LiveRecensies

Mysteryland 2024 (Festivaldag 1): Zintuigen te kort

© Mysteryland

Doet de slogan ‘Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!’ een belletje rinkelen? Het zou perfect kunnen. Inmiddels moet het festival grote broer Tomorrowland voor laten gaan, maar onze Belgische dancetrots komt wel degelijk voort uit het Nederlandse Mysteryland. Logisch, want het jaarlijkse dancefestijn is het langstlopende dancefestival ter wereld en weet het Floriadeterrein aan de rand van Amsterdam elk jaar opnieuw als geen ander aan te kleden in feeërieke decors en een draaimolen van uiteenlopende genres. Wij trokken de grens over om op vrijdag de start van het weekend te beleven, zij het in verkleinde uitvoering; enkel het eerste deel van het terrein was open voor uitsluitend campinggangers, maar dat maakte het feest er niet minder op.

Wanneer we iets na vijven het terrein op wandelen, komen we al meteen zintuigen te kort. Telefoneren naar de andere kant van het terrein, spacen in een met spiegels bekleed torentje en muziek- en lichtgesynchroniseerde fonteinen… Je kan het zo gek niet bedenken of Mysteryland heeft het, en dat alles beleef je al wandelend door een mooi, gezellig park. Zo beweeg je geen vijf meter vooruit zonder prikkels en dat maakt Mysteryland al op vrijdag origineel: overal valt wel iets te beleven, ook al is het terrein vandaag nog maar voor de helft geopend.

© Mysteryland

In de vroege avond verkennen we de beurt om beurt leuke stages, die mooi zijn ingekleed en elk hun eigen vibe hebben. De Lipton Club huisvest een drijvend, drie verdiepen hoog ponton, terwijl de Elrow een psychedelisch lakenfestijn is waar met de fluostift over is gegaan. Muzikaal is het daarentegen wat eentoniger, want quasi overal is het house wat de klok slaat zo vroeg op de avond. Weliswaar in zijn verschillende subgenres, maar we hebben niet het gevoel dat elke stage daarbij ten volle tot z’n recht komt.

Bass Modulators presents Rewind @ Sound Rush presents Destination

Met “Imagine”, “Bad Habits” en “See The Light” stond Bass Modulators een aantal jaar terug aan de top van de hardstylescene. Ondertussen splitte het duo en ging Rick Buijtenhek alleen verder met het project, maar speciaal voor deze Rewind-set herenigde hij met zijn oud-collega. Heel vol stond de ronde tent niet, maar zij die van hardstyle classics houden, waren op de afspraak en trapten de avond voor echt af. “Symbols” van Frontliner, “So High” van Noisecontrollers en “Just As Easy” van Brennan Heart galmden door de door Sound Rush gehoste tent, en of het publiek dat kon smaken. Er was ook plaats voor eigen nummers, maar opvallend waren de talrijk aanwezige klassiekers van misschien wel de bekendste hardstyle-artiest ooit: Headhunterz. Zo flitsten “Blame It On The Muzic”, “Rock Civilization” en zijn “Lessons In Love”-remix voorbij in de snel aaneen gemixte set van de Nederlanders. Want dat is het wel: waar het accent vroeger op de sfeer en het gevoel lag, ligt dat vandaag vooral op de energie. Het tweetal stemde zijn set daar vlotjes op af en wist de sfeer er alsnog in te brengen. De ene oude plaat werd al beter herkend dan de andere, maar overal was het ‘Stampuhh!!’ en een sfeertje om van te genieten op deze zonnige vrijdagavond. Een euforische set om het weekend af te trappen, getekend het duo Bass Modulators.

© Mysteryland

Amber Broos @ The Groove Arena

Bass Modulators wist ons zo in een bad van nostalgie te dompelen dat we pas tegen het einde van Amber Broos’ set aan het technobos arriveerden. Zoals we gewoon zijn, zette de internationale vertegenwoordiger van de Belgische techno het weekend in met straight to the point techno. Op het podium met een boom geïntegreerd en tussen het publiek bloemen met ledstrips die open en dicht gaan, wist ze heel wat nieuwsgierigen te trekken. Aan het einde van haar set lag het tempo al bijna even hoog als bij de hardstyletent en vooral in de laatste minuten bracht onze landgenoten ook hier wat classics aan de man. De lichtkoppen die het overkoepelende bladerdek mooi belichtten, draaiden met goedkeurend oog zot.

