InstagramLiveRecensies

Royal Blood @ Pukkelpop 2024: Degelijke set, tam publiek

© CPU – Stijn Verbruggen

Wat voor de rasechte gitaarliefhebber op het eerste zicht een hoogdag zou worden, raakte de afgelopen weken toch steeds meer onthoofd. De levende legendes van The Smile moesten enkele weken geleden al afhaken voor hun retour naar België, niet lang nadien gaf ook Josh Homme verstek en was Pukkelpop pardoes twee cruciale artiesten van zijn slotdag kwijt. Royal Blood to the rescue, dan maar. Oké, het was op voorhand al redelijk duidelijk dat niet iedereen even wild liep van de plaatsvervangers, maar het festival zorgde op zijn minst voor een een grote naam binnen de gitaarwereld. Wie niet van zin was om vroeg huiswaarts te keren, kon dus wel rekenen op een dik uur riffs.

Het duo kwam een minuutje of acht te laat het podium op, mogelijks in de hoop dat de weide nog iets voller zou lopen. Veel enthousiasme was er namelijk niet merkbaar voor een van de hedendaagse sterkhouders van de riff. Waar het bij The Offspring, ongeveer twee uur voor Royal Blood, nog drummen was om een plaatsje achteraan de wei, liep je voor de headliner zonder pardon naar het voorste vak. Een duidelijker teken van wat zou komen kon je niet hebben en Royal Blood stond een zware taak te wachten om dit publiek volledig mee in zijn verhaal te krijgen.

© CPU – Stijn Verbruggen

Openen deden ze alleszins al sterk. Klassiekers “Out Of The Black” (sinds kort niet meer de traditionele finale) en “Come On Over” werden als eerste wapenfeiten op de weide afgevuurd. Zoals gewoonlijk klonk dat voortreffelijk. Of je nu fan bent of niet, het valt heel moeilijk te ontkennen dat de twee Britse copains als een Zwitsers horloge op mekaar zijn afgesteld en even strak spelen als de ballenknijper van Marc Rebillet. Aan goesting en dankbaarheid ontbrak het bij het duo ook allesbehalve, wat frontman Mike Kerr regelmatig duidelijk maakte aan de menigte. Had hij eens beter rondgekeken, dan had dat misschien anders geweest.

Ondanks de moeite leek pakweg de helft van het volk bijzonder ongeïnteresseerd in het rond te babbelen en hun laatste bonnetjes te willen opgebruiken. Niet dat dat voor het eerst gebeurde deze vierdaagse, maar tijdens de headliner van zondag viel het nog net dat tikkeltje meer op. Nummers als “Trouble’s Coming” en “Mountains at Midnight” rammelen live steeds zeer goed, maar kregen amper reactie uit het publiek. De drie verschillende aanmoedigingen van drummer Ben Thatcher om een wall of death te beginnen, werden dan ook grotendeels genegeerd. Gelukkig lieten de twee het niet aan hun hart komen en speelden ze lustig verder.

© CPU – Stijn Verbruggen

Hoewel voortdurend strak, was de set van de Britten zelf ook niet volledig perfect. Tussen nummers lieten de twee – drie als je de toetsenist meerekent – net te veel pauzes om momentum te behouden. Het beste voorbeeld daarvan was tijdens “Loose Change”. Zoals steeds begon het nummer vettig en bouwde het voortreffelijk de spanning op, maar de twee dode minuten tussen de opbouw en de climax zorgden ervoor dat die spanningsboog intussen al met de horizon verdwenen was. In een headlinerset waar je één van de beste gitaarbands ter wereld moet vervangen, is het dan ook niet bepaald slim om de aandacht van je publiek, dat dus sowieso al zeldzaam was, door je vingers te laten glippen.

En dan, de hamvraag: was Royal Blood een waardige vervanger voor Queens of the Stone Age? Als we heel eerlijk zijn, neigen we richting nee. De set van het duo uit Brighton was meer dan oké en stevig genoeg om een weide wild te krijgen. Aan het niveau van Josh Homme en zijn woestijnband kon het echter nooit tippen, waardoor het publiek niet in de muziek opging. Enerzijds beschikt Royal Blood niet over de megahits zoals QOTSA er in haar repertoire heeft (denk maar aan een “No One Knows” of “Make It Wit Chu”), anderzijds had het vermoeide publiek van Pukkelpop er ook minder zin in. De conclusie is dus duidelijk: Royal Blood kwam met een meer dan verdienstelijke poging, maar kon niet rekenen op de nodige respons om er een echt memorabele avond van te maken.

Alle recensies van Pukkelpop 2024 lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Out Of The Black
Come On Over
Boilermaker
Mountains at Midnight
Lights Out
Shiner in the Dark
Trouble’s Coming
Typhoons
Pull Me Through
One Trick Pony
Little Monster
How Did We Get So Dark
Ten Tonne Skeleton
Limbo
Loose Change
Figure It Out

178 posts

About author
(Post)punkboy van de nieuwe generatie.
Articles
Related posts
FeaturesUitgelicht

‘Het is wel 'ROCK' Werchter, hè!’ Nee: tijden veranderen, en festivals ook

Maandag 13 november 2023. Dua Lipa wordt aangekondigd als headliner voor Rock Werchter. Misschien wel de relevantste popartiest die je anno 2024…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2024: Niet te stoppen

In Kiewit kan de rust na vier dagen Pukkelpop-extase weer neerdalen. Een compleet uitverkochte editie toont nog maar eens dat het festival…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 4): Van Kidibul tot whiskey

De slotdag van Pukkelpop werd in de aanloop ernaartoe redelijk onthoofd door annuleringen van onder meer Queens of the Stone Age, The…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.