FeaturesWedstrijden

Voorbeschouwing Backyard Festival 2024 + Winactie

© Backyard Festival

Het is bijna zover: nog iets meer dan een week te gaan en dan kunnen we weer genieten van het gezelligste achtertuinfeest van de Kempen en omstreken. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september opent Backyard Festival opnieuw haar deuren en ook dit jaar staat er weer een fijne lading acts op het programma. Ook wij zijn dit jaar op de zaterdag weer van de partij om een dag lang ondergedompeld te worden in scheurende gitaren, catchy popdeuntjes en verfijnde technobeats. Om onszelf alvast volledig voor te bereiden en je volledig in de stemming te brengen om ook te gaan, hebben we alles wat je moet zien in een overzicht gezet. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we aan het einde van dit artikel een speciale verrassing verstopt.

De grote namen

© CPU – Karen Van Lierde

Backyard Festival zou niet Backyard festival niet zijn als het niet uitpakt met een grote, Belgische naam op het affiche. Dit jaar pakt het festival echter groter uit dan ooit en wist het The Hickey Underworld (The Sh(r)ed • 22.15 – 23.00te strikken voor een bezoek aan Merksplas. Na een tussenpauze van enkele jaren, is de groep sinds vorig jaar volledig terug en krachtiger dan ooit. Een stevig gitaarshowtje, dat zal het zeker worden op de late, donkere avond

Ook zal het muzikaal stevig donderden tijdens het optreden van Psychonaut (The Sh(r)ed • 20.15 – 21.00). Waar het festival met The Hickey Underworld de grootste band uit de geschiedenis heeft geboekt, heeft het met deze metalformatie juist de hardste groep uit haar bestaan weten te strikken. Voor ons is dat verre van vervelend, want als er een band is die weet hoe het moet rocken, dan is het Psychonaut wel. Bereid je voor op postmetal van het donkerste soort, met een garantie op een stevig potje headbangen.

Aan de andere kant van het muzikale spectrum vinden we Chibi Ichigo (The Barn • 01.15 – 02.00), de derde en tevens laatste grote naam op de festivalposter. Geen bombastisch gitaargeweld, maar technopop van de bovenste plank. Tijdens onze review van NA HALF 1 zeiden we al dat de jonge Sabina Nurijeva als een orkaan op het podium staat en daar is nog altijd geen woord aan gelogen. Bereid je dus voor op een show waar stilstaan onmogelijk is, want deze kleine aardbei weet als geen ander hoe ze je aan het dansen krijgt.

The ones to watch

© CPU – Chris Stessens

Naast de grote namen van de poster, zijn er in de regels daaronder nog genoeg andere leuke acts te beleven. Zo komt POM (The Barn • 17.15 – 18.00) vanuit de Nederlandse hoofdstad overvliegen om een lading vrolijkheid over het festival uit te storten. Met hun eigenzinnige fuzzpop heeft de band al menig podium veroverd en slaagt het er altijd in om hun publiek tot de laatste seconde te vermaken. Ook komt Iguana Death Cult (The Barn • 19.15 – 20.00) vanuit onze Noorderburen richting de Kempen. Sinds de release van hun hitalbum Echo Palace zitten de Rotterdammers enorm in de lift en hebben ze zelfs buiten de grenzen van de Lage Landen flink naam gemaakt. Zo’n grote naam zelfs, dat de groep afgelopen najaar richting Amerika trok om een maand lang hun kunsten aan het burgeretentvolk te tonen. Ook dit jaar staat er een trip richting ’the land of the free’ op de planning en staan de garagerockers te popelen om de grote, blauwe vlakte over te vliegen, maar niet voordat het eerst nog het Kempisch muziekfestijn plat speelt.

Waar Iguana Death Cult met Echo Palace een grote hit scoorde, deed Black Leather Jacket (The Sh(r)ed • 18.15 – 19.00) dat zeker ook met Stinger. Met het album, die net buiten onze top vijf Belgische platen van afgelopen jaar viel, wist de band hun hoofd stevig boven het maaiveld uit te steken en liet het zien dat het klaar was voor de volgende stap in hun muzikale carrière. Dat kan niks anders dan een topshow te worden volgend weekend. Wie liever naar punky beats luistert, kan zijn hart ophalen bij La Jungle (The Barn • 21.15 – 22.00), die een oerwoud aan geluid met zich meebrengt. De groep kende in 2021 al een succesvolle passage op het festival en heeft sindsdien hun wapenarsenaal enkel maar met kracht aangevoerd, waardoor ook de 2024-versie naar alle waarschijnlijkheid zal slagen.

