FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Negen tips voor een geslaagd Mysteryland 2024!

© Bobbie Photography

Wij hebben Tomorrowland, onze noorderburen Mysteryland. Hoewel het festival iets minder wereldwijde bekendheid geniet, is het Nederlandse broertje verre van een slap afkooksel van ons Boomse internationale festijn. Al sinds 1993 verzamelen dancefans voor de gevarieerde line-up, de imposante stages en de totaalbeleving in het land der mysterie. Nu, 31 jaar en weliswaar verschillende locaties en vormen later, draagt het festival de titel van langstlopende elektronische festival ter wereld. Een toonaangevende speler binnen de dancewereld dus, die zeker en vast een plekje verdient op ieders festivalbucketlist. Voor wie niet zo thuis is in het elektronische genre of zo mogelijks nog een gaatje heeft in zijn planning komend weekend: onze Mysteryland top negen!

B-Front | Sound Rush presents Destination • Vrijdag 23:45 – 00:45

Beginnen doen we meteen met een stevige binnenkomer, die enkel en alleen is weggelegd voor de campinggasten tijdens de pre-party op vrijdag. Als er één artiest is in de hard dance die al jarenlang consequent en sterk produceert, is het B-Front wel. ‘Koning Bob’, zoals hij in de scene ook wel bekendstaat, zal een knallend einde breien aan de openingsdag van Mysteryland. Rauwe kicks en schreeuwende screeches staan centraal in de sets van de Noord-Brabander, maar bijna altijd met een pakkende, overweldigende melodie erover. Klaar om af te reizen naar “The Unknown Galaxy” of “Destination Unknown“?

Bakermat | Main Stage • Zaterdag 14:00 – 15:30

Zonnig wordt het zaterdag sowieso, of de weersomstandigheden nu meezitten of niet. Tenminste, als je om twee uur in de namiddag aan de Main Stage parkeert, want daar zullen Bakermats beats je warm maken voor de eerste volwaardige festivaldag. We kennen de producer van zijn zomerdeuntjes enkele jaren terug, zoals “One Day (Vandaag)“, “Baianá” en “Baby“. Echte hits vinden we de laatste jaren niet meer terug in zijn discografie, maar zo vroeg op de dag gaat lekker opwarmen en nieuwe, leuke muziek ontdekken misschien wel voor op losgaan op grote hits, en dat is wat Bakermat gegarandeerd zal bewerkstelligen.

Phuture Noize | Hardstyle Elite • Zaterdag 15:30 – 16:30

Opnieuw in het hardere genre en zelfs een goede vriend van B-Front, getuige het gezamenlijke album The Enlightenment eerder dit jaar: Phuture Noize. Het project startte als duo, maar sedert een aantal jaar draagt Marco Spronk het alleen op zijn schouders. Kom je voor de ontspannen, zachtere muziek, dan ben je aan het foute adres, maar toch bevelen we deze set aan iedereen aan. Waarom? De melodieën zijn geniaal, de sound gepeperd met echte instrumenten en de emotie die erin zit erg pakkend. Ja, het kan, ook bij hardstyle. Geloof je ons niet? Zak dan zaterdagnamiddag af naar de hardstyletent en laat Phuture Noize het tegendeel bewijzen.

Joris Voorn | Adam Beyer presents Drumcode • Zaterdag 19:00 – 20:45

Een afgestudeerde interieurarchitect die dj wordt: Joris Voorn koos voor een heel andere weg dan dewelke een logisch vervolg zou zijn op zijn studies. Elektronische undergroundmuziek bleek meer zijn ding dan het inrichten van kamers en zo voorziet hij al sinds het begin van het millennium clubs en festivals van house-, melodische techo- en technobeats. Kennen kan je de Nederlander van zijn “Transmission”-remix, die op Mysteryland zeker ook voorbij zal komen.

Massano | Mirage of Melody • Zondag 15:30 – 17:30

Vaak krijg je een liveset van Massano niet te zien in de Benelux, dus deze is er absoluut eentje om mee te pikken. De dj-producer uit Liverpool steekt naast bas en body ook heel wat gevoel en beleving zijn tracks, wat zich uit in melodische techno à la Afterlife. Hij speelde al dikke sets in de Wembley Arena en op Sziget, en we voelen aan onze kleine teen dat ook Mysteryland toegevoegd zal worden aan het rijtje sets die nog wel even zullen blijven hangen. Of er grave visuals aan te pas zullen komen, weten we niet, maar “The Feeling” zal Massano ongetwijfeld weten te creëren.

