Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tindersticks – “Always a Stranger”

© CPU – Jan Van Hecke

Tindersticks brengt op 13 september zijn nieuwe album Soft Tissue uit. Om de verse lp in te leiden werden reeds drie singles uitgebracht, “New World (Edit)“, “Falling, The Light” en “Nancy“. Reusachtige hits hebben de Britten nog nooit gescoord, maar ze hebben over de hele wereld wel een schare hondstrouwe fans. Tindersticks is bombastische barok waarover de mantel der zachtheid van de stem van Stuart Staples wordt gedrapeerd. De groep heeft hierdoor een heel uniek geluid dat we niet, en waarschijnlijk zelfs nooit, zullen terugvinden bij andere bands.

Bij Tindersticks voel je de composities. De songs zijn zoals een weldadig bad nadat je een hele dag in de bijtende kou hebt doorgebracht. En dat is niet anders op de nieuwe single: stroperige drums, fluwelen bas, de satijnen stem van Staples en alles netjes omhuld met achtergrondgeluiden van veel minder gangbare instrumenten zoals cello en trombone. Tindersticks is dan ook een band van multi-instrumentalisten die er nooit voor terugdeinzen om te experimenteren met niet-doorsnee muziekmateriaal. Bij deze single krijgen we het merkwaardige gevoel dat we rondlopen met een zwarte pitteleer, een hoge hoed en een goudkleurige baton in de hand. We zitten niet meer in 2024, maar vertoeven in de laatste decennia van de 19e eeuw, in het Londense Whitechapel waar Jack The Ripper voor dood en verderf zorgde. De kasseien zijn spekglad en het tikken van onze baton vult de enge straten waar dames van zogeheten lager allooi hun lichamelijke talenten trachten te verkopen. Dat is wat de nummers van Tindersticks doen bij de luisteraar; verhalen creëren over vervlogen tijden en geruïneerde plaatsen.

Op 13 september wordt de nieuwe lp Soft Tissue uitgegeven. Op 15 oktober treedt Tindersticks op in het Muziekgebouw in Eindhoven. Op 16 oktober staat de band in Tivoli in Utrecht. Op 17 oktober is het podium voor Stuart Staples en de rest van de band in het Koninklijk Circus in Brussel. Tindersticks zal ook nog op 10 maart 2025 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen optreden. Op 11 maart 2025 is er nog een concert in Le Carré in Amsterdam. Deze laatste twee optredens werden al betiteld als ‘with strings and guests’.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tindersticks - "Nancy"

Aanmaakhout is iets wat we nog steeds gebruiken om de barbecue deftig te laten ontbranden. In het Engels is dit het prachtige…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Tindersticks - "New World" & "Falling, the Light"

Sinds 1993 brengen de Britten van Tindersticks studioalbums, soundtracks en conceptplaten uit. Het gebeurt zelden dat er een jaar voorbijtrekt zonder een…
InstagramLiveRecensies

Tindersticks @ Bozar: Een grote doos vol pralines

Toen we te horen kregen dat de Engelse band Tindersticks zou afzakken naar de Brusselse Bozar, maakte ons berenhart een kleine vreugdesprong….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.