AlbumsRecensies

Los Bitchos – Talkie Talkie (★★★½): Debuut, deel twee

De zomer mag er dan wel bijna op zitten, dat betekent gelukkig niet dat de muziek daarom grauw en grijs begint te klinken. Los Bitchos bracht zo bijvoorbeeld tweede langspeler Talkie Talkie uit, en aan het aura dat rond die woorden hangt, kan je eigenlijk al perfect afleiden welke richting we uitgaan. De vier dames hielden hun band dan wel onder het doopvont in het regenachtige Londen, maar de leden zelf kennen hun oorsprong in onder andere West-Australië, Uruguay en Zweden. Je kan je dus wel voorstellen dat er tal van verschillende invloeden in het geheel durven kruipen, al moet achteraf vooral gezegd dat de belangrijkste factor in het verhaal plezier is. Dat Los Bitchos haar debuutplaat de titel Let The Festivities Begin! noemde, zegt eigenlijk al genoeg.

Na wat festivals en een tour in het voorprogramma van King Gizzard & The Lizard Wizard werd het tijd voor een opvolger: Talkie Talkie. En, om met de deur in huis te vallen, moet gezegd dat Los Bitchos daarmee een beetje tegen de deur loopt. Maar hey, geen man overboord, want de dames bewijzen tegelijkertijd dat ook dat gewoon plezant kan zijn. Het zit namelijk zo: het viertal maakt met haar instrumentale funky, groovy gitaar-en-basliedjes niet meteen muziek waarmee je beschikt over enorme mogelijkheden; zeker niet omdat ze vrij trouw willen blijven aan hun eigenheid. Is dat daarom slecht? Helemaal niet. Sterker nog, het is nog altijd even plezant!

Talkie Talkie groeit op die manier dus vooral uit tot een soort verlengstuk van haar voorganger. Doordat je al van bij opener “Hi!” helemaal in de sfeer wordt gesleept, heb je het – mede doordat de nummers ogenschijnlijk vlekkeloos in elkaar overvloeien – bijna niet door dat je binnen de kortste keren al aan het derde nummer zit. “Don’t Change” valt in dat opzicht wel wat meer op, net doordat niet alleen de temperatuur, maar ook het gevoel voor improvisatie lijkt te stijgen. De zomerse gitaarriffjes gaan bijvoorbeeld steeds meer hun eigen weg en gaan zo van een plezant strandfeestje richting een cool jaren ’80 motorritje op “Kiki, You Complete Me”.

Los Bitchos kleurt ook wat meer richting psychedelische werelden met het meer donkere “Road”, maar valt uiteindelijk toch het meest op met de nummers die iets meer buiten de lijntjes gaan. Afsluitende duo “Tango & Twirl” / “Let Me Cook For You” zouden zo bijvoorbeeld rechtstreeks uit een Bond-film kunnen komen, hetzij met wat goede wil, maar het toont langs de andere kant vooral aan dat je, zeker bij die laatste, nog altijd een frisse draai kan geven aan dingen die al gedaan zijn. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het spelplezier dat van die gitaar afspat!

Het is voor Los Bitchos dus vooral zaak om niet weggezet te worden als een soort afkooksel van pakweg Khruangbin, wat je na het luisteren van onder meer “1K!” of “Open The Bunny, Wasting My Time” wel gewoon zou kunnen denken. Te traag, te weinig eigenheid, en vooral te weinig boeiend om van Talkie Talkie een écht goeie plaat te maken. De dames houden het evenwicht daarin gelukkig wel door met “La Bomba” of “Naughty Little Clove” het feestje een paar keer serieus aan te zwengelen. Het is dus met andere woorden niet zo dat je in de veertig durende plaat veel mogelijkheden hebt om de benen stil te houden.

Talkie Talkie is dus in zekere zin een letterlijk vervolgstuk op Let The Festivities Begin!, maar dat betekent niet dat we naar een klakkeloze kopie blijven luisteren. Het ‘probleem’ dat er bij de muziek van Los Bitchos is, is het feit dat je altijd binnen het instrumentale blijft ronddraaien – geen teksten zorgt er al snel voor dat het allemaal wat meer op elkaar gaat lijken. Maar goed, plezier blijft ook vandaag het belangrijkste ingrediënt voor de dames, en dat blijven ze met grote teugen toevoegen aan het geheel. Soms kan het al eens wat serieuzer, maar de band blijft op haar best als ze alle remmen los laat. En dat gebeurt gelukkig nog altijd best vaak.

Op 4 december staat Los Bitchos in de Ancienne Belgique, twee dagen later, op 6 december, staat de band in Paradiso in Amsterdam.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Naughty Little Clove”, ons favoriete nummer van Talkie Talkie, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2242 posts

About author
only love <3
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Los Bitchos - "Don't Change"

Het heeft nu toch al een paar dagen op rij niet meer geregend, en dan komt de zomerse muziek al wat sneller…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Los Bitchos - "La Bomba"

Met hun excentrieke stijl wisten de vier dames die sinds 2017 samenhokken als Los Bitchos al vele harten te veroveren. De multiculturele…
InstagramLiveRecensies

King Gizzard & The Lizard Wizard @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): De grote smeltpot

De laatste keer dat King Gizzard & The Lizard Wizard vertoefde in een Belgische concertzaal is geleden van oktober 2019, toen voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.