Ben Nicky presents Emotional Havoc | Trance Energy • Zondag 18:30 – 20:30

Ben Nicky schommelt doorgaans wat tussen techno en hardstyle, maar zondag brengt hij vooral de zweverige vibes richting het Floriadeterrein. Om die reden willen we je ook richting de Trance Energy-stage sturen; normaliter zijn Nicky’s sets wat plat en commercieel, maar met zijn Emotional Havoc-show duikt de Brit meer de diepte in. Als vaste gast bij Armin van Buurens A State of Trance-feesten weet je wat je te wachten staat: psytrance, trance en hier en daar een streep techno. Armen gespreid de lucht in en genieten maar!

Vertile’s Dimension X | Hardstyle Elite • Zondag 19:45 – 20:15

‘Hoe excelleer je binnen het massa-aanbod aan producers?’, moet Vertile zich een paar jaar terug hebben afgevraagd. De jonge Mees van den Berg ontpopte zich in 2021 van veelbelovend talent naar regelmatige headliner in de rawstyle, en dat onder meer door het gebruik van zijn eigen, unieke stemgeluid. Intens is een understatement, maar verwacht van de Nederlander ook mooie melodieën en live zang tijdens het “Golden Hour” aan de Hardstyle Elite-stage.

De Sluwe Vos (live) | Sofa Sessions • Zondag 21:30 – 22:30

Tot slot weet ook De Sluwe Vos zich nog in dit rijtje met tips te werken. De leuke, maar vooral ook klinkende naam in de Nederlandse clubscene is in ons Belgenlandje nog onbemind, maar hij heeft het wel degelijk in zich om een dansvloer in vuur en vlam te zetten. De beats komen uit vier richtingen gewaaid: house, harde techno, breakbeats en rave. Deze zomer nog kwam Now I Understand uit, zijn nieuwste album, dat hij ineen flanste met slechts twee synthesizers en een computer. Benieuwd hoe dat klinkt? Sofa Sessions is op zondag van half tien tot half elf jouw place to be.

Endshows | Mainstage & Drumcode/NMNH • Zaterdag & zondag

En dan nu écht tot slot, letterlijk, de eindshows. Aan het slot van de twee echte festivaldagen laten de dj’s de decks voor wat ze zijn en krijg je telkens tien minuten spektakel aan de Mainstage en aan de technostage voorgeschoteld. Wat ons betreft een bedenkelijke keuze die laatste, na jarenlang een hardstyle-endshow gewoon te zijn – een genre dat zich veel meer tot euforie en de emotie aan het einde van de dag leent dan het doorgaans wat minimalistischere techno. Uit nieuwsgierigheid daarvoor en met de indrukwekkende endshows van vorige jaren in het achterhoofd, adviseren wij deze slotceremonies vol vuurwerk als zoete toetje van je dag of weekend. En het beste van al: je kan nog kiezen dewelke!

EXTRA | Camping

Word je al helemaal warm en ben je ook wel benieuwd naar de mysteries van Mysteryland? Dan kan een verblijf op de camping van het festival weleens van pas komen. Opties genoeg, want naast keuzestress wat betreft de timetable, geeft de organisatie je ook campingkeuzestress. Zo kan je oldschool je tentje meenemen en opzetten op de camping, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een vooraf opgezette tent, die je enkel nog moet inkleden. Liefhebbers van wat meer gemak kunnen terecht op de Comfort Camping, waar een wellness, een zwembad, een make-uproom, een kampvuur en lekkere ontbijtjes op je liggen te wachten. Ben je met een grote groep, dan zijn de Friends Fields misschien wel iets voor jou, en als je helemaal niet van tenten houdt, rij je toch gewoon met je mobilhome Camper Paradise op? Start de dag fris en fruitig tijdens de poolparties of een bezoekje aan de healing sessions en je bent helemaal voorbereid op je Mysteryland-avontuur.

Mysteryland vindt plaats van 30 augustus tot en met 1 september in Haarlemmermeer. Erbij zijn kan nog, want de tickets zijn nog niet allemaal de deur uit. De overgebleven kaartjes vind je op de website van het festival. Zelf reizen wij op vrijdag en zaterdag Mysteryland tegemoet, voor sprankelende namen als Amber Broos, B-Front,  MEDUZA, Yellow Claw en Phuture Noize. Verslag volgt!

Facebook / Instagram / Website

Related posts
AlbumsRecensies

Floating Points - Cascade (★★★★): We kunnen weer dansen op Floating Points

Sam Shepherd of Floating Points, de dj uit Manchester met een PhD in neurowetenschappen, kan je gerust een creatieve duizendpoot noemen. Zijn…
LiveRecensies

Mysteryland 2024 (Festivaldag 2): Twee handen, twee gezichten

Een overvliegend vliegtuig van het nabijgelegen Schiphol, maar vooral het net wat aangenamere pianogetokkel aan The Farmhouse fungeerden als wekker voor dag…
LiveRecensies

Mysteryland 2024 (Festivaldag 1): Zintuigen te kort

Doet de slogan ‘Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!’ een belletje rinkelen? Het zou perfect kunnen. Inmiddels…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.