InstagramLiveRecensies

girl in red @ Vorst Nationaal: Ze doet het opnieuw!

© CPU – Nathan Dobbelaere

‘Do you listen to girl in red?’ was enkele jaren geleden een voorzichtige manier om iemand te vragen of diegene tot de lgbtq-community hoorde, maar vandaag de dag richt de Noorse Marie Ulven haar pijlen op commercieel succes. De liedjes die ooit in de slaapkamer van de artieste ontstonden, groeiden langzamerhand uit tot grote popproducties waarbij de aandacht nog steeds ligt op het taboe op mentale gezondheid en sociale angsten. Na een bijzonder geslaagd debuutalbum besloot girl in red het nog eens dunnetjes over te doen. I’M DOING IT AGAIN BABY! kon ons niet meteen bekoren, maar voor haar grootste headlineshow op Belgische bodem geven we de Noorse graag het voordeel van de twijfel.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Een nobele onbekende is Nieve Ella inmiddels al een tijdje niet meer en dat zien we meteen. Hoewel Vorst Nationaal behoorlijk gekrompen is voor de passage van girl in red, staat het vooraan goed vol voor de Britse artieste. De twintiger mag dan nog aan het prille begin van haar carrière zijn, met onder meer “The Things We Say” en “Girlfriend” beweegt ze inmiddels op de radar van menig muziekliefhebber. De moeilijke akoestiek van de zaal speelt de Britse duidelijk parten, want het geheel lijkt een mengelmoes te worden van klanken die we niet meer uit elkaar kunnen halen. Wanneer de hulp van het publiek ingeschakeld wordt om ‘fuck it’ te schreeuwen, valt de echo nog harder op dan wanneer het geluid uitsluitend vanop het podium de zaal in gestuurd wordt. Desondanks neemt Nieve Ella ons mee naar de jaren 2000 terwijl ze haar gitaar de hoofdrol laat spelen. We begrijpen wat ze probeert te doen, maar helaas moeten we concluderen dat de songs – ondanks zeer catchy – allemaal net iets te veel op elkaar lijken.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat de aanwezigen er zin in hebben, blijkt van zodra de lichten om klokslag negen uur gedoofd worden. Enkele minuten later maakt duisternis plaats voor rood licht en dan weten we hoe laat het is. Marie Ulven, ofwel girl in red, kan op een ontzettend warm onthaal rekenen en daarmee zijn we meteen vergeten dat de zaal luttele momenten eerder nog steeds vrij leeg oogde. “DOING IT AGAIN BABY” vormt de gedroomde opener en laat geen twijfel bestaan; girl in red is helemaal terug van nooit echt weggeweest. Dat de Noorse er zin in heeft, blijkt uit het tempo waartegen ze over het podium rent en de trappen die het decor vormen beklimt. Waar de meesten onder ons moeite hebben om tienduizend stappen per dag te zetten, lijkt de artieste dat moeiteloos in anderhalf uur te doen.

Met “bad idea” is de avond dan écht begonnen en komen we al gauw tot de conclusie dat ook de ietwat oudere liedjes live een stuk pittiger geworden zijn. De drums en gitaren mogen gerust wat harder klinken als daardoor het publiek maar aan het dansen gaat. Dat moet girl in red dan ook niet eens vragen, want de aanwezigen eten uit haar hand. Wanneer we even rond ons kijken, lijkt het alsof een overgrote merendeel de dagen tot dit concert afgeteld heeft en hier eindelijk weer kan ademen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

We moeten de Noorse ook nageven dat ze duidelijk hard aan haar liveshow gewerkt heeft. Een strakke show die aan elkaar gepraat wordt door soms nogal rare anekdotes – bijvoorbeeld over hoe ze uitgenodigd werd in een pennenfabriek in Zwitserland – speelt zich af onder een soort rode koepel. Het lijkt daardoor alsof we ons een avondje op een andere planeet bevinden en die uitnodiging accepteren we dan ook zonder twijfel. Ook de piano van de artieste heeft een makeover gekregen. Het rode, futuristisch uitziende instrument mag dan vooral als decoratief element dienen, de aandacht trekken doet het zeker. Ulven geeft namelijk al gauw toe dat ze het bespelen van het instrument liever overlaat aan een van haar muzikanten zodat ze zich helemaal kan focussen op haar performance.