© Mysteryland

Sam Divine @ Elrow

Aan de Elrow-tent, het concept dat garant staat voor felle kleuren en gekkigheid, had Sam Divine ondertussen plaatsgenomen in het hippiebusje dat de dj-booth vormt. In en rond het publiek zorgen al even hippie-achtige steltenlopers met een joint, een verkeerslicht, een Aalst Carnval-masker, lichtgevende hoepels of een bloempot voor het nodige randentertainment. De vrolijke, relatief snelle housedeuntjes van de Britse dj zorgden voor een aangename soundtrack, maar dienden zich niet aan als voornaamste spotlightopeiser. Daarvoor waren ze iets te braaf, en zodus gingen de entertainers tussen het publiek en vooral de massale confettidrops met de aandacht lopen. We waanden ons heel even in het Flower Power-tijdperk, maar in de tweede helft van haar set wist Divine ons wel voor haar te winnen. Ze groeide doorheen haar anderhalf uurtje en vuurde groovy deuntjes als “Feel My Needs” en “All That You Need” van Gorgon City op haar publiek af.

© Mysteryland

B-Front @ Sound Rush presents Destination

In de festivalzomer drie nummers op nog geen maand tijd droppen. Evident is het niet, maar denk maar niet dat Bob van der Palen aan kwaliteit inboet. Je gaat de Nederlandse hardstyleproducer niet horen klagen, want B-Front kijkt dankbaar terug op de afgelopen periode, zo deelde hij met zijn laatst uitgebrachte nummer “The Tribute” mee. De liefhebbers van een tempootje sneller kon je dan ook vinden in de hardstyletent, waar hij de draaitafels zestig minuten beroerde. Meermaals werd hij, terecht, aangespoord om het volume wat open te draaien, maar helaas kon hij dat gebrek niet verhelpen. Om de sfeer erin te houden, gidste hij ons dan maar met zijn typerende armgebaren doorheen zijn complexe, maar mooie melodieën en duistere, rauwe kicks. Door het matige geluid was het geroezemoes achteraan iets te goed hoorbaar, maar van voren stapte iedereen mee in het verhaal van de Noord-Brabander. “Thank God For Music”, of thank Bob for music, want ondanks het stille geluid wist hij er alsnog een dikke set van te maken. 

Lilly Palmer @ The Groove Arena

Trager draaien naarmate de avond vordert, is op een technostage niet aan de orde, en zo denkt Lilly Palmer daar ook over. De in Amsterdam wonende Duitse draaide een stevig slotsetje, maar om over hard techno te spreken was het nog te vroeg, al bevatte haar eerste uurtje er wel elementen van. Tijdens het laatste halfuur schakelde ze dan echt een versnelling hoger en trilden de glazen van de serres er bijna uit. Het publiek had zich goed opgehoopt aan The Groove Arena en toonde dat het genre dat dit jaar zo omvangrijk aanwezig is op Mysteryland zijn hype niet gemist heeft.

© Mysteryland

Tot slot ook nog een eervolle vermelding voor de amusante camping. Zelfs als je op deze pre-party vrijdag niet tot op het festival geraakte, heb je je gegarandeerd rot geamuseerd op de weilanden naast het terrein. Petanquen, airhockeyen, pingpongen, zwemmen aan de kerkstage, een plons in de jacuzzi aan het meertje of een zogenaamd Farmhouse restaurant dat ook echt een restaurant blijkt te zijn… En dat allemaal in een sfeer en aankleding waarin je je zo op vakantie in het zuiden van Europa waande en ondersteund door zomerse housebeats met een lekker zonnetje erbij: pluspunten daarvoor! Op naar dag twee!

Facebook / Instagram / Website

Related posts
LiveRecensies

Mysteryland 2024 (Festivaldag 2): Twee handen, twee gezichten

Een overvliegend vliegtuig van het nabijgelegen Schiphol, maar vooral het net wat aangenamere pianogetokkel aan The Farmhouse fungeerden als wekker voor dag…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Negen tips voor een geslaagd Mysteryland 2024!

Wij hebben Tomorrowland, onze noorderburen Mysteryland. Hoewel het festival iets minder wereldwijde bekendheid geniet, is het Nederlandse broertje verre van een slap…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amber Broos - "Dance All Night"

Vrouwelijke technoartiesten en België: ze gaan hand in hand. Na Charlotte de Witte en Amelie Lens kunnen we nu ook Amber Broos…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.