AlbumsFeatured albumsRecensies

Hinds – VIVA HINDS (★★★★): Noodzakelijke Vriendschapsplaat

Dat de kaarten de laatste vier jaar niet echt gunstig lagen voor Carlotta Cosials en Ana Perrote van het Madrileense Hinds, is een understatement. Niet alleen kwam de band zonder label en door Covid zonder tourdata en inkomsten te zitten, bovendien zat ze na haar laatste album, The  Prettiest Curse, in een periode van creatieve bloedarmoede. Als kers op de taart beslisten bassiste Ade Martin en drumster Amber Grimbergen om andere horizonten te gaan verkennen, waardoor het kwartet opeens weer tot het stichtende duo gereduceerd werd. In nood kent men echter zijn vrienden, of in dit geval vriendinnen, want de twee maakten van de nood een deugd, omarmden het verleden en verklaren met VIVA HINDS, de band nu opnieuw springlevend.

Voor VIVA HINDS stouwden Cosials en Perrote een busje vol instrumenten, notitieblokken en apparatuur, en trokken ze naar Frankrijk. Ze bouwden er twee gehuurde afgelegen airbnb’s om tot studio, en gingen met vernieuwd schrijf- en spelplezier aan de slag. Aan de knoppen hun vriend Pete Robertson, een voormalig The Vaccines-bandlid die als producer is verdergegaan en zo onder meer beabadoobee aan de wereld leerde kennen. De intieme settings waarin telkens werd opgenomen lieten plaats om hun emoties van de voorbije periode om te zetten in een nieuw geluid. Telkens wel met hun kenmerkende uitbundige poppy garagerock als rode draad. De vriendinnen vonden er de vriendschap voor elkaar en de reden waarom ze Hinds ooit begonnen terug, maar levert dat ook een goed album op?

Met een overstuurde en stampende gitaar maakt binnenkomer “Hi, How Are You” alvast onmiddellijk twee dingen duidelijk: dit wordt geen rustige melancholische plaat en ook geen rationele waarin het verleden onderhuids blijft sluimeren. Neen, Cosials en Perrote gaan in directe muzikale dialoog met zichzelf en de wereld: ‘Hey, you ok?’, I’ve been better tbh’. Het knettert alvast als vanouds weer geweldig. Ook de singles die vooruitgeschoven werden lieten al horen dat de dames het nog niet verleerd zijn goede popsongs met scherpe kantjes te schrijven. “Coffee” is tekstueel gevat, brutaal en opzwepend, en laat ook in Madrid de ‘brat summer’ verder duren: ‘I like black coffee and cigarettes / And flowers from boys that I’m not sleeping with.’ Of “Superstar” waarin na een aantal lieflijke ‘doo-doo-doo’s’ met een stevig rocknummer een messcherpe afrekening volgt. Een afrekening met iemand die zonder enige uitleg verdwijnt en de teleurstelling en de pijn die daarmee gepaard gaat. Voer voor de fans over wie dit gaat, want de tekst snijdt bij wijlen diep: ‘You made your choice, you lawyered up, you threatened us, you changed the past, you didn’t even say goodbye, do you sleep at night?’.

Ook de guestlist van VIVA HINDS mag er zijn, onder meer op “Boom Boom Back” waarin Hinds Beck meeneemt op een funky klaterend uitstapje. Het is ongetwijfeld een van dé singles van 2024, die met zijn zonnige gitaren en traag galopperende basdrum een oorwurm van jewelste oplevert. Zo eentje waarvan je jezelf betrapt het catchy refrein uren later nog te zingen. Grian Chatten van Fontaines D.C. tekent voor de andere acte de presence op VIVA HINDS in “Stranger”. Het levert eveneens een mooi nummer op dat qua sfeer wat koeler en filmischer aanvoelt. Op een bedje van verschillende lagen galmend gitaarspel krijgt de vrouwelijke stem hier een erg passend tegengewicht met Chattens heldere en rustig gezongen zanglijnen. Een onverwachte, maar erg geslaagde samenwerking.

Er is op deze plaat ook ruimte voor wat Spaanstalige nummers, waarvan vooral “En Forma” indruk maakt. Het is een jachtige song met een zweterig ritme waarbij gescandeerde strofes gecombineerd worden met een contrasterend smachtend gezongen refrein. “En Forma” snijdt het het thema aan van terug in vorm raken in de nasleep van een relatie, terwijl er nog een zeker verlangen is naar wat ooit zo goed was. Net als in “Superstar” zijn ook hier veel dubbele bodems terug te vinden, rekening houdend met de split van de band. Vanuit die hoek bekeken zijn er op VIVA HINDS slechts een paar mindere nummers te vinden, dus kan de terugkeer “En Forma” zeker geslaagd genoemd worden. Met het zweverige en wat onbeduidend aanvoelende “Bon Voyage” wordt de plaat en het louterend verblijf in Frankrijk uitgezwaaid. De moeilijke bladzijde is omgedraaid, tijd om naar de toekomst te kijken en met zijn tweeën de reis verder te zetten.

Toen Hinds in een ver verleden nog Deers heette en het wegens een rechtszaak van naam moest veranderen, scandeerden de fans bij hun optredens: ‘Viva Hinds’. Ook het statement van de uittredende bandleden eindigde met diezelfde slogan. VIVA HINDS is dus een niet meer dan logsiche titel voor een plaat van een band die terug rechtop gekrabbeld is na een moeilijke periode. Een band die vooral nog leeft dankzij de zo noodzakelijke vriendschap tussen Carlotta Cosials en Ana Perrote. Op VIVA HINDS snijden ze tien songs lang hun ziel open en laten ze samen alle emoties naar buiten zoals ze komen, te nemen of te laten. Soms brutaal, soms met de glimlach naar elkaar maar altijd avontuurlijk en met het hart op de tong. Lang Leve Hinds!

Hinds speelt op 28 februari 2025 in de Botanique en op 1 maart 2025 in Tolhuistuin in Amsterdam

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Boom Boom Back”, ons favoriete nummer van VIVA HINDS in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hinds - "Boom Boom Back" (feat. Beck)

Na het vertrek van bassiste Ade Martine en drumster Amber Grimbergen, is Hinds sinds december 2022 terug een duo. De oorspronkelijke oprichtsters…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Black Keys - Ohio Players (★★★★): Strike!

Als er een duo is dat al enkele jaren garant staat voor vettige blues- en garagerock die probleemloos in de mainstream past,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Black Keys - "This Is Nowhere"

De Amerikanen Dan Auerbach en Patrick Carney, beide goed voor vijftig procent van The Black Keys, staan op het punt hun twaalfde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.