FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Augustus 2024

© Sam De Boeck

Augustus is weer in een sneltreinvaart aan ons voorbij gegaan. Niet gek ook want de maand zat bomvol muzikale hoogtepunten. De festivals draaiden in de volle zon op volle toeren, nieuwe singles waren als muzikale ijsjes op een hete dag en de ene na de andere ‘album van het jaar’-mededinger verscheen op de streamingsdiensten. Kortom, er was dus genoeg te beleven in de muziekwereld. Om er voor te zorgen dat je niets gemist hebt, struinden we al onze artikels af en hebben we alles op een rijtje gezet in het ‘Dansende Beren Maandoverzicht’. Zo ben jij in één oogopslag weer volledig bij met alles wat op de site gepasseerd is en kan je met een gerust hart september ingaan.

Nieuwe muziek

Je hebt gitaarbands en je hebt gitaarbands, en Fontaines D.C. hoort duidelijk bij die laatste groep. De Ierse postpunkformatie heeft zich vanaf hun oprichting in 2016 opgewerkt naar een van de meest gehypete groepen van het moment en weet deze status nog altijd waar te maken. Ook op Romance lukte hen dat, waardoor we niks anders konden dan ze de volle score te geven. Nog nooit hebben de Dubliners zo’n veelzijdige plaat uitgebracht als deze, die bol staat met naar de keel vliegende nummers en melancholische werken. Het resultaat is een adembenemende krachttoer van bijna veertig minuten die het beste in de groep naar boven haalt en hen laat evolueren van jarenlange hype naar een van de grootste bands binnen het genre. Fontaines D.C. staat erom bekend om een album altijd op te volgen met nog een betere plaat, al moeten ze van verdomd hoge huizen komen om Romance weten te overtreffen.

We haalden het in de intro al aan, maar er zijn in augustus nog wel meer platen uitgekomen die mogen meestrijden om de titel ‘album van het jaar’. Zo bracht JPEGMAFFIA helemaal aan het begin van de maand met het sterke I LAY DOWN MY LIFE FOR YOU al een voorteken dat het een muzikale topmaand ging worden en was het de delicate pianofinesse van Ryuichi Sakamoto die ons niet veel later in totale vervoering bracht. Ook was er nog de mokerslag bij heldere hemel van het Kempische Itches, kregen we na wat moeite een sterke, naamloze plaat van Jack White, zagen we eindelijk het einderesultaat van een aantal sterke Wunderhorse-singles en waren het Nick Cave en zijn Bad Seeds die tijdens Wild God nog eens lieten horen waarom de beste man de Bob Dylan van de eenentwintigste eeuw wordt genoemd.

Allemaal konden ze de hoge verwachtingen waarmaken, iets dat helaas niet was weggelegd voor King Gizzard & The Lizard Wizard. De Australische groep had ervoor gekozen om op haar zesentwintigste (!) plaat Flight b741 te gaan voor een thema vol bluesrock, maar het idee pakte niet helemaal goed uit en de uitwerking sloeg licht tegen. Ook van David Kushner zijn nieuwste album The Dichotomy hadden we wel meer verwacht, wat eveneens telde voor POWER van illuminati hotties. Het indierockgezelschap laat op de plaat met nummers als “Didn’t” en “The L” zeker zien dat het potentieel heeft om uit te groeien tot iets moois, maar laat op haar nieuwste schijf de kans liggen om daarin volledig te overtuigen.

Gelukkig ging het in singleland niet zo erg te keer en kunnen we terugkijken op een goede periode vol fijne, nieuwe liedjes. Opeth liet op “§1” horen dat het qua genialiteit nog steeds op eenzame hoogte staat, terwijl het Olympisch goud naar Gojira & Marina Viotti ging met hun “Mea Culpa (Ah! Ça ira!)“. Verder sloegen boezemvriendinnen Froukje en S10 weer eens succesvol de handen in elkaar met “Ik Haat Hem Voor Jou“, bracht Sylvie Kreusch ons in fijne Oosterse sferen en werkt de nieuwe combinatie tussen FAISAL en Glints nog altijd even goed als oorwurm als de voorgaande singles.

© CPU – Mathias Verschueren

Ook gaf Gurriers met “No More Photos” een puik voorproefje op het debuutalbum Come and See, schoot Benson Boone weer raak met “Pretty Slowly“, liet DEADLETTER zich tijdens “More Heat!” van zijn beste kant zien en was de samenwerking tussen de giganten Lady Gaga en Bruno Mars een waar genot om naar te luisteren. De twee hadden solo al even geen nieuwe muziek op de markt gebracht, maar nu maakten de twee wereldsterren samen hun langverwachte maar vooral succesvolle comeback. Daarnaast toonde Equal Idiots zich van hun kwetsbaarste kant op “Strawberry” en strooide The Smile met de ene na de andere topper. Perfect maandje dus, laten we afspreken dat we in het vervolg iedere maand zo verwend worden.

De Vergeten Single

Omdat er iedere dag zoveel singles uitkomen, wordt er hier en daar nog wel eens een nieuw nummer over het hoofd gezien. Om daar toch nog aandacht aan te besteden, hebben we in het maandoverzicht een oplossing voor dit probleem bedacht. Met ‘De Vergeten Single’ wordt aandacht gegeven aan een lied dat eigenlijk een artikel verdiende, maar helaas door de mazen van ons muzikale net zwom. Dit keer trekken we weer richting Amerika. Tussen de bergen, bossen en rivieren van Spokane bracht poprockband Paloma begin augustus met “Liar, Liar” een uiterst catchy nummer uit. Het refrein zit al weken in ons hoofd en in combinatie met de fijne gitaarpartijen en energieke vibe weet de groep ons helemaal in te pakken. Plannen voor een debuutalbum zijn helaas nog uiterst geheim, maar dat we meer van dit willen is een ding dat zeker is.

Live

Ook in augustus trokken we naar de velden der festivals en daar vonden we met Pukkelpop misschien wel het leukste festival van het jaar. Het festival kende dit jaar met Sam Smith en Fred again… enkele grote successen op de late avond, terwijl het in het zonnetje ook prima vertoeven was. Zo zagen we op dag één vuurwerk bij Equal Idiots, maakten Fontaines D.C. en NAFT op de vrijdag flink indruk en deden The Atomic Orchestra en de oude rotten van Flogging Molly dat op de een na laatste dag rustig nog eens over. Royal Blood was op de laatste dag dan wel niet de perfecte vervanging voor Queens of the Stone Age, toch wist het festival op dag vier aardig te imponeren met de fijne tonen van Pommelien Thijs en de stuiterkanonnen van Kabin Krew.

Daar bleef het echter niet bij, want de afgelopen maand zat afgeladen vol met andere festivals. Zo waren we tegelijkertijd met Pukkelpop ook aanwezig op Lowlands en trokken we de Ardennen in voor Cabaret Vert, dat ons met optredens van Korn en 21 Savage een aantal toppers van formaat voorschotelde. Ook lieten Alkaline Trio en Descendents de gitaren stevig klinken op Brakrock, weerklonken diezelfde gitaren net iets luider op Alcatraz Open Air en dansten we de voeten van onder onze benen op Mysteryland. Verder trokken we ook dit jaar naar de Lokerse Feesten voor aardig wat dagelijks, muzikaal plezier en waren het artiesten als Goose, Brihang en Novastar die de vijftigste verjaardag van Dranouter extra glans gaven.

© CPU – Sam De Boeck

Een beetje festival was het ook bij AC/DC, dat voor hun Belgische comeback het terrein van Graspop onveilig mocht maken. Wie dacht dat de al wat oudere heren hun kunsten verloren hadden, had het goed mis want de groep toonde zich twee uur lang onverslaanbaar. Ook Justin Timberlake liet zien dat zijn muziek nog verre van over datum is, terwijl hij in een vol Sportpaleis een best-off show bracht vol meezingbare klappers. TV Girl bracht enkele weken later bij de buurman juist het tegenovergestelde en sloeg behoorlijk tegen, waardoor we ons gingen afvragen of een zwart TV-scherm niet interessanter zou zijn. Verder lieten we onze oren wel flink genieten in het OLT Rivierenhof bij optredens van Bazart, Explosions In The Sky en The Teskey Brothers, en wisten Spiritual Cramp en co enkele kilometers verderop de Kavka Oudaan op zijn kop te zetten.

Festivalnieuws

Nu de festivalzomer langzaam zijn einde nadert, kunnen we ook al gaan plannen voor volgend jaar. Waar we jaarlijks proberen zoveel mogelijk nieuwe festivals te ontdekken, blijven de grote jongens toch wel een vaste prik in onze agenda. Zo ook Rock Am Ring, dat met IDLES, A Day To Remember en een exclusieve show van Bring Me The Horizon meteen stevig uitpakt. Ook in ons land gaan de gitaren luid klinken, want tijdens deze editie van Alcatraz Open Air werd bekendgemaakt dat tijdens de volgende editie onder andere Machine Head en Emperor richting Kortrijk afzakken. Ook maakte het Rotterdamse ontdekkingsfestival Left of the Dial zijn poster compleet en voegde Fifty Lab enkele handjes vol talenten in de vorm van onder meer Fervents, The Christian Club en het Britse Canned Pineapple toe aan hun line-up.

© CPU – Johan Poelmans

What’s next?

Volgende maand is het dan echt tijd om ons van buiten naar binnen te verplaatsen, maar niet voordat we de laatste outdoorfestivals nog meepakken. Zo gaan we flink genieten op Voodoo Village, trekken we weer richting de Noorderkempen voor het gezelligste achtertuinfeest in de vorm van Backyard Festival en lurken we rond in Leffinge tijdens Leffingeleuren. Verder staat in de Ancienne Belgique Earl Sweatshirt en Lankum op de planning, trekken we naar het Koninklijk Circus voor Elbow en betreden we de fantasiewereld van Melanie Martinez in een goedgevulde Vorst Nationaal.

Begin september is het dan ook eindelijk tijd dat Fatdog zijn hond Woof loslaat. De band schept al maanden torenhoge verwachtingen voor zijn debuutalbum en met een berg aan succesvolle singles lijkt het een regelrecht succes te worden. Op de dertiende is het vervolgens de beurt aan DEADLETTER om Hysterical Strength aan de wereld te tonen, terwijl op dezelfde dag London Grammar met The Greatest Love afkomt. Verderop in de maand mag In Waves van Jamie xx het levenslicht zien, krijgen we met 143 eindelijk weer eens een nieuw album van Katy Perry en is het aan Tramhaus om ons omver te blazen met hun debuutplaat The First Exit. Dat beloofd weer smullen te worden de komende weken.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Juli 2024

De zomer is er dan toch eindelijk gekomen! Nu de temperaturen oplopen tot in de dertig graden komt de festivalzomer volledig tot…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht: Juni 2024

Juni was weer aangenaam druk. Ondanks dat we momenteel midden in het festivalseizoen zitten en we met een drankje in de hand…
FeaturesUitgelicht

Dansende Beren Maandoverzicht - Mei 2024

Nu de lente langzaam vertrekt en de zomer eindelijk zijn opwachting maakt, lijkt het muzikaal net allemaal iets fleuriger dan in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.