Met “I’m Back” en “Pick Me” lijken we een kalmer moment in de set te bereiken en dat waarderen we om een heel simpele reden: de vakkundigheid van de zangeres komt hier nog het meest naar boven. Want het is en blijft nu eenmaal makkelijker om de aandacht vast te houden met een catchy, dansbaar nummer dan met een ingetogen ballad. Al moeten we de term ballad hier uiteraard met een dikke korrel zout nemen, aangezien er nog steeds op zoek gegaan wordt naar de ruwe randjes.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na heel wat nieuw materiaal concludeert “we fell in love in october” de eerste helft van de set. De golden oldie uit de discografie van girl in red creëert een nostalgisch moment en zorgt er eveneens voor dat iedereen hun stembanden even op de proef stelt. Terugkeren doet Ulven vanop een rood blok op de tonen van “Phantom Pain”. Alles wordt duidelijk in de strijd gegooid om het Brusselse publiek te overtuigen, waardoor het ene hoogtepunt het andere razendsnel opvolgt. Bij momenten zouden we graag iets meer ademruimte krijgen zodat we alles wat beter kunnen opnemen. In het moment leven doen de meeste fans namelijk vooral door hun smartphone hoog de lucht in te steken om zo de best mogelijke beelden te maken van hun idool.

Nadat we een behoorlijke tongtwister voorgeschoteld krijgen in de vorm van “Rue” en met name de zin ‘I hate the way my brain is wired”, grijpt girl in red terug naar de beginjaren en blikt ze zelfs terug naar haar show in Botanique uit 2019. Daarmee wordt dan ook de eindsprint ingezet. “i wanna be your girlfriend” vormt dan ook de kers op de taart, want op het eind van de song duikt de Noorse namelijk het publiek in. Dansen, springen en vooraal luidkeels zingen staan nog een laatste keer op het menu, waarna de artieste al crowdsurfend terugkeert naar het podium om van daar afscheid te nemen van het Brusselse publiek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

In Vorst Nationaal bewees girl in red voor een select publiek dat ze de afgelopen jaren een bijzonder sterk repertoire uitbouwde: van energieke meezingers tot meer ingetogen slaapkamerpopliedjes. De rode draad doorheen dit alles is liefde en dan vooral de liefde die een vrouw voor een andere vrouw kan voelen en het gebroken hart dat daar met enige regelmaat mee gepaard gaat. Haar concert vormde daardoor ook een viering van liefde in alle mogelijke vormen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

DOING IT AGAIN BABY
bad idea!
girls
New Love
Body and Mind
I’m Back
Pick Me
Ugly Side
we fell in love in october
Phantom Pain
You Stupid Bitch
Serotonin
Too Much
A Night to Remember
midnight love
Rue
dead girl in the pool.
I’ll Call You Mine
summer depression
You Need Me Now?
i wanna be your girlfriend

686 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 2): Uitgeregend, nog niet uitgedanst

De eerste echte dag van Pukkelpop was er eentje met een diverse line-up en een al even wisselvallig weertje. Het was warm,…
FeaturesWedstrijden

Win een duoticket voor girl in red in Vorst Nationaal!

Kleine meisjes worden soms heel groot en zo staat girl in red op 5 september plots in Vorst Nationaal. De Noorse zangeres…
FeaturesUitgelicht

Veertien tips voor een geslaagd Pukkelpop 2024!

Op Pukkelpop kan je je niet alleen vergapen bij de grote namen, maar kan je ook kennis maken met de sterren van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.