tucker Zimmerman kabbelde in alle warmte en genegenheid door een erg fijn voorprogramma.

© CPU – Ine Van Baelen

Enkele weken geleden in Portland lukte het Big Thief nog om tien nieuwe nummers in een festivalset van een klein uur te steken. Zo’n vaart zou het uiteindelijk niet lopen vandaag. In de eerste helft van het optreden vuurde de band voornamelijk oude bekenden op het publiek af. Het moet gezegd dat die nummers allen in een opvallend kittig rockjasje gekleed waren. “Flower of Blood” werd voorzien van een hele dosis gitaarriffs terwijl ter hoogte van “Masterpiece” de mond van drummer James Krivchenia al openhing als een labrador die in geen dagen water had gezien. Het meest verbazen deed “Dragon New Warm Mountain I Believe In You”. Op plaat is de titeltrack een mooi, doch frêle vogeltje, maar vanavond knalde het nummer de aarde uit de grond.

Het was alsof de groep bewust een buffer van appreciatie opbouwde om aan een rondje nieuw werk te beginnen. Aangezien Lenker de nummers bijna verontschuldigend aankondigde, was het opmerkelijk dat er van enige spreiding geen sprake was, maar het publiek pikte het nieuwe materiaal even vlot op als alles dat ervoor passeerde. Naar songtitels was het soms nog wat raden, maar een nummer dat volgens gespecialiseerde internetfora “Terrifying” zou heten, stak er wel met kop en schouders bovenuit. Stelselmatig voerde de groep, voor de gelegenheid bestaand uit twee drummers, de druk met percussie op zodat de climax ronduit beklijfde. Veel bekender was dan weer het daaropvolgende duo “Not”/”Vampire Empire”. Die laatste was qua publieksenthousiasme het hoogtepunt van de avond terwijl “Not” dan weer iets te lang sleepte om giftig te blijven.

© CPU – Ine Van Baelen

De dagen zijn voorbij dat Big Thief zich presenteert als een band die haar muziek in een halve cirkel richting zichzelf speelt. Adrianne Lenker blijft heerlijk ongemakkelijk wanneer ze zich tot het publiek richt, maar ze profileert zich wel duidelijk als dé frontvrouw van Big Thief. Net voor het ingaan van de bisronde bekende ze dat ze het nieuwe nummer “Incomprehensible”, als laatste in de reguliere set gepositioneerd, aan een hogere snelheid moest spelen omdat ze vreesde om het anders in haar broek te doen. Prompt zette de groep het nummer nog eens in, maar dan aan de normale snelheid. Uiteindelijk vatte “Incomprehensible” de avond misschien nog het best samen: Big Thief is een groep die in verschillende snelheden even hard uitblinkt.

Het optreden in het OLT Rivierenhof was zowel een hartelijk weerzien met oude bekenden, als een uitvoerige test van nieuw materiaal. Afgaande op die nog uit te brengen nummers moet je wel concluderen dat Big Thief nog lang niet over haar piek heen is. In de bisronde ontving Lenker nog een paar geknutselde bloemen vanop de eerste rij. Laat dat dan maar symbolisch zijn voor de wederzijdse liefde die de groep oproept.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Hermanos Gutiérrez @ OLT Rivierenhof: Als dagjestoerist mee op reis

Als je je afvraagt hoe het liefdeskind van western en Latijns-Amerikaanse muziek zou klinken, krijg je een tokkelend antwoord van de Hermanos…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tucker Zimmerman - "Burial At Sea" (feat. Big Thief, lji & Twain)

Tucker Zimmerman, een in Californië geboren folkmuzikant, woont en leeft op zijn 83 in België. Sinds zijn debuutalbum Ten Songs uit 1969…
InstagramLiveRecensies

Mdou Moctar + Phosphorescent @ OLT Rivierenhof: Van zomer tot herfst

Het einde van het seizoen van het OLT Rivierenhof is in zicht, maar voordat de arena in haar gebruikelijke winterslaap vervalt, staat…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.