AlbumsFeatured albumsRecensies

Tycho – Infinite Health (★★★★): Dansend wegdromen

Tycho, het muzikale alter ego van de Amerikaan Scott Hansen, staat bij ons al langer op een goed blaadje. De man is al ruim achttien jaar actief, maar toch stromen Hansens creaties niet vlot door naar de mainstream hitlijsten. Zijn muziek balanceert nochtans perfect tussen dromerige ambient, dansbare elektro en aanstekelijke postrock. Debuut Past Is Prologue uit 2006 werd opgevolgd door knappe, sfeervolle platen als Dive, Awake en Epoch; een voor een dansbare instrumentale albums met een liefdevolle kern. Daarnaast viel Weather uit 2019 bleekjes uit, niet in het minst omdat er ook vocalen van gastzangeres Saint Sinner aan te pas kwamen. Het instrumentale zusje Simulcast werd in 2020 beter gesmaakt, net als de eenmalige samenwerking met Benjamin Gibbard die een jaar later volgde. Voor z’n nieuwste plaat Infinite Health kiest Tycho weer volop voor de bliepjes en beats zonder vocale versterking, en dat vinden wij een goede zaak.

Samen met producer Chris Taylor van Grizzly Bear focuste Hansen op ‘snaren, trommels en ritmische elementen’ om van daaruit de nummers te maken. Dit is het tegenovergestelde van het werkproces dat de muzikant op vorige albums doorliep, maar gelukkig zijn de muzikanten waarmee hij op schok is intussen al ruim tien jaar ingelopen en weten ze perfect hoe ze de vondsten van de meester kunnen aanvullen. Zo is Zac Brown weer paraat op gitaar en zit Rory O’Connor als vanouds achter de drumkit. Hansen beschouwt Infinite Health als een nieuw tijdperk voor Tycho, eentje waarin het project zo anders mogelijk moet klinken terwijl er toch trouw wordt gebleven aan de roots. Dit werd gedeeltelijk bereikt door de nadruk te leggen op de uptempo, dansbare elementen van Tycho’s geluid en door gebruik te maken van een palet van in stukjes gehakte drums en warme, melodieuze gitaren.

Tycho was op vorige platen ietwat té dromerig aan het worden en durfde al eens te vervellen in aangename achtergrondmuziek, maar met Infinite Health heeft de Amerikaan zijn groove dus weer helemaal te pakken. De vooruitgestuurde single “Phantom” maakte ons alvast helemaal warm. Het lied vermengt hooks en gitaarlicks die zowel dansbaar als relaxerend zijn en groeit langzaam uit tot een topsong. De upbeat track wordt begeleid door neon-noir synths en coole toetsen van eighties italodisco, waardoor het onmogelijk is om stil te blijven zitten op het zomerse lied. Hansen beschouwt het zelf als zijn favoriet van de plaat en ‘wilde dat het aanvoelde als een versmelting van lichten in een nachtclub met een onbekende entiteit, een fantoom’. Dit is volgens hem het altijd aanwezige spook van de sterfelijkheid waarmee we dienen in het reine te komen en waarmee we maar beter een feestje kunnen bouwen zolang het kan.

En voor dat feestje zorgt Hansen wel op Infinite Health. Opener “Consciousness Felt” trapt af met een catchy gitaarriff en een zuiver rockritme dat je meteen met de vingers doet knippen. De heerlijke single “Devices” zet met pulserende beats en catchy synths eveneens aan tot bewegen; laag voor laag bouwt Hansen met verschillende riedeltjes aan een globale melodie die je in een hypnotiserende flow meezuigt. Het zonnige titelnummer mikt met dromerige zanglijntjes en spacy toetsen eveneens op de dansbenen, maar “Totem” verrast wat ons betreft het meest. Hierin kneedt Hansen een strakke drumlijn met hoekige gitaar- en basriffs samen tot een moderne postpunk-kraker. Je voelt dat deze song er live zal staan, zeker als je weet dat de synths en elektronica van Hansen op het podium vergezeld worden door drums, gitaar en basgitaar.

Toch zijn er op de lp nog enkele rustmomenten waarop het heerlijk wegdromen blijft. Zo meandert “Restraint” lekker voort op een roestige, retro-gitaarlijn en zachte percussie. Subtiele, zweverige toetsen zorgen voor een kalmerend effect en laten je instant wegdromen. Ook op de knappe single “Green” is het aangenaam en nostalgisch mijmeren op de melancholische tokkels en zachte drumroffels. Enige domper op de pret? “DX Odyssey” kabbelt wat ons betreft maar wat voorbij op de grens van interessant en saai, maar dat is gelukkig maar een klein vuiltje op de verder vlekkeloze plaat.

Met Infinite Health zet Scott Hansen Tycho weer helemaal op de dansvloer. Het boeiend album biedt zowel dansbare als introspectieve momenten en laat zien dat Hansen blijft evolueren terwijl hij trouw blijft aan zijn roots. Fans zullen de rijke texturen en zorgvuldig opgebouwde melodieën zeker smaken, wij kunnen alvast niet wachten om het nieuwe materiaal op een podium tot leven te zien komen. Voorlopig is het nog even wachten op Europese concertdata, in afwachting ligt bij ons Infinite Health alvast steevast op de platenspeler.

Facebook / Instagram / X

Ontdek “Devices”, ons favoriete nummer van Infinite Health, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

177 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Floating Points - Cascade (★★★★): We kunnen weer dansen op Floating Points

Sam Shepherd of Floating Points, de dj uit Manchester met een PhD in neurowetenschappen, kan je gerust een creatieve duizendpoot noemen. Zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tycho – “Phantom”

Het is een wonder dat sommige artiesten zo ondergewaardeerd blijven voor de prachtige muziek die ze deze wereld al schonken. De Amerikaan…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Canty - "Mercy Street"

Zanger en multi-instrumentalist Canty uit London staat aan het begin van hun piepjonge carrière. Amper twee maanden geleden kwam hun eerste single…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.