Grootheden in wording

© CPU – Nathan Dobbelaere

Net als ieder jaar is er ook dit jaar voldoende talent te vinden in de Open Schuren van Merksplas. Zo staat er met WASTE (The Sh(r)ed • 14.15 – 15.00) een groep op het programma die dankzij hun unieke sound al dicht tegen een doorbraak aan zit, maar nog net die ene raketboost nodig heeft om echt doorheen de muur van onbekendheid te breken. Misschien wordt dit dan wel de show waar ze echt opgepikt worden en kan jij zeggen dat je erbij was. Of wat te denken van Bothlane (The Barn • 23.15 – 00.05), die met zijn combinatie van energieke drums en pompende synths al heel wat clubs binnenstebuiten heeft gekeerd. Het liveoptreden kan je het best vergelijken met een vers shotje adrenaline dat direct via de gehoorgangen de bloedbanen inschiet en je hele lichaam in vuur en vlam zet. Klinkt goed, niet waar?

Met STEVE (The Sh(r)ed • 13.00 – 13.30) staat er een ware ‘Grote Beer van Morgen‘ op het affiche. Dit drietal uit Hasselt is sinds hun oprichting in 2022 steeds sterker gaan spelen en komt bij ieder optreden zichtbaar beter in de flow van het rocksterrenbestaan. De spreekwoordelijke piek heeft de band echter nog niet bereikt, en na succesvolle optredens op Retie Rockt, Up Next en We Are Open, lijkt hun passage op Backyard Festival hoogstwaarschijnlijk hun tofste show tot nu toe worden. Ook vinden met met Junior (The Barn • 13.30 – 14.00) en WEBSTEK (The Barn • 15.15 – 16.00) twee groepen die aardig weten hoe ze feestje moeten maken. De eerste genoemde doet dat doormiddel van frisse, Belgische versie van de Americana-sound, terwijl de ander juist alles op z’n kop zet met hun alternatieve, Nederlandstalige Kempenpop.

Kan een coverband ook een must-see zijn? Als het een band is zoals HONY TAWK (The Sh(r)ed • 00.15 – 01.00), dan kan dat zeker. De Kempische groep weet precies hoe het een nostalgisch feestje moet bouwen, want met enkel covers uit de Tony Hawk Pro Skater-games katapulteert het ons meteen terug richting onze jeugd. Vol energie vliegen de nummers van Lagwagon, Bad Religion, Rage Against The Machine en Fu Manchu je om de oren en ben je in gedachten meteen terug bij de virtuele halfpipes en skatebowls. Stevige skateschoenen zijn wel een aanrader, want anders wordt je honderd procent zeker uit je sokken geblazen tijdens de trip down memory lane. En hou die stevige schoenen ook maar aan voor Mojo & The Kitchen Brothers (The Sh(r)ed • 16.15 – 17.00), want de groep zal er alles aan doen om je op te slokken in hun zwarte gat van psychedelische progrock.

© CPU – Maura Ceulemans

Mocht je na het lezen over al deze geweldige acts denken: ‘Goh, daar zou ik ook wel graag heen willen’, dan hebben we goed nieuws! Wij mogen namelijk twee duotickets weggeven voor de zaterdag van het festival, waardoor je samen met ons kunt feestvieren en genieten van alle bands die hierboven beschreven staan. Het enige wat je daarvoor moet doen, is antwoord te geven op de volgende vraag: Wat is de titel van de laatste single van The Hickey Underworld? Stuur je antwoord, met een bewijs dat je ons volgt op Facebook of Instagram, voor woensdag 11 september naar wedstrijd@dansendeberen.be en wie weet zien we je wel aankomend weekend op het festival.

Mocht je nou honderd procent zeker willen zijn dat je toegang krijgt tot het festival, dan kan je op de website van het festival nog tickets scoren. Let wel op, het festival is al bijna uitverkocht waardoor enige haast geboden is.

158 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
LiveRecensies

Backyard Festival 2024: Nog één keer buitenspelen

We moeten er nu toch echt aan geloven: de zomer loopt op zijn laatste benen en het buitenfestivalseizoen begeeft zich langzaam richting…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival vult zijn affiche verder aan met o.a. Iguana Death Cult en POM

Nu de dagen steeds warmer worden, drogen de festivalaankondigingen langzaam maar zeker op. Gelukkig staat de put nog niet volledig droog en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.