Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Thurston Moore – “The Diver”

© CPU – Ymke Dirikx

De eerste keer dat Thurston Moore en zijn oude band Sonic Youth een lp uitbrachten is 43 jaar geleden! De platen van Sonic Youth hebben het rocklandschap op zijn kop gezet en de standaard torenhoog gelegd voor jongere bands. Eigenlijk is er nooit een tweede band geweest die ook maar een beetje in de buurt kwam van de muziek die Sonic Youth componeerde. De symbiose van Moore, Kim Gordon, Lee Ranaldo en Steve Shelley is voor de noiserock een indrukwekkend unicum geweest. Maar aan alle ontregelende, eclectische muziekjes komt jammer genoeg een einde. Hoewel? De vier leden zijn ieder hun eigen weg gegaan met een massa soloplaten, samenwerkingen en producties de voorbije jaren. Moore brengt binnenkort Flow Critical Lucidity uit en nu krijgen we de nieuwe single ‘The Diver” geschonken.

Van Thurston Moore zeggen dat hij vreemde muziek maakt, is een understatement, maar met de nieuwe single gaat de man wel héél ver. We hebben het nummer nu al enkele keren na elkaar opgezet en zijn er helemaal ondersteboven van. Uiteraard speelt Moore de gitaarpartij, maar met een ontzettend zachte, bedaarde en bedachtzame aanslag op de snaren. De drums zijn niet meer dan een eenvoudig ritme op de hi-hat, maar het klinkt onwaarschijnlijk dreigend en hypnotiserend. De melodie klinkt heel Japans, alsof een geisha een lied speelt voor de man die haar die avond heeft uitgenodigd. Songs die acht minuten duren klinken heel dikwijls nogal eentonig, maar het monotone geluid verveelt geen seconde. Het is eerlijk gezegd wel even wennen, maar zet de song op op je koptelefoon met gedempt licht in de kamer en je komt volledig tot rust. “The Diver” heeft een griezelig aura rond zich waar je als luisteraar maar niet genoeg van krijgt. Het is ook heel impressionant dat er alleen de laatste dertig seconden in het lied ultrazachte cymbalen worden gebruikt. Kijk, wij vonden Thurston Moore al een fenomeen, een geniale muzikant, maar nu heeft hij ons nog meer te pakken gehad bij het nekvel. Echt een subliem nummer!

We kijken reikhalzend uit naar 20 september en het moment dat Flow Critical Lucidity eindelijk door onze boxen zal loeien. Op 1 oktober speelt de band in Bozar.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kim Gordon & model home - "razzamattaz"

Kim Gordon is de peetmoeder van de noiserock. Met Sonic Youth verlegde ze de grenzen van de rockmuziek en legde ze de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Thurston Moore - "New In Town"

Thurston Moore was onze muzikale peetvader toen we steeds de noise van Sonic Youth opzetten terwijl we zonder angsten onze botten probeerden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kim Gordon - "ECRP"

Een paar dagen geleden schreven we een review over “Sans Limites“, de nieuwe single van Thurston Moore. Eigenlijk kunnen we die intro…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.