InstagramLiveRecensies

Sam Smith @ Pukkelpop 2024: Van classy naar sassy

© CPU – Ymke Dirikx

Al anderhalf jaar reist Sam Smith met de GLORIA-tour de wereld rond. Een show over vrijheid en kunnen zijn wie je wil zijn. Nu de tour er bijna opzit, kon ook een stop op Pukkelpop niet langer uitblijven. De show zou nogal expliciet zijn en ook in omstreden landen als Hongarije doet die niet aan censuur. Sam Smith zaaide al veel lof hiervoor. In Hasselt was het aan de Pukkelpopgangers om er achter te komen wat die show dan wel precies zo omstreden maakte.

Al van meet af aan werd duidelijk dat het om een totaalspektakel zou gaan. Enkele mysterieuze, in het zwart geklede figuren betraden het podium met brandende fakkels. De eerste tonen van “Stay With Me” weerklonken door de boksen en daarmee verscheen de headliner van de avond zelf ook op het podium. Sam positioneerde zich achter hun achtergrondzangers, bovenop een reusachtig, goudkleurig beeldhouwwerk van een liggende persoon. De eerste strofe was nog niet koud of het publiek zong het refrein al luidkeels mee. Tijdens het daaropvolgende “I’m Not The Only One” namen de fans de tekst ook al snel voor hun rekening. Van expliciete beelden helemaal geen sprake. Sam Smith droeg een keurig zwarte, lange jas met gouden franjes en een politiepet op het hoofd. En ook de rest van de muzikanten had zich stijlvol uitgedost. Op “Too Good at Goodbyes” toonde de artiest een eerste keer wat die vocaal allemaal in hun mars had. Logischerwijs kreeg Smith de handen moeiteloos op mekaar.

© CPU – Ymke Dirikx

De jas werd uit gezwierd en “Diamonds” gaf een eerste voorsmaakje van wat komen zou. Sam Smith toonde alvast welke heupbewegingen die in huis had terwijl het statief duchtig van links naar rechts ging. Voor de artiest het zeemzoete “Good Thing” bovenhaalde, dook die eerst even de coulissen in voor een eerste outfitwissel. In een zwarte jurk met pofmouwen kwam die terug. Alleen en met een lichtspot op de artiest zong die. Jammer genoeg kwam de ingetogen ballad niet echt over op de grote weide. Het daaropvolgende “Lay Me Down”, in duet met beste vriendin LaDonna, wist wel de juiste snaar te raken.

Even werd het donker op het podium. De totale ommekeer leek ingezet met “Gimme”. Twerkende dansers in ontblote bovenlijven lieten weinig aan de verbeelding over. Lichamen kropen als slangen over de grond en in een vingerknip ontpopte de Main Stage zich tot grootste gaybar van België. Vanaf dat moment ging het van wulps naar sexy en van sexy naar heet. Ja, toen werd het wel duidelijk waarom sommige Hongaren gechoqueerd waren geraakt op Sziget.

© CPU – Ymke Dirikx

Voor “I’m Not Here To Make Friends” kreeg Sam weer een nieuwe outfit aangemeten – het aantal kledingwissels was ondertussen niet meer op een hand te tellen. In een regenboogkleurige outfit die gemaakt leek uit crêpepapier – moest die aan de Masked Singer deelnemen, het zou vermoedelijk zijn onder een naam als ‘Suikerspin’ – werd het met disco geïnjecteerde “I’m Not Here To Make Friends” ingezet. Een danser, ingehuld met pluimenpraal, trok er de aandacht naar zich toe. Eventjes lag de Moulin Rouge niet in Parijs, maar in Kiewit. Nog een moment waarin een danser de aandacht trok was tijdens “Latch”; in een jurk en hakken wrong die zijn lichaam in de gekste bochten, flikflak incluis. Sexy was al wat de klok sloeg in het tweede deel van de set. Wie dacht dat de bisnummers daar niet meer boven konden, die had ongelijk. Tijdens het gospelachtige “Gloria” onderging Sam een laatste outfitwissel: t-shirt uit, korset en panties aan. En zo kon “Unholy” nog even op de overtreffende trap van de sassyness gaan staan. Sams lichaam en dat van de dansers verstrengelden zich en sensueel vormde de rode draad. Epische afsluiter.

Sam Smith toonde zich op Pukkelpop een ambassadeur avant la lettre van de queergemeenschap. Stijlvol transformeerde die in sassy en pakte die de hele weide in met hun stem, spektakel en sexiness. Een uiterst fijne show, waarbij het visuele en het muzikale elkaar op elk moment naar een hoger niveau tilden.

Alle recensies van Pukkelpop 2024 lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Stay With Me
I’m Not The Only One
Like I Can
Too Good At Goodbyes
Diamons
How Do You Sleep?
Dancing With A Stranger
Good Thing
Lay Me Down
Gimme
Lose You
Promises
I’m Not Here To Make Friends
Desire
Latch

Gloria
Unholy

73 posts

About author
Vrienden noemen me 'Boh'
Articles
Related posts
FeaturesUitgelicht

‘Het is wel 'ROCK' Werchter, hè!’ Nee: tijden veranderen, en festivals ook

Maandag 13 november 2023. Dua Lipa wordt aangekondigd als headliner voor Rock Werchter. Misschien wel de relevantste popartiest die je anno 2024…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2024: Niet te stoppen

In Kiewit kan de rust na vier dagen Pukkelpop-extase weer neerdalen. Een compleet uitverkochte editie toont nog maar eens dat het festival…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 4): Van Kidibul tot whiskey

De slotdag van Pukkelpop werd in de aanloop ernaartoe redelijk onthoofd door annuleringen van onder meer Queens of the Stone Age, The…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.