Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soul Asylum – “Freak Accident”

© Darin Kamnetz

De Amerikaanse rockmuziek in de jaren negentig was merkwaardig divers. Er was de lichting uit het grauwe Seattle met Alice In Chains en Stone Temple Pilots, Pearl Jam en Soundgarden, Nirvana en Mudhoney en dan ‘vergeten’ we echt nog heleboel bands. Het was ook de tijd van de rockbands die echt niet hip waren zoals Blind Melon en Spin Doctors. Soul Asylum legde zijn schip aan ergens tussen die twee havens, was niet echt ruw en hard, maar ook niet helemaal afgelikt en braafjes. Vorige single “High Road” was gewoon oké en nu komt “Freak Accident” hierbij, dat het nieuwe album Slowly But Shirley als tweede single mag inleiden.

Soul Asylum start de single met een rustige gitaarpartij, waarop frontman David Pirner begint te zingen met zijn kenmerkende, hese stem. Het drumritme is heel simpel en dient echt puur als ondersteuning en skelet voor de rest van de instrumenten. Dit is zeker niet denigrerend bedoeld. De man achter de vellen is dan ook niemand minder dan Michael Bland die veel jaren de ritmesectie van Prince heeft verzorgd. De strofen en refreinen volgen elkaar netjes op tot de gitaarsolo van Ryan Smith het lied in twee verdeelt. Wanneer het bruggetje inzet, wordt de volumeknop een beetje naar beneden gedraaid tot de band weer klaar staat om een laatste keer het refrein te spelen. Op het einde van de song krijgen we nog een solo van Smith die het nummer uitleidt. Soul Asylum heeft bakken ervaring en al heel veel kilometers op de teller staan, waardoor de mannen weten hoe ze een rocksingle in elkaar moeten steken. Maar eerlijk, het is echt geen schijf geworden die we zelf nog eens zullen opleggen. Het is een song uit het boekje geworden, maar veel ‘soul’ zit er voor ons in deze Soul Asylum niet in.

Het viertal gaat rondreizen als voorprogramma voor de coole mannen van Stone Temple Pilots. Op 27 september brengt de band zijn dertiende album Slowly But Shirley uit.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soul Asylum - "High Road"

Soul Asylum was eigenlijk zo’n band in de jaren negentig die niet echt cool was. Bands zoals Mudhoney, Melvins en Nirvana uiteraard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.