Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pinhead Gunpowder – “Unt”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Pinhead Gunpowder is een naam die misschien minder vaak valt dan Green Day, maar voor de ingewijden in de punkwereld is het een juweel van een zijproject. Deze band, opgericht in 1990, bestaat uit Billie Joe Armstrong, Green Day’s altijd charismatische frontman, naast punkveteranen als Aaron Cometbus, Bill Schneider en Jason White, ook gekend als het vierde lid van Green Day. Wat Pinhead Gunpowder zo intrigerend maakt, is hun compromisloze DIY-houding, die hen altijd heeft onderscheiden van hun meer mainstream grote broer. De energie is rauwer, de songs directer, en de band zelf lijkt een innerlijke rebellie te koesteren die je bij Green Day tegenwoordig zelden nog hoort.

Met de nieuwe single “Unt” klinkt de band alsof ze rechtstreeks uit de jaren negentig zijn geplukt, een tijd waarin alles draaide om de ruwe, ongepolijste geluiden van poppunk. “Unt” is de opener van het aangekondigde album en start met een explosie van snelle, overstuurde akkoorden en de typerende stem van Armstrong, die snedig, haast onverschillig door de tekst heen scheurt. De track klinkt als een vurige terugkeer naar de gloriedagen van de punk: kort, krachtig en met een refrein dat blijft hangen als een catchy echo in je hoofd. Toch voelt het nooit gedateerd aan – eerder een herrijzenis van een geluid dat je niet wist dat je had gemist.

Pinhead Gunpowder heeft de afgelopen jaren grotendeels onder de radar geleefd, enkel optredend voor zichzelf en de hechte gemeenschap die ze in de loop van decennia hebben opgebouwd. Maar deze single, en de belofte van hun nieuwe album Unt, markeert een nieuwe fase voor de band. Het is hun eerste volledige plaat sinds 1997’s Goodbye Ellston Avenue en de eerste nieuwe muziek sinds 2008. Voor fans die verlangen naar het ongefilterde geluid van Armstrong en co. is dit het moment waarop je gehoopt hebt. Unt verschijnt op 18 oktober via 1-2-3-4 Go Records.

Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Am Ring 2024 (Festivaldag 2): Het ene jubileumfeestje na het andere

Vrijdag schoot Rock Am Ring met een rotvaart uit de startblokken. Met Queens of the Stone Age en Royal Blood werden de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Green Day - Saviors (★★★½): De gebroken Amerikaanse droom in vijftien hoofdstukken

Drie decennia ver in zijn carrière heeft Green Day absoluut niks meer te bewijzen. Met Dookie zette het trio eigenhandig een punkrockrevival…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Green Day - "One Eyed Bastard"

Het iconische trio dat al decennialang de punkrockscene domineert, heeft opnieuw de schijnwerpers op zich gericht. Deze keer was het niet